Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Ξεκλειδώνουν τα 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σάββατο, 12/12/2020

Ευτυχώς που μας έδωσαν δις euroΔηλαδή, “μας λάδωσαν”!  Αλλά, από τιμωρία στην Τουρκία ΟΧΙ. ΔηλαδήCEZA YOK. paneliakos.com

Ευρωκίνηση

Σύνοδος των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)   

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ηγέτες στην ΕΕ μπορεί για ακόμα μία φορά να έδειξαν διστακτικοί απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο κατάφεραν να συμφωνήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης και πλέον να ανοίγει ο δρόμος για να ξεκλειδώσουν τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα.

Η χώρα αναμένει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια. Μάλιστα, στη Σύνοδο ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που είχαν μπει από Ουγγαρία και Πολωνία και τελικά η συμφωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει με ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης από την οικονομική συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το σχόλιο «η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά!», ενώ συνεχάρη και τη γερμανική προεδρία για τη συμβολή της στο ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης είχε μπλοκαριστεί για αρκετές εβδομάδες από Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες αντιτάχθηκαν στον μηχανισμό που επιβάλλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να σέβονται το κράτος δικαίου ώστε να εκταμιεύονται τα απαραίτητα κεφάλαια. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η ίδια η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ανέλαβε δράση.

Με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ισχυρή συμφωνία».

«Το ιστορικό ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο συγκεκριμενοποιείται σήμερα. Μόλις εγκρίναμε μια ισχυρή συμφωνία με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή, σεβόμενοι το κράτος δικαίου. Η Ευρώπη προχωρά, ενωμένη και φέροντας τις αξίες της», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου που επικαλείται η εφημερίδα «Financial Times», η δήλωση θα καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα μεταχειρίζεται τα κράτη- μέλη ισότιμα κατά την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου και δεν θα κάνει διακρίσεις σε καμία μεμονωμένη χώρα. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τον επόμενο Προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κονδύλια - κάτι που αποτελεί μακροχρόνια απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα εφαρμόσει τους νέους κανόνες μόνο μετά από οποιαδήποτε νομική ενέργεια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αμφισβητεί τους κανόνες.

 Εθνικός Κήρυξ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου