Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Brexit: Οι διαπραγματεύσεις κολλημένες στο θέμα της αλιείας

 Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, 2020

Απέναντι στους Ευρωπαίους που αλιεύουν ανέκαθεν στα βρετανικά ύδατα, το Λονδίνο έχει καταστήσει την αλιεία σύμβολο της «ανεξαρτησίας» του μετά το διαζύγιο.

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Βρετανοί και Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για την επίτευξη, ή μη, εμπορικής συμφωνίας η οποία διέπει τις σχέσεις τους μετά το Brexit, καθώς απομένουν περί τις δέκα ημέρες πριν από την 31 Δεκεμβρίου και το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι διαφορές παραμένουν ίδιες», δήλωσε νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή.

Ως προς το θέμα της αλιείας, θέμα υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι διαφορές παραμένουν ακέραιες, μετά την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα άλλα δύο ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης: του καθορισμού των όρων ισότιμου ανταγωνισμού και της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας και της επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Απέναντι στους Ευρωπαίους που αλιεύουν ανέκαθεν στα βρετανικά ύδατα, το Λονδίνο εννοεί να ανακτήσει τον έλεγχο και έχει καταστήσει την αλιεία σύμβολο της «ανεξαρτησίας» του μετά το διαζύγιό του από την Ενωση.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επανέλαβε σήμερα τα αιτήματα της Βρετανίας για μια μετακίνηση της ΕΕ από τις θέσεις της και την εγκατάλειψη των ”παράλογων απαιτήσεών” της, ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit.

″Θέλουμε οι συνομιλίες αυτές να έχουν μια θετική έκβαση, βεβαίως και θέλω μια συμφωνία, πιστεύω ότι όλοι θέλουν μια συμφωνία. Δυστυχώς η ΕΕ έχει θέσει κάποιες παράλογες απαιτήσεις (...) Αυτές δεν σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”, δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News, επαναλαμβάνοντας ότι τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις είναι η αλιεία και οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού (level playing field).

″Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά προφανώς γι’αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια μετακίνηση από την πλευρά της ΕΕ”, πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς συμβιβαστική λύση για την αλιεία.

ASSOCIATED PRESS

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πλέον υπό την ασφυκτική πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε επισήμως από την Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, εγκαταλείπει οριστικά την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι θέλει μία συμφωνία μέχρι «τα μεσάνυκτα της Κυριακής», διαφορετικά δεν θα μπορέσει να την μελετήσει και να την επικυρώσει, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δεν απέκλεισε σήμερα την συνέχιση των συνομιλιών και μετά το σαββατοκύριακο.

Μία συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να τεθεί σε προσωρινή ισχύ, μία επιλογή με την οποία συμφωνούν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αντίθετο.

Την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων μετά το διαζύγιο, έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου σήμανε συναγερμό για την ανεπαρκή προετοιμασία του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας φόβους για μεγάλη διαταραχή στην λειτουργία των λιμανιών και για επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες και οι οδηγοί των φορτηγών που θα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούν πλέον νε μεταφέρουν προϊόντα με βάση το κρέας ή το γάλα, όπως σάντουιτς ζαμπόν-τυρί, για να αποφευχθεί η εισαγωγή μολυσματικών ζωονόσων, έχει προειδοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέπονται από τους κανόνες ου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συνώνυμους με δασμούς και ποσοστώσεις, με βαριές συνέπειες για τις ήδη διαταραγμένες από τις συνέπειες της πανδημίας οικονομίες.

HuffPost Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου