Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω της πανδημίας

 Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2020

O όγκος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή αποτελούν ενδείξεις των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.

Μετά το εμβόλιο, η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει σε μία κανονικότητα, όπως ήταν πριν από την πανδημία, αλλά σε μία νέα κανονικότητα με επιχειρήσεις βαριά τραυματισμένες από την υγειονομική κρίση και με την ανεργία στα ύψη.

Σημάδια κόπωσης

Μετά το άνοιγμα της αγοράς από το πρώτο lockdown εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια κόπωσης από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Οσοι δεν βρίσκονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ και οι υποχρεώσεις τους δεν ανεστάλησαν, φαίνεται πως δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε αυτές. Και ενώ το διάστημα πριν από την πανδημία η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε υποχωρήσει σημαντικά, από τα υψηλά επίπεδα που ήταν στα χρόνια των μνημονίων (1 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον μήνα), πλέον εμφανίζονται τάσεις σημαντικής αύξησής τους.

Ουσιαστικά, χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αναζητούν βηματισμό, εφόσον η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης κλείσει μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης, αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το «ξεπάγωμα» τραπεζικών δόσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και νέα κόκκινα δάνεια.

Μηνάς Παναγιωτίδης : «Υπάρχει πρόβλημα και στην Ηλεία»

Σε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση αναφέρθηκε και ο Δ/ντής της ΔΟΥ Πύργου κ. Μηνάς Παναγιωτίδης, που μίλησε και για μια πιθανή νέα ρύθμιση από την πολιτεία, προκειμένου να «ανασάνουν» κάπως οι επιχειρήσεις και οι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ο κος Παναγιωτίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή στοιχεία για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη νέα καραντίνα, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτά έχουν αυξηθεί πολύ!     
«Στοιχεία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη νέα καραντίνα. Τα στοιχεία που έχουμε είναι προγενέστερα. Περιέχουν μέσα τις αναστολές και δεν είναι πραγματικά δεδομένα. Εδώ μας στέλνουν τα νούμερα, όμως αφαιρούν από μέσα τις αναστολές. Δηλαδή τους πληττόμενους. Οπότε τα νούμερα είναι υποτιμημένα, δεν είναι πραγματικά. Υπάρχει σίγουρα πρόβλημα στην Ηλεία με τις νέες βεβαιωμένες οφειλές, είμαι βέβαιος για αυτό. Όμως το πιο μεγάλο πρόβλημα, επειδή εμείς είμαστε υπεύθυνοι και για τη Ζάκυνθο, το έχει η Ζάκυνθος που είναι σε πλήρη αναστολή. Έχουν μαζευτεί μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες αναστολές σε σχέση με την Ηλεία. Πάντα σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε. Εμείς αυτή τη στιγμή μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε».

«Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν δύο ομάδες ανθρώπων»

Σε ερώτηση για τις νέες ρυθμίσεις ο κ. Παναγιωτίδης τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν για τις δόσεις αφορούν δύο ομάδες ανθρώπων. Αφορά καταρχάς αυτούς που είναι οι πληττόμενοι πού έχασαν τη ρύθμιση τους από το Μάρτη μέχρι σήμερα και επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν μέσα στη ρύθμιση, και αφορά και αυτούς που είχαν χρέη με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Είχε λοιπόν κάποιος ένα τραπεζικό δάνειο που είχε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κατέπεσε η εγγύηση και το χρέος βεβαιώθηκε. Αυτές οι οφειλές βεβαιώνονται στις 120 δόσεις. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις. Και επίσης δόθηκε η δυνατότητα σε αυτούς που χάσανε τις ρυθμίσεις τους από τον περσινό Νοέμβριο και μετά, που δεν επιτρεπόταν να τις ρυθμίσουν, να το κάνουν πλέον αυτό, επιτρέπεται να ρυθμίσουν σε 24 ή 48 δόσεις. Πιο συγκεκριμένα 24 δόσεις είναι οι φορολογικές και 48 είναι ή μη φορολογικές».

«Φημολογείται ότι θα υπάρξει μία ακόμη συνολική ρύθμιση»
Επιπλέον όταν τον ρωτήσαμε αν πιστεύει από την εμπειρία που έχει ότι μπορεί να υπάρξει και κάποια άλλη ελάφρυνση από την πολιτεία προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω της νέας καραντίνας, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Καταρχάς γίνονται πολλά αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, υπάρχει η επιστρεπτέα προκαταβολή. Είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο βοηθάει αρκετά. Υπάρχουν και οι δόσεις των αναστελλόμενων που πήγαν από τον Απρίλιο και μετά. Αν ερωτάται τώρα την προσωπική μου γνώμη, νομίζω ότι θα χρειαζόταν μία κατοστάρα ρύθμιση εκ νέου για όλους. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φημολογείται ότι θα υπάρξει κάτι, μία συνολική ρύθμιση δηλαδή, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία. Αυτά ξέρετε πως δεν ανακοινώνονται, άλλα γίνονται. Πιστεύω πως κάτι θα έχουμε».

Διονύσης Χαμεζόπουλος : «Η καραντίνα οδήγησε στο να αυξηθούν τα χρέη των πολιτών»

Από την πλευρά του ο κος Διονύσης Χαμεζόπουλος πρόεδρος φοροτεχνικών-λογιστών Νομού Ηλείας επισήμανε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο στο άμεσο μέλλον.
«Είναι σίγουρο ότι έχουν διογκωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού η καραντίνα οδήγησε στο να αυξηθούν τα χρέη των πολιτών. Έχουμε φτάσει πλέον στο τέλος του χρόνου και πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα την επόμενη χρονιά. Δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο-Μάρτιο του νέου έτους θα έχουμε νέα συσσώρευση οφειλών».

«Δύσκολο να υπάρξει λύση για αυτό το σημαντικό πρόβλημα»

Υπάρχει όμως κάποια λύση;
«Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει λύση για αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το ταμείο ανάκαμψης, δεν νομίζω να φτάσουν και ιδίως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτές δεν θα μπορέσουν να βοηθηθούν στο σημείο που θα θέλανε. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι εφικτή για όλους. Αυτό όμως βλέπω να είναι αρκετά δύσκολο».

«Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή δεν έχουν ρευστότητα»
Μπορούν να γίνουν περισσότερες οι δόσεις οι οποίες θα μπορούν να βοηθήσουν και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στις οποίες έχουν;
«Βγήκε ήδη μία πλατφόρμα για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, τις παλιές τις 100, τις οποίες είχαν χάσει κάποιοι φορολογούμενοι και ακριβώς για αυτό το λόγο ξαναδίνεται μία ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Το θέμα είναι όμως ότι ενώ πήρανε μία παράταση για 10 χρόνια, έρχονται οι φρέσκες υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν για να έχουν μία ρευστότητα. Άρα θα προστεθούν και αυτά τα χρέη, τα οποία και θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι γίνονται όλο και πιο πολλές οι δόσεις για να μπορούν να διευκολυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι».

*** Tα οικονομικά στοιχεία είναι από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου