Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

"Η τώρα ή ποτέ": Οι Βρετανοί μεταναστεύουν σε Ισπανία και Πορτογαλία ενόψει Brexit

 Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, 2020

H Πορτογαλία και η Ισπανία δίνουν δικαίωμα διαμονής σε Βρετανούς που φθάνουν στο έδαφός τους πριν την 31η Δεκεμβρίου.

JON NAZCA / REUTERS
Η Βρετανίδα Μισέλ Τζόουνς, σε παραλία της Φουενγκιρόλα. REUTERS/Jon Nazca

Τον Οκτώβριο, η Μισέλ Τζόουνς και ο σύζυγός της, Γκάρι, πήραν το φέρι από την Αγγλία για μία νέα ζωή στην Ισπανία. Αν έφευγαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της Βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη.

″Δεν είχαμε επιλογή. Ηταν ή τώρα ή ποτέ” δήλωσε η πρώην εργαζόμενη στην ομοσπονδία στέγασης, η οποία αγόρασε ένα κομμωτήριο στην παραλιακή πόλη Φουενγκιρόλα της νοτίου Ισπανίας.

″Η οικογένεια και οι φίλοι μας στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι είμαστε τρελοί που κάναμε κάτι τέτοιο εν μέσω πανδημίας” πρόσθεσε η Τζόουνς, 54 ετών. ”Αλλά δεν υπήρχε καμμία περίπτωση να μπλέξουμε στο χάος προσπαθώντας να βγάλουμε βίζες και όλα τα σχετικά.”

Η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, αλλά από τότε βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο οι κανονισμοί ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων παραμένουν ως έχουν. Αυτή η περίοδος λήγει στης 31 Δεκεμβρίου.

Δεκατέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ισπανία, δίνουν δικαίωμα διαμονής έως και πέντε ετών, σε Βρετανούς που φθάνουν στο έδαφός τους πριν την 31η Δεκεμβρίου. Αλλες χώρες έχουν αυστηρότερους κανονισμούς και ζητούν από τους Βρετανούς να κάνουν νέες αιτήσεις διαμονής μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Ενόψη του deadline της 31ης Δεκεμβρίου, κάποιοι Βρετανοί επιτάχυναν τα σχέδια συνταξιοδότησής τους και κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της τηλε-εργασίας για να μεταναστεύσουν.

″Το περασμένο καλοκαίρι πέρασα έξη μήνες στην Ευρώπη και μου άρεσε τόσο πολύ που σχεδίαζα να το κάνω κάθε χρόνο, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον εφικτό” λέει η Μπεθ Σάντς, μία 35χρονη διατροφολόγος και λογίστρια, η οποία μετακόμισε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. ”Μόλις έγινε το Brexit, έψαχνα στο Google για όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να εξασφαλίσω Ευρωπαϊκή υπηκοότητα.”

Οσοι άφησαν τη μετακίνησή τους για την τελευταία στιγμή, βλέπουν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται, μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι κλείνει από σήμερα τα σύνορά της σε όλους τους Βρετανούς που δεν έχουν ήδη άδεια διαμονής, λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε στη Βρετανία.

Εισιτήριο για την Ευρώπη

Στην Ισπανική, παραλιακή πόλη Μπενιντόρμ, η ασφαλίστρια Σόφι Γκούντι λέει ότι τον Νοέμβριο τακτοποίησε τα απαραίτητα χαρτιά για περισσότερες αιτήσεις διαμονής απ′ ότι ολόκληρη την χρονιά.

″Με έπαιρναν άνθρωποι από το αεροδρόμιο και μου έλεγαν φτάσαμε και χρειάζεται να συμπληρώσουμε τα χαρτιά” λέει η Γκούντι.

Οι αιτήσεις διαμονής στην Πορτογαλία και στην Ισπανία παρουσιάζουν απότομη αύξηση ανάλογα με τις προθεσμίες του Brexit.

Στην Πορτογαλία,1.453 άτομα - περισσότεροι από διπλάσιοι σε σχέση με το προηγούμενο, μηνιαίο ρεκόρ - έκαναν αίτηση διαμονής τον Μάρτιο του 2019, την ημέρα που αρχικά επρόκειτο να γίνει το Brexit. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου φέτος δείχνουν ότι ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τους 2.407.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των Βρετανών με άδεια διαμονής αυξήθηκε κατά 8,2% από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του ’19 και παρουσίασε επιπλέον αύξηση 5,8% τον φετεινό Ιούνιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 366.498 Βρετανοί έχουν σήμερα άδεια διαμονής στην Ισπανία.

Huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου