Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Συντριβή Μέρκελ στις εκλογές στο Αμβούργο

Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, Όλαφ Σολτς



Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, 2011
Χειρότερα από ό,τι αναμενόταν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές στο Αμβούργο, σύμφωνα με τα exit polls.
O υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς κερδίζει κατά κράτος τον αντίπαλό του του Κρίστοφ Άλχαους CDU.
Στο Αμβούργο, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του ινστιτούτου Infratest Dimap, το SPD κερδίζει ποσοστό 49,5%, οι Χριστιανοδημοκράτες CDU 21,2%, οι Πράσινοι 11,4%, η Αριστερά LINKE 6,7% και οι Φιλελεύθεροι FDP 6%, διασφαλίζοντας και την επάνοδό τους στην τοπική βουλή.
Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%.
Το αποτέλεσμα δίνει στο SPD απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη μελλοντική τοπική βουλή του Αμβούργου και ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης Δήμαρχος του Αμβούργου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.
Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πολύ εντυπωσιακό» και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά.
Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι «έχει ένα όνομα: Όλαφ Σολτς»,. Όπως είπε η επιτυχία του SPD οφείλεται στο συνδυασμό της συνετής οικονομικής πολιτικής με την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Πικρή ήττα» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU Χέρμαν Γκρέε.
Την απέδωσε στην κυβερνητική συνεργασία του κόμματος με τους Πράσινους. Για «επώδυνη ώρα» για το CDU έκανε λόγο ο επικεφαλής του κόμματος στο Αμβούργο, απερχόμενος κυβερνήτης Δήμαρχος Κρίστοφ Άλχαους.
Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσμεμιρ σημείωσε ότι «οι απώλειες άνω του 20% για το CDU αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων με ριζοσπαστικό τρόπο».
Ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων FDP Γκίντο Βεστερβέλε εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του κόμματός του και την επάνοδο στην τοπική βουλή του Αμβούργου.
Η πρόεδρος του κόμματος LINKE Γκεζίνε Λετς σημείωσε ότι το κόμμα της θα είναι ανάχωμα αντιπολίτευσης στον Όλαφ Σολτς υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τους διαμορφωτές της μεταρρυθμιστικής «ατζέντας 2010» του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ.
Η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο του Αμβούργου είναι η πρώτη από τις επτά που προβλέπονται στη χώρα για φέτος.
Η κάλπη της Κυριακής αποτελούσε «πρεμιέρα» για το νέο εκλογικό σύστημα στο Αμβούργο, βάσει του οποίου οι πολίτες έχουν συνολικά είκοσι σταυρούς στη διάθεσή τους για τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια (για τα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης της πόλης-κρατιδίου). Τα ψηφοδέλτια συνοδεύονται από «οδηγίες χρήσεως».
Το Αμβούργο αποτελούσε παραδοσιακά προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που ήταν στη διακυβέρνηση του κρατιδίου για 44 χρόνια πριν παραδώσουν την εξουσία στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) πριν από δέκα χρόνια.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου