Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Σαράντα χρόνια Κάλαντα στη Βοστώνη

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, 2020

Εθνικός Κήρυξ

Η Ομάδα των καλάντων της Βοστώνης από περιοδεία τους προηγούμενης χρονιάς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πριν 40 χρόνια, την Ημέρα των Ευχαριστιών στο Newton, ένα προάστιο της Βοστώνης, μερικές οικογένειες Ελληναμερικανών βρέθηκαν μπροστά σ' ένα δίλημμα κοινό σ' όλους τους μετανάστες: Πώς να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους στα ελληνικά ήθη και έθιμα των εορτών που ερχόντουσαν.

Υστερα από αρκετή συζήτηση, οι οικογένειες των κ.κ. Ν. Μαδιά, Γ. Μαδιά, Λάππα, Γιαννά, Κουρέτα, Ιατρίδη, Βλαγκόπουλου και Ζαννή, απεφάσισαν να πρωτοτυπήσουν και να πουν τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα σε διάφορες ελληνικές οικογένειες της περιοχής. Οι οικογένειες ήταν πανευτυχείς όχι μόνο γιατί θα άκουγαν τα Κάλαντά τους αλλά επειδή θα είχαν και την ευκαιρία να φιλέψουν τα παιδιά με λιχουδιές του τόπου τους.

Ο κ. Ζαννής, από τη Χίο, προσεφέρθη να κατασκευάσει το «καράβι» στο οποίο οι επισκεπτόμενοι θα έβαζαν τον «οβολό» τους. Δυστυχώς όμως το πρώτο «καράβι» ήταν χάρτινο και χάλασε απ' τη βροχή. Το δεύτερο, από πλαστικό, είναι ακόμη εν ενεργεία και σήμερα - 40 χρόνια αργότερα...

Εθνικός Κήρυξ

Ο καθηγητής και ιατρός Νίκος Μαδιάς διευθύνει την ομάδα των καλάντων της Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Την πρώτη φορά ό,τι μαζεύτηκε το μοιράστηκαν τα παιδιά τα οποία έκαναν και μια μικρή δωρεά στο Hellenic Cardiac Fund (HCF) του Boston Children's Hospital που βοηθάει φτωχά Ελληνόπουλα να 'ρθούν στη Βοστώνη για σοβαρές εγχειρήσεις. Την επόμενη χρονιά όμως τα παιδιά σκέφτηκαν ότι καλύτερα θα 'ταν να μη κρατήσουν τίποτα αυτά και να βοηθήσουν αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη. Ετσι έδωσαν όλα τα χρήματα στο Hellenic Cardiac Fund, μια παράδοση που ακόμα συνεχίζεται. Πέρσι τα Κάλαντα έδωσαν στο HCF πάνω από $9200!

Ετσι φέτος, όπως και τις 39 τελευταίες Πρωτοχρονιές, 40-50 Ελληνοαμερικανοί, μικροί και μεγάλοι, θα συγκεντρωθούν να «τα πούνε». Πολλοί από τους πρώτους, τώρα με τα δικά τους παιδιά, κι' απ' όλες τις πτυχές της ελληνοαμερικανικής ζωής, θα πουν τα Κάλαντα και πάλι στους συμπατριώτες τους στα προάστια του Newton και του Brookline της Μασαχουσέτης - με αγάπη και υπερηφάνεια.

Και φέτος μέσω Zoom και Facebook! Και του Χρόνου.

*Ο Δρ Μανώλης Παράσχος είναι καθηγητής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Emerson College, Boston, Massachusetts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου