Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ασφάλεια μήκους 80χλμ. στον επικίνδυνο δρόμο της Ε.Ο. Πύργου – Πατρών

 Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Στην προκήρυξη του έργου «Επείγουσες Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου» προχώρησε χθες Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε έναν δρόμο που χάνονται ζωές.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και την έναρξη του διαγωνισμού των έργων οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα που συνδέει τις δύο πρωτεύουσες των νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα, μήκους 80 χλμ., με προϋπολογισμό 30 εκ. € με κύριο  στόχο τη δραστική μείωση των ατυχημάτων έως να ολοκληρωθεί ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε σχετικά:

«Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις: την κατασκευή του νέου, σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, αλλά και την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων για να γίνει πολύ πιο ασφαλής ο υφιστάμενος. Προχωράμε με συνέπεια. Καλύπτουμε τον χαμένο χρόνο 2015- 2019. Κι αυτό το έργο είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους μας. Η Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και η οδική ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας».

Εργασίες

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι ένας χρόνος από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, περιλαμβάνει:           

– Διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης σε όλο το μήκος της οδού.

–  Διαχωρισμό κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα κολωνάκια σήμανσης.

–  Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε μήκος 45 χλμ και στις δύο κατευθύνσεις.

–  Διαγράμμιση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού.

–  Εκσκαφή

– φρεαζάρισμα του υφιστάμενου οδοστρώματος.

–  Καθαρισμό των τάφρων και κλαδοκοπές στην παράπλευρη βλάστηση.

–  Φωτεινή Σηματοδότηση σε 18 υφιστάμενους κόμβους.

–  Κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 υφιστάμενους κόμβους.

–  Κατασκευή 5 διαβάσεων πεζών.

Καθοριστική η συμβολή της Περιφέρειας

Από το Πάσχα του 2020 ξεκίνησε η συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Υπ. Υποδομών για τα χαρακτηριστικά της μελέτης του έργου που αφορούσαν Ασφαλτικά, διαγράμμιση, σήμανση  και άλλα.

Το κυρίαρχο ζήτημα που είχε τεθεί από την πλευρά της Περιφέρειας ήταν ο διαχωρισμός κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα κολωνάκια σήμανσης (κορύνες)  καθώς και η αποκατάσταση τους σε περίπτωση φθορών.

Μέχρι να επιτευχθεί η σύγκλιση με τις προτάσεις της Περιφέρειας για τη τεχνική μορφή που θα έχουν οι παρεμβάσεις,  έγιναν αρκετές τεχνικές συναντήσεις  όπου δόθηκαν στοιχεία και γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΔΕ στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στις 26/8/20 έκανε ειδική συνάντηση για το έργο με τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Καραγιάννη  κατά τη διάρκεια της οποίας εξειδικεύτηκαν τεχνικά θέματα της μελέτης όπως είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου προϋπολογισμός και άλλα.

Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε ο χαρακτηρισμός του Έργου «Επείγουσες  παρεμβάσεις αναβάθμισης οδικής ασφάλειας στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο) Πατρών –Πύργου», ως Έργου Εθνικού Επιπέδου. Εγκρίθηκε η ένταξή του στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ανάθεση της διαδικασίας σύναψης σύμβασης και ο  καθορισμός της Αναθέτουσας Αρχής.  Επίσης έγινε ο ορισμός της  ροϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

Στις 7/8/20 εκδόθηκε και η σχετική  απόφαση του Υπουργού Υποδομών ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε τεχνική σύσκεψη στην Περιφέρεια με τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «Σε πρώτο πλάνο η ανθρώπινη ζωή, αλλά παραμένει ισχυρή διεκδίκηση ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος»

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προκήρυξη του έργου παρεμβάσεων αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στην Πατρών – Πύργου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εκφράζει την ικανοποίησή του, σημειώνοντας τα εξής: «Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία που αναλάβαμε, ώστε να μην παραμένουμε αδρανείς απέναντι στις διαρκείς και άδικες ανθρωποθυσίες στον δρόμο – καρμανιόλα, βρήκε ευήκοα ώτα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και ειδικά στον Υπουργό, Κώστα Καραμανλή, που με γρήγορα βήματα προχώρησε στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου που αποσκοπεί σε καίριες παρεμβάσεις στον υφιστάμενο οδικό άξονα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την οδική ασφάλεια. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπήρξε ανέκαθεν το πρωταρχικό μας μέλημα. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι το μεγαλύτερο και αναντικατάστατο αγαθό που πρέπει να προφυλαχθεί.

Μεγάλος στόχος, βέβαια, παραμένει η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου, αφού μόνο τότε θα δικαιούμαστε να λέμε όλοι ότι μπήκε οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε έναν παρωχημένο δρόμο, συνώνυμο του ανθρώπινου πόνου αλλά και της υπανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.

Διεκδικούμε την υλοποίηση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου το συντομότερο δυνατό. Αλλά και δεν κλείνουμε τα μάτια, ούτε μένουμε αδρανείς απέναντι στη σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα».

Αναβάθμιση

Με τις παρεμβάσεις αυτές, θα επιτευχθεί η άμεση αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου, ενώ παράλληλα προχωρούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα οι ενέργειες για να κατασκευαστεί ο νέος.

Σημειώνεται ότι από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, μόνο το αρχικό τμήμα μήκους 12,80 χλμ. είναι κοινό με τον μελλοντικό αυτοκινητόδρομο.

Σχετικά με τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα κατασκευαστεί, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε την πρώτη επίσημη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκ νέου ενσωμάτωσή του στη Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, χωρίς να παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο. Για να μπορέσει όμως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του είναι να δώσει το «πράσινο φως» η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που αναμένεται, όπως λένε στο Υπουργείο Υποδομών, να συμβεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.  Έργο για σπατάλες!!!  Αντί να επισπεύσουν το έργο που θα συνδέσει την Καλαμάτα – Πύργο – Πάτρα - Ηγουμενίτσα θα φτιάξουν τον δρόμο «γκιλοτίνα».   Άρα, ξεχάστε την Ιόνια οδό!!!  Paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου