Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα *   Πέντε από τους απεργούς πείνας που βρίσκονται στο ΕΚΘ, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με τους γιατρούς μάλιστα να μιλούν για μη αναστρέψιμες βλάβες, αυξάνοντας τον αριθμό των μεταναστών που μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε προκωματώδη κατάσταση σε νοσοκομεία στους 13.
*   Καταγγελίες για απαράδεκτες ενέργειες από γιατρούς. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ή θα πάρουμε άδειες παραμονής ή θα πεθάνουμε αφού έτσι κι αλλιώς , πεθαίνουμε κάθε μέρα» λέει ο 29χρονος Τζεγουέτ που διανύει την 32η ημέρα απεργίας πείνας. Για αναλγησία καταγγέλλει την κυβέρνηση η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης.
*   Η Ελλάδα δεν σηκώνει κομματικά και μικροκομματικά παιχνίδια, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την πολιτική κρίση των ημερών, για να προσθέσει πως «το πολιτικό σύστημα δεν πήρε το μήνυμα».
*   «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία» τις εξελίξεις στη Λιβύη υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ενώ πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της χώρας μας είναι η ασφαλής επιστροφή των Ελλήνων πολιτών. Πρωτοβουλίες για τερματισμό της αιματοχυσίας ζητά από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.
*   Πρόσβαση στα μαθήματα που θέλουν, σε βοηθητικές υπηρεσίες, σε ασκήσεις και σε σημειώσεις καθηγητή θα έχουν οι μαθητές μέσω του online φροντιστηρίου που παρουσίασε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας.
*   Στελέχη των περιφερειών που επιδεικνύουν, από δόλο ή αμέλεια, αδράνεια στην είσπραξη νομίμως βεβαιωθέντων ποσών, καταβάλλουν τα χρήματα από την τσέπη τους, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, που εστάλη σε όλες τις Περιφέρειες.

Κόσμος
*   Προσχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζητά κυρώσεις κατά του καθεστώτος. Έκτακτη συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου την Παρασκευή.
*   Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έδωσαν την Πέμπτη το «πράσινο φως» για τη Συμφωνία Επανεισδοχής λαθρομεταναστών ΕΕ - Τουρκίας. Ωστόσο, το πιεστικό αίτημα της Άγκυρας για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ευρώπη παραπέμφθηκε στις καλένδες, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει τη δυσφορία της κυβέρνησης Ερντογάν.
*   Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να κλείσουν την πρεσβεία τους στη Λιβύη και κινούνται προς τη κατεύθυνση να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις κατά της χώρας, σε απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο (μονομερούς;) στρατιωτικής επέμβασης από την Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, χώρες της Δύσης αλλά και οι πολυεθνικοί οργανισμοί σπεύδουν να καταδικάσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης στη Λιβύη και να σταματήσουν τις προμήθειες οπλικών συστημάτων...
*   Οι εκλογές στην Τυνησία θα πρέπει να διεξαχθούν «το αργότερο στα μέσα Ιουλίου 2011», ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο στη Τυνησία χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές. Η ανακοίνωση προσπαθεί να καθησυχάσει τους Τυνήσιους που δεν έχουν πάψει να διαδηλώνουν ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
*   Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας «πολύ θαρραλέος πολιτικός» ο οποίος «έχει μέσα του το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Άγκυρα, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η ενταξαική πορεία της Τουρκίας.

Οικονομία
*   Δυνατότητα επιβολής προστίμων μεταξύ 500 και 500.000 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προβλέπει το νέο «ποινολόγιο» για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Το ύψος των προστίμων θα καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση που συνδέεται με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης και με το έαν ο εργοδότης κρίνεται «υπότροπος» ή όχι.
*   Σημαντικά μειωμένο κύκλο εργασίων κατέγραψαν οι εταιρείες παραγωγής και εταιρείας καπνού το περασμένο έτος, οι οποίες εκτιμούν ότι φέτος η μείωση των μεγεθών τους θα γίνει ακόμη δραματικότερη λόγω των ενισχυμένων τιμών που θα επιφέρει η αύξηση του ειδικού φόρου. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική αρχή, το 2010 ο κύκλος εργασιών των ελληνικών καπνοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 20,6%.
*   «Η εταιρεία επιφυλάσσεται να μελετήσει σε βάθος την εκδοθείσα απόφαση (από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) και να προβεί στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της, εφόσον κριθεί σκόπιμο» είναι η απάντηση των εταιρειών Σελόντα και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (ΕΛΛΙΧΘ), μία ημέρα μετά την επιβολή προστίμου σε πέντε εταιρείες του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου