Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ο Τραμπ θα απορρίψει το πακέτο βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς το ντροπή

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, 2020

Αssociated Press

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. (AP Photo/Evan Vucci, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Ο πρόεδρος Τραμπ το βράδυ της Τρίτης ζήτησε από το Κογκρέσο να τροποποιήσει το νομοσχέδιο των $900 δισ. που ψηφίστηκε μόλις μία ημέρα πριν, χαρακτηρίζοντάς το ως «ντροπή» και υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπογράψει αμέσως τη βοήθεια για εκατομμύρια Αμερικανούς.

«Ζητώ ακόμη από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου και να μου στείλει ένα κατάλληλο νομοσχέδιο, αλλιώς η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει ένα πακέτο βοήθειας, και ίσως αυτή η κυβέρνηση να είναι εγώ», τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Δεν έκανε όμως μνεία ότι το ποσό των $600 ήταν ιδέα του δικού του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Το βίντεο προσγειώθηκε σαν ηχητική έκρηξη στην Ουάσινγκτον. Οι δικοί του συνεργάτες έμειναν έκπληκτοι. Οι βοηθοί του Κογκρέσου εξεπλάγησαν. Τα μελλοντικά συμβόλαια του χρηματιστηρίου υποχώρησαν γρήγορα με την προοπτική ότι η οικονομική ενίσχυση μπορεί να είναι αμφίβολη.

Και οι συνέπειες για αυτά που θα συμβούν στη συνέχεια μπορεί να είναι σοβαρές. Εάν αρνηθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα κλείσει στις 29 Δεκεμβρίου. Η οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης $900 δισ.θα παγώσει και ο αγώνας για τις δύο έδρες της Γερουσίας στη Γεωργία θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι ωστόσο, απάντησε γρήγορα στην ανάρτηση στο Twitter λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα δράσουν το γρηγορότερο την Πέμπτη, όταν η Βουλή έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί για μια σύντομη τυπική σύνοδο, για να προωθήσει τις επιταγές βοήθειας των $2.000.

«Οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν επανειλημμένα να πουν το ποσό που ήθελε ο Πρόεδρος για άμεσες επιταγές», δημοσίευσε στο Twitter την Τρίτη το βράδυ μετά το μήνυμα του Τραμπ. «Επιτέλους, ο Πρόεδρος συμφώνησε στα 2.000 δολάρια - Οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να το φέρουν αυτό στο Σώμα αυτήν την εβδομάδα με ομόφωνη συναίνεση. Ας το κάνουμε!».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Σ. Σούμερ ανήρτησε επίσης στο Twitter ότι υποστήριξε την ιδέα των μεγαλύτερων επιταγών τόνωσης, αλλά κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι τους εμπόδισαν να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

«Περάσαμε μήνες προσπαθώντας να διασφαλίσουμε επιταγές $2.000, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί το εμπόδισαν», έγραψε ο Σούμερ. «Ισως ο Τραμπ μπορεί τελικά να κάνει τον εαυτό του χρήσιμο και να κάνει τους Ρεπουμπλικανούς να μην το μπλοκάρουν ξανά».

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος είπε ακόμη στο βίντεο πως το νομοσχέδιο «δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την Covid» και στηλίτευσε το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί φύρδην μίγδην διατάξεις για χορήγηση βοήθειας σε Καμπότζη και Μιανμάρ, αλλά και στον στρατό της Αιγύπτου, που όπως πρόσθεσε δηκτικά ο Τραμπ «θα πάει να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό σχεδόν αποκλειστικά ρωσικό» με τα χρήματα που θα λάβει. Στηλίτευσε επίσης ότι συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση με εκατομμύρια δολάρια προγραμμάτων για «την προώθηση της δημοκρατίας και άλλα τέτοια» στο Πακιστάν, αλλά και τη χρηματοδότηση φορέων του πολιτισμού στις ΗΠΑ.

Από λογιστικής άποψης πάντως θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο για τους Δημοκρατικούς και τον Τραμπ να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο και να εγκρίνουν επιταγές $2.000 τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Αν κάποιος Ρεπουμπλικανός στη Βουλή αντιταχθεί στην προσπάθεια της Πελόζι την Πέμπτη, δεν θα περάσει. Μια τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε επίσης από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας να εγκρίνουν το μέτρο ομόφωνα, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί.

Αρκετοί βοηθοί του Λευκού Οίκου μίλησαν ανώνυμα για να περιγράψουν τη χαοτική και μυστική διαδικασία που ξεδιπλώθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν πολλοί από αυτούς κρατήθηκαν στο σκοτάδι για τα κίνητρα του Τραμπ και το βίντεο στο twitter. Ο προσωπάρχης Μάρκ Μέντοους κράτησε το βίντεο μυστικό από βοηθούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις οι οποίοι το έμαθαν μόλις μία ώρα πριν αναρτηθεί. Ακόμα και το γραφείο νομοθετικών υποθέσεων του Τραμπ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το καθημερινό χειρισμό του Κογκρέσου, πιάστηκε ανενημέρωτο, είπαν.

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου