Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

«ΝΥΤ»: Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, με τον Τραμπ προς την έξοδο

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, 2020

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χωρίς να τους περιορίζει πλέον η στοργή του προέδρου Τραμπ προς τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και το Κογκρέσο χρησιμοποιούν τις φθίνουσες μέρες της προεδρίας του για να προετοιμάσουν κυρώσεις και να οξύνουν τον τόνο ενάντια στον στρατηγικό αλλά αναξιόπιστο σύμμαχο.

Μάλιστα ο Τραμπ δεν πρόκειται να αντισταθεί στις κυρώσεις του Κογκρέσου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», επικαλούμενη μαρτυρίες από τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο.

Η Τουρκία, μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), έχει εκνευρίσει την κυβέρνηση σχεδόν από την ξεκίνημά της. Μέχρι εκεί όμως έφτασε η κυβέρνηση Τραμπ -και ο θαυμασμός του για τον πρόεδρό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- όπως και για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Αγκυρας, η οποία έχει καταχραστεί ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζει Αμερικανούς και δημοσιογράφους και δημιουργεί αντιπαραθέσεις από τη Συρία στη Λιβύη και από τον Καύκασο στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Η αλλαγή κατεύθυνσης της αμερικανικής πολιτικής θα απαιτήσει επίσης από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να φέρει προσεκτικά την Τουρκία στην αγκαλιά της Δύσης και να μην την ωθήσει πιο κοντά στη Ρωσία.

«Για χρόνια, ο πρόεδρος Τραμπ προστατεύει προσωπικά τον Ερντογάν και την Τουρκία», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν (Chris Van Hollen), Δημοκρατικός του Μέριλαντ. Είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν «θα είναι ένας σημαντικός έλεγχος στις προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του σε βάρος μας, με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντά μας».

«Είναι λίγο σαν σταυροδρόμι για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Βαν Χόλεν σε πρόσφατη συνέντευξη. «Θα πρέπει να πάρει μια απόφαση - θα είναι ο πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ ή πρόκειται να προχωρήσει μόνος του στην περιοχή;».

Το Κογκρέσο είναι έτοιμο αυτήν την εβδομάδα να εγκρίνει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων στις αρχές της θητείας του Τραμπ, πιθανώς εκθέτοντας τη στρατιωτική τεχνολογία του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Ο κ. Τραμπ καθυστέρησε τις κυρώσεις πέρυσι, μετά την παράδοση των αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.

Για πρώτη φορά, και αφού η Αγκυρα δοκίμασε το σύστημα αυτό το φθινόπωρο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν Τούρκους διπλωμάτες ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα αντιταχθεί στις κυρώσεις του Κογκρέσου, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Αντίθετα, είπαν, οι κυρώσεις προορίζονται εν μέρει να προειδοποιήσουν την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και άλλα έθνη που έχουν δείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στην τελευταία διαδικτυακή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέκρινε την Τουρκία σε μία σειρά ζητημάτων. Οι δηλώσεις του -ενάντια στις αμυντικές αγορές της Τουρκίας, την εξερεύνηση του φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και την υποστήριξη ξένων δυνάμεων σε εξωτερικές συγκρούσεις όπως η Λιβύη- έδειξαν ότι ο κ. Πομπέο είχε κουραστεί να προσπαθεί να μετριάσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και Αμερικανών νομοθετών.

«Ανησυχούμε για κάποιες από τις τουρκικές συμπεριφορές», δήλωσε ο Κέι Μπέιλι Χάτσισον (Kay Bailey Hutchison), πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να βάλετε ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα στη μέση της Συμμαχίας μας είναι εκτός ορίων».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σταθμίζει τις δικές της κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και ως αποτέλεσμα, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, η κυβέρνηση αισθάνεται όλο και πιο απομονωμένη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο, τον περασμένο μήνα η αποστολή ενός εκστρατευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, ανοικτά των ελληνικών ακτών, σήμαινε ότι η Τουρκία δεν ήταν πλέον ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος περιέγραψε επίσης την αίσθηση ότι περιφρονήθηκαν από τις επισκέψεις του κ. Πομπέο αυτό το φθινόπωρο σε αντιπάλους στην Κύπρο και την Ελλάδα, και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγό του το Νοέμβριο αντί να πάει στην Αγκυρα για να συναντηθεί με κυβερνητικούς ηγέτες.

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου