Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ στις οικονομικές απαιτήσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Άρχισαν τα όργανα στο Lynn, Massachusetts

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2011
Γενική συνέλευση έγινε προχθές Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, 2011 στην Ελληνο-ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Lynn, Massachusetts. Θέμα της συζήτησης ήταν η αύξηση της εισφοράς που δίνει ετησίως η κοινότητα στην Αρχιεπισκοπή δια μέσου της Μητροπόλεως Βοστώνης. Η αύξηση που ζητάει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι από 68,000 δολάρια ετησίως να ανέβει στις 88,000 δολάρια ετησίως.
Από πληροφορίες ενοριτών που ήσαν παρών και συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση μαθαίνουμε ότι κοντά τετρακόσια άτομα ήσαν παρόν και η απόφαση της ολομέλειας ήταν ΟΧΙ στην αύξηση. Ένας από τους ενορίτες μέλος της κοινότητας που είναι μέλος και στον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης μας είπε «το παρακάνουν, συνέχεια ζητάνε χρήματα, δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα; Πρέπει να κόψουν την εισφορά και όχι να την αυξήσουν. Εδώ όλος ο κόσμος έχει πρόβλημα. Τόσο εγώ όσο και άλλοι ενορίτες θα ξεγραφτούμε από μέλη εάν γελαστεί το Διοικητικό Συμβούλιο και πληρώσει παραπάνω».
Στη Γενική Συνέλευση ήσαν παρόντες και ευεργέτες της κοινότητας, της Μητροπόλεως Βοστώνης και της Αρχιεπισκοπής που και αυτοί είπαν όχι. Πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχουν φόβοι ότι η ενορία θα πέσει σε δυσμένεια από την Αρχιεπισκοπή και τη Μητρόπολη ακόμα και για τα μυστήρια.
Είναι γεγονός ότι κάθε ενορία δίνει ετησίως ένα ποσό στην Αρχιεπισκοπή και ανάλογα το δυναμικό σε μέλη είναι και το ποσόν της εισφοράς. Τα τελευταία χρόνια όμως τα οικονομικά των κοινοτήτων/ενοριών δεν είναι ανθηρά αφού τα μέλη λιγοστεύουν ενώ έχουν να συντηρήσουν παλιά κτίρια και τα έξοδα ανεβαίνουν αφού και τα καύσιμα με τους βαρύς χειμώνες στη Νέα Αγγλία γίνονται ποιο ακριβά.
Από την άλλη μεριά διάφορες δικαστικές αγωγές εναντίον κληρικών (κυρίως σεξουαλικής φύσεως) έχουν φέρει τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής σε δύσκολη θέση. Ένα άλλο πρόβλημα για τις ενορίες είναι οι μισθοί των ιερέων που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 120,000 δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε καλοκαίρι γίνονται πανηγύρια/φεστιβάλ στον περίβολο των εκκλησιών ακόμα και σε περίοδο νηστείας και εάν δεν ήσαν τα πανηγύρια με τα σουβλάκια τις πίτες και τα "παζάρια" με την προσωπική αφιλοκερδή εργασία δεκάδων ακόμα και εκατοντάδων εθελοντών και εθελοντριών τα οικονομικά θα ήταν ακόμα χειρότερα.
Φαίνεται ότι η απόφαση της ενορίας του Lynn θα γίνει ντόμινο και θα ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες οι οποίες με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου