Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το εμβόλιο φέρνει δομικό ανασχηματισμό – Πότε θα γίνει

  Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Το σενάριο που φαίνεται να συζητείται και υπάρχει ως σκέψη στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι ένας «δομικός ανασχηματισμός», ο οποίος με τα ως τώρα δεδομένα προβλέπεται για τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο. Τι αλλαγές έρχονται και ποιο το στίγμα των νέων προσώπων που θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα

Το εμβόλιο φέρνει δομικό ανασχηματισμό – Πότε θα γίνει | tovima.gr

Δομικό ανασχηματισμό φέρνει το εμβόλιο και η έναρξη των εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜEGA, κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το σενάριο ενός ανασχηματισμού τις επόμενες ημέρες.

Τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MEGA, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων 24ωρων ως προς το χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, τον οποίο τοποθετούσαν την δεύτερη με τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου με δεδομένο ότι υπάρχει η προσδοκία της σταδιακής άρσης του lockdown μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Το σενάριο που φαίνεται να συζητείται και υπάρχει ως σκέψη στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι ένας «δομικός ανασχηματισμός», ο οποίος με τα ως τώρα δεδομένα προβλέπεται για τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο.

Καταλύτης η πορεία της πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία της πανδημίας είναι καταλύτης για το κατά πόσο θα μπορούν να πραγματοποιηθεί η αλλαγή φρουράς σε κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας. Μάλιστα το γεγονός ότι πλήθος υπουργείων χειρίζονται σοβαρά ζητήματα που άπτονται των επιπτώσεων από τον κοροναϊό εμφανίζεται ως καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις του ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε η όλη συζήτηση που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ένα χρόνο για τον ανασχηματισμό τελικά κατέληξε και λόγω του κοροναϊού απλώς σε μερικές προσθήκες προσώπων (μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού) στο κυβερνητικό σχήμα και συγκεκριμένα σε θέσεις υφυπουργών τον περασμένο Αύγουστο.

Στροφή στην παράταξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες θέλουν τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται ως προς το βασικό στίγμα που θα εκπέμψει ο ανασχηματισμός -αν και όταν γίνει- να αφορά στην αξιοποίηση στελεχών, βουλευτών της ΝΔ και όχι στην αξιοποίηση προσώπων που θα συμβολίζουν ανοίγματα πέραν των ορίων της κεντροδεξιάς παράταξης προς το χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι δύο σχολές σκέψεις

Στους κόλπους των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού επικρατούν δυο σχολές σκέψης. Στην ανάλυση της πρώτης, μια αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ανανέωσης. Στην ανάγνωση της δεύτερης, μια κυβέρνηση δεν αναδιαρθρώνεται την «ώρα της μάχης» σε πολλαπλά μέτωπα.

Οι μεν λοιπόν εισηγούνται ανασχηματισμό ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο του 2021. Οι δε επιμένουν ότι προέχει η διαχείριση της πανδημίας και η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού.

Αυτοί που τάσσονται κατά του ανασχηματισμού στο άμεσο μέλλον υποστηρίζουν ότι όσο τρέχει η πιο σύνθετη και απαιτητική υγειονομική επιχείρηση που έχει κληθεί ποτέ να φέρει εις πέρας το ελληνικό κράτος, δεν γίνεται να υπάρχουν ανακατατάξεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εξάλλου, λένε, στην επιχείρηση των εμβολιασμών εμπλέκονται μια σειρά από υπουργεία.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη γιατί για πρώτη φορά ύστερα από έναν σχεδόν χρόνο υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να ακούγονται ελπιδοφόρες ειδήσεις – όπως τα εμβόλια ή οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα φτάσουν μέσα στο 2021 στη χώρα. Οπότε το μήνυμα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης μέσα από τη διόρθωση των όποιων αστοχιών της θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό και οι θιασώτες της προτείνουν ανασχηματισμό με το που πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχει αποφασίσει

Οι γνώστες των παρασκηνίων αναφέρουν ότι όσοι αυτοτοποθετούνται στην πρώτη σχολή τον εισηγούνταν και το καλοκαίρι και εκείνοι που ανήκουν στη δεύτερη πίστευαν και τότε, όπως και τώρα, ότι δεν είναι καλό το τάιμινγκ. Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, πάντως, σημειώνουν πως εκείνος έχει όχι μόνο πλήρη εικόνα των αρρυθμιών ανά υπουργείο, αλλά και σχηματισμένη γνώμη για την απόδοση κάθε υπουργού του ξεχωριστά.

Με άλλα λόγια, ξέρει και έχει αποφασίσει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν. Το κυριότερο κριτήριο, είτε για την παραμονή των νυν μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στη θέση τους – ή την αναβάθμιση κάποιων – είτε για την προσθήκη νέων προσώπων γύρω από το δρύινο τραπέζι, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, είναι «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά».

Απομακρύνσεις και μετακινήσεις

Οσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των παραπάνω επισημάνσεων αναφέρουν ότι αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο απομακρύνσεων από την κυβέρνηση. Ούτε φυσικά εκείνο των μετακινήσεων. Αυτοί που δεν έχουν ανταποκριθεί στις μητσοτακικές προσδοκίες πρέπει να θεωρούν εαυτούς υποψηφίους και για τα δύο.

Για τους μυημένους στα ενδότερα του Μαξίμου, ως βέβαιη εκλαμβάνεται και η αξιοποίηση μελών της γαλάζιας ΚΟ. Πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών με στόχο να γίνει πιο σφιχτό το κυβερνητικό σχήμα και να ενταχθούν στις τάξεις του βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τέτοιες εκτιμήσεις ενισχύονται από τις συχνές επαφές του Μητσοτάκη με τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ εδώ και κάποιον καιρό, καθώς κι από τη σταθερή προσέγγιση των τελευταίων από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους μέσω μέιλ.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου