Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Φιρμάνι Ερντογάν: Κάθε κοσμηματοπώλης θα δώσει 500 γρ. χρυσού

  Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021

Σχεδόν 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία

Φωτ. Reuters

Τρόπους ενίσχυσης της τουρκικής οικονομίας αναζητάει ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχεδιάζει τον υποχρεωτικό δανεισμό των κρατικών τραπεζών με μπάρες χρυσού από τα περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sozcu», η οποία επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορίου, η Άγκυρα επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την αναγκαστική κατάθεση 500 γραμμαρίων χρυσού από κάθε κοσμηματοπώλη.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, είναι η συγκέντρωση χρυσού, συνολικού βάρους 20 τόνων και αξίας σχεδόν 8,4 δισ. λιρών (1,1 δισ. δολαρίων.

Πάντως, οι τράπεζες, στις οποίες σχεδιάζεται να κατατεθεί όλος αυτός ο χρυσός, δεν θα έχουν δικαίωμα να τον χρημσιμοποιήσουν, καθώς θα λειτουργεί εν είδει εγγυήσεων. Όμως. θα μπορούν να ωφεληθούν από τους τόκους.

Οι κοσμηματοπώλεις, με βάση την τουρκική εφημερίδα, δηλώνουν σοκαρισμένοι από την πρόταση του υπουργείου, η οποία προσομοιάζει έντονα αντίστοιχα φορολογικά μέτρα της οθωμανικής περιόδου, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Ελπίζω ότι θα το διορθώσουν. Πρέπει να βρούμε μια μέση λύση» σχολιάζει, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ένωσης κοσμηματοπώλων και πωλητών ρολογιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εδώ και αρκετούς μήνες, επεξεργάζεται τρόπους ενίσχυσης των αποθεμάτων σε χρυσό, τα οποία μειώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2020.

Κι αυτό, διότι η προηγούμενη διοίκηση είχε επιλέξει να «κάψει» μεγάλες ποσότητες χρυσού, σε μια προσπάθεια ανακοπής των πιέσεων στην τουρκική λίρα, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ahvalnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου