Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «θωράκισης» της χώρας απέναντι στον κοροναϊό, καθώς σε εφαρμογή βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία», με σκοπό τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 471 πολίτες, από τους οποίους μόνο ένας εμφάνισε αλλεργική αντίδραση.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα «χτιστεί» η ανοσία του πληθυσμού, ο εμβολιασμός του οποίου θα ξεκινήσει τις 20 Ιανουαρίου, όποτε και θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού.

Οι παρτίδες των εμβολίων θα έρχονται στη χώρα μας βαθμιαία, ωστόσο θα ακολουθείται μια προτεραιότητα στους εμβολιασμούς βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων το οποίο θα στηριχθεί στο σκεπτικό που στηρίχθηκε η επιλογή των πρώτων που θα λάμβαναν τη δόση του εμβολίου.

Αύριο, 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι δόσεις του εμβολίου θα αφιχθούν με ειδική πτήση, που αναμένεται να προσγειωθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 08:15.

Η παρτίδα αυτή έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου, «όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας». 

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Συνεχίζονται οι εμβολιασμού των υγειονομικών που ξεκίνησαν χθες, στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας και μέχρι τις 4 το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Αύριο, 29 Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης. 

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 του ίδιου μήνα αναμένεται α ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Με βάση τους υπολογισμούς εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Πώς μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού:

  • εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβει αυτόματο μήνυμα εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης για το ραντεβού του
  • μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ
  • από το φαρμακείο της γειτονίας ή από ΚΕΠ

«Είναι πολύ σημαντικό να γραφτούμε στην άυλη συνταγογράφηση ή να εγγράψουμε τους συγγενείς μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου 

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Στο ζήτημα της προτεραιοποίησης όσων θα λάβουν το εμβόλιο αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση», δηλαδή τα άτομα με «μεγάλη ηλικία» καθώς αυτός είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid-19 από τους υγειονομικούς» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα –το τέταρτο κριτήριο- είναι «οι λίγοι, όμως απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους».

Ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες

Σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, σημειώνοντας ότι κοινές αλλεργικές αντιδράσεις (όπως για παράδειγμα σε τρόφιμα) δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης – ήπιας ή ακόμη και σοβαρότερης.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα περιστατικά αναφυλακτικών αντιδράσεων που οδηγούν τα άτομα στο νοσοκομείο, επεσήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί η γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εμβολιαστεί αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 12:00 στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Ταυτόχρονα, αύριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

IN.GR