Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Γιατί ο COVID-19 σκοτώνει κάποιους και χαρίζεται σε άλλους;


Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2020


Διαγνωστικό τεστ στο μικροβιολογικό τμήμα του τοπικού υπουργείου Υγείας στο Περλ Σιτι Χαβάης. (AP Photo/Audrey McAvoy, File)7/5/2020
Ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 φαίνεται να πλήττει μερικούς ανθρώπους πιο σκληρά από άλλους, με μερικούς μολυσμένους να αντιμετωπίζουν μόνο ήπια συμπτώματα και άλλοι να νοσηλεύονται και να χρειάζονται αναπνευστήρα. Αν και οι επιστήμονες αρχικά θεωρούσαν ότι η ηλικία ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας, με τους νέους να αποφεύγουν τα χειρότερα αποτελέσματα, νέα έρευνα αποκάλυψε μια σειρά χαρακτηριστικών που επηρεάζουν τη σοβαρότητα της νόσου. Αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι απόλυτα υγιείς 20χρονοι τα βρίσκουν σκούρα με την ασθένεια, ενώ ένας ηλικιωμένος 70χρονος αποφεύγει την ανάγκη κρίσιμων παρεμβάσεων.
Ηλικία
Περίπου 8 στους 10 θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν συμβεί σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Ο κίνδυνος θανάτου από τη λοίμωξη και η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία ή εντατική ιατρική περίθαλψη, αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Για παράδειγμα, οι ενήλικες ηλικίας 65-84 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το 4-11% των θανάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, ενώ οι ενήλικες ηλικίας 85 και άνω αποτελούν το 10-27%.
Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται με την ηλικία, αφήνοντας τους ηλικιωμένους ευάλωτους σε σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, ανέφερε η ιατρική επιθεώρηση «Stat News».
Διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης -μια ομάδα ασθενειών που οδηγούν σε επιβλαβή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα- φαίνεται επίσης να συνδέεται με τον κίνδυνο σοβαρότερων λοιμώξεων COVID-19.
Η πιο κοινή μορφή στις ΗΠΑ είναι ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην ορμόνη ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο που διαφορετικά θα μεταφέρετο από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια μένει και συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. (Οταν το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη στην πρώτη θέση, η κατάσταση ονομάζεται διαβήτης τύπου 1.)
Σε μια ανασκόπηση 13 σχετικών μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν σχεδόν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια κρίσιμη περίπτωση COVID-19 ή να πεθάνουν από την ασθένεια σε σύγκριση με τους ασθενείς με COVID-19 χωρίς υποκείμενα νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστική νόσο), ανέφεραν διαδικτυακά στις 23 Απριλίου στο «Journal of Infection».
Ακόμα κι έτσι, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν ο διαβήτης αυξάνει άμεσα τη σοβαρότητα ή εάν φταίνε και άλλοι όροι υγείας.
Καρδιακές παθήσεις και υπέρταση
Ατομα με καταστάσεις που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως καρδιακές παθήσεις και υπέρταση, γενικά αντιμετωπίζουν χειρότερες επιπλοκές από τον COVID-19 από εκείνους χωρίς προϋπάρχουσες καταστάσεις, σύμφωνα με την «American Heart Association». Ωστόσο, ιστορικά υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να υποστούν καρδιακή βλάβη από την ιογενή λοίμωξη.
Ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, συνέβη όταν ο ιός έβλαψε κατά κάποιον τρόπο τον καρδιακό μυ της γυναίκας, προκαλώντας τελικά την έκρηξή του, αναφέρθηκε στην «Live Science». Η 57χρονη είχε καλή υγεία και ασκείτο τακτικά πριν μολυνθεί, και σύμφωνα με πληροφορίες είχε μια υγιή καρδιά «φυσιολογικού μεγέθους και βάρους». Μια μελέτη των ασθενών με COVID-19 στη Γουχάν (Wuhan) της Κίνας, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1 στους 5 ασθενείς εμφάνισαν καρδιακή βλάβη - ορισμένοι από τους ασθενείς στο δείγμα είχαν υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις και μερικοί όχι.
Βλέποντας αυτά τα μοτίβα να αναδύονται, οι επιστήμονες ανέπτυξαν αρκετές θεωρίες γιατί ο COVID-19 μπορεί να βλάψει τόσο τις κατεστραμμένες καρδιές όσο και τις υγιείς, σύμφωνα με μια έκθεση στο «Live Science».
Κάπνισμα
Οσοι καπνίζουν τσιγάρα μπορεί να είναι επιρρεπείς σε σοβαρές μολύνσεις COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία, να υποστούν βλάβη στα όργανα και να χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Μια μελέτη περισσότερων από 1.000 ασθενών στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine», δείχνει αυτήν την τάση: 12,3% των καπνιστών που περιλαμβάνονται στη μελέτη εισήχθησαν σε ΜΕΘ, τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα ή πέθαναν, σε σύγκριση με 4,7 % των μη καπνιστών.
Παχυσαρκία
Αρκετές αρχικές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της πιο σοβαρής κατάστασης COVID-19 σε άτομα. Μία μελέτη, η οποία ανέλυσε μια ομάδα ασθενών με COVID-19 που ήταν νεότεροι από την ηλικία των 60 ετών στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τα μη παχύσαρκα άτομα να νοσηλευτούν και ήταν 1,8 φορές πιο πιθανό να μεταφερθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Αυτό έχει σημαντικές και πρακτικές επιπτώσεις» σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ όπου σχεδόν το 40% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη, η οποία έγινε δεκτή στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ή δημοσιευθεί από ομοτίμους.
Τύπος Αίματος
Ο τύπος του αίματος φαίνεται να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στη μόλυνση του SARS-CoV-2, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν βρει σχέση μεταξύ του ίδιου του τύπου αίματος και της σοβαρότητας της νόσου.
Σε μια πρόσφατη μελέτη για τον τύπο αίματος και τον COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 11 Απριλίου στο medRxiv, οι επιστήμονες εξέτασαν 1.559 άτομα που δοκιμάστηκαν για SARS-CoV-2 στο νοσοκομείο Πρεσβυτέριαν Νέας Υόρκης. Από αυτούς, 682 διαγνώστηκαν θετικοί. Ατομα με τύπους αίματος Α (Α-θετικά και Α-αρνητικά) είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εξεταστούν θετικά από άλλους τύπους αίματος και τόσο οι Ο-αρνητικοί όσο και οι Ο-θετικοί τύποι αίματος ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν θετικά από άλλες ομάδες αίματος. (Υπάρχει 95% πιθανότητα ότι η αύξηση του κινδύνου κυμαίνεται από 7% έως 67% πιο πιθανό). Αν και μόνο 68 άτομα με ΑΒ συμπεριλήφθηκε ο τύπος αίματος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η ομάδα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό από άλλους να διαγνωστούν θετικοί στον ιό.
Οι ερευνητές εξέτασαν συσχετίσεις μεταξύ του τύπου αίματος και των παραγόντων κινδύνου για τον COVID-19, όπως ηλικία, φύλο, εάν ένα άτομο ήταν υπέρβαρο, άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας.
Γενετικοί παράγοντες
Πολλές ιατρικές καταστάσεις μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του COVID-19, αλλά γιατί οι ιστορικά υγιείς άνθρωποι μερικές φορές αρρωσταίνουν επικίνδυνα ή πεθαίνουν από τον ιό; Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ορισμένοι γενετικοί παράγοντες μπορεί να αφήσουν ορισμένα άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια και πολλές ερευνητικές ομάδες στοχεύουν να εντοπίσουν ακριβώς πού βρίσκονται αυτές οι ευπάθειες στον γενετικό μας κώδικα.
Σε ένα σενάριο, τα γονίδια που καθοδηγούν τα κύτταρα να δημιουργήσουν υποδοχείς ACE2 μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ατόμων που προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις και εκείνων που δεν αναπτύσσουν καθόλου συμπτώματα, ανέφερε το περιοδικό «Science». Εναλλακτικά, οι διαφορές μπορεί να βρίσκονται σε γονίδια που βοηθούν στη συσσώρευση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των διεισδυτικών παθογόνων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Live Science.
Αssociated Press/Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου