Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Καλώς την και την Ήλιδα...


Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2011
Ένα καλό είχε και αυτός ο "Καλλικράτης", τον Συμπαραστάτη του Δημότη, αλλά βαλθήκανε να το "εξαφανίσουν" ή έστω να μην το προωθήσουν/στηρίξουν με τον τρόπο που άρμοζε, με αποτέλεσμα την μη εκλογή Συμπαραστάτη σε πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα.
Την Παρασκευή ήταν η σειρά του δήμου Ήλιδας να αφήσει "ορφανή" τη θέση του Συμπαραστάτη. Για 2η συνεχή φορά, κανείς από τους δύο υποψηφίους για τη θέση (κύριοι Τασσόπουλος και Φωτόπουλος) δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 των ψήφων του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι δημότες των πάλαι ποτέ δήμων Αμαλιάδας και Πηνείας και νυν Ήλιδας να πορευθούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη.
Κι αν αναρωτιέστε "και ποια η διαφορά;", διαβάστε και θα καταλάβετε...:
"Σε δήμους με πάνω από 20.000 κατοίκους το δημοτικό συμβούλιο θα επιλέγει με προκήρυξη στην ιστοσελίδα του πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας ως Συμπαραστάτη του Δημότη. Η θητεία του θα είναι ίδια με τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου και ο Συμπαραστάτης θα εκλέγεται δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Ο Συμπαραστάτης θα λειτουργεί ως άμεσος εκπρόσωπος του πολίτη στο δημαρχείο. Θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και θα είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών στους ενδιαφερόμενους. Επίσης ο συμπαραστάτης θα έχει την πλήρη συμπαράσταση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτές.
Μοιάζει ο ρόλος του αρκετά με εκείνον του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά ο «Καλλικράτης» διευκρινίζει ότι οι ρόλοι θα είναι διακριτοί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 77: «Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη του Δημότη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας».
Όπως, όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη, έτσι και ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα συντάσσει ετήσια έκθεση την οποία θα παρουσιάζει ο ίδιος σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής. Ο Συμπαραστάτης θα διατυπώνει, επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος θεσμός χρειάζεται ευρεία αποδοχή εντός του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά της κυβέρνησης σε πρόσωπο κοινής αποδοχής και εγνωσμένης αξίας, αφού για την εκλογή του θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την ίδια διαδικασία η ανάκληση του Συμπαραστάτη για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο συμπαραστάτης του δημότη λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου (2.600 ευρώ μεικτές αποδοχές)." (από το περιοδικό "Ατζέντα" της Πάτρας)
Οι αντιδράσεις των πολιτών για την μη εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη δεν έλειψαν, χαρακτηριστική αυτή του "Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών" όπως καταγράφεται σε ηλεκτρονικό μήνυμα που μας έστειλε ο εκπρόσωπος του Δικτύου Σπύρος Ζαφειρόπουλος:
"Νομίζω ότι η μη εκλογή προσώπου για τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τα κοινά της πόλης γιατί χάθηκε μια ευκαιρία για την εκπροσώπησή των δημοτών μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα. Η παρέμβαση του Δικτύου* θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε μια άλλη κατεύθυνση αλλά οι 2 υποψήφιοι επέλεξαν να συμμετάσχουν στη 2η ψηφοφορία, όπου και απέβη άκαρπη."

(*) H παρέμβαση του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών, πριν τη δεύτερη ψηφοφορία:
"Η Ομάδα Πολιτικής Ανάλυσης και Παρέμβασης του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών αφού εξέτασε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκλογή για τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη στο δήμο Ήλιδας παρεμβαίνει αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Αρχικά θεωρούμε ότι με βάση αυτά που προβλέπει ο νομοθέτης στο νόμο για τον Καλλικράτη, η θέση του Συμπαραστάτη του δημότη είναι μια υπερκομματική θέση που στοχεύει στην δημοκρατική έκφραση των πολιτών μέσα από ένα νέο θεσμό, που θα διαδραματίσει με ανεξάρτητο τρόπο ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο νέο δήμο Ήλιδας.
Ο τρόπος που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της θέσης δεν μας εκφράζει γιατί θεωρούμε ότι η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ του νομού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ηλεκτρονικό τύπο) ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους άξιους για αυτή τη θέση να δηλώσουν υποψηφιότητα.
Θεωρούμε ότι ο αριθμός των δύο μόνο υποψηφίων δεν εκφράζει το κοινό αίσθημα όπως εμείς το αφουγκραζόμαστε στο Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών και θεωρούμε ότι η εκλογή για τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη θα έπρεπε να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας στο δήμο και όχι μια παραταξιακή αναμέτρηση δυνάμεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προβαίνουμε στην πρωτοβουλία να ζητήσουμε από κοινού την απόσυρση και των 2 υποψηφίων κ.κ. Τασσόπουλου και Φωτόπουλου ως μια πράξη διαφάνειας και δημοκρατίας με τη δέσμευση ότι ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Λυμπέρης θα επαναπροκηρύξει άμεσα (με κοινοποίηση σε όλα τα ΜΜΕ) τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη ώστε να συζητηθεί και να πραγματοποιηθεί νέα εκλογική διαδικασία με τη συμμετοχή και νέων υποψηφίων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 25/2/2011"

Πηγή: Η. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου