Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Απεβίωσε ο πατήρ Εμμανουήλ Μεταξάς, Watertown, MA

ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2011
Όπως γράψαμε ενωρίτερα σήμερα, χθες το απόγευμα απεβίωσε ο πατήρ Εμμανουήλ Μεταξάς που για πάνω από 50 χρόνια υπηρετούσε επαξίως την ενορία Των Ταξιαρχών στο Watertown, Massachusetts που είναι ένα προάστιο βορειοδυτικά της Βοστώνης κοντά στο Cambridge, Newton, Arlington.
Ο πατήρ Μεταξάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1925. Ο πατέρας του ήταν ιερέας στο Αγρίνιο αλλά το 1937 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα όπου ο πατέρας του έγινε ο ιερέας του Αγίου Δημητρίου στη Κηφισιά. Τέσσερα χρόνια μετά και αφού πέθανε η μητέρα του η οικογένεια μετακόμισε στη Καλλιθέα όπου ο πατέρας του έγινε ο ιερέας στον Άγιο Νικόλαο. Το 1944 ο Εμμανουήλ Μεταξάς μπήκε στη θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1947 ήρθε στην Αμερική μετά από πρόσκληση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και μπήκε στη θεολογική σχολή του Brookline όπου σπούδασε ενώ παράλληλα πήγαινε και στο Andover-Newton Theological School και 10 1953 πήρε το μάστερ στη Θεολογία.
Το 1949 νυμφεύεται την Πηνελόπη Μανέκα από το Lowell, MA και τον Φεβρουάριο του 1951 έγινε διάκος και τον Ιούνιο του ιδίου χρόνου χειροτονήθηκε ιερέας από τον Επίσκοπο Βοστώνης Ιεζεκιήλ Τσουκαλά (παππού του υπογράφοντα) και τοποθετήθηκε στον ιερό ναό Των Ταξιαρχών στο Watertown Το 1956 ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ τον ανακήρυξε “Σακελάριο” και το 1958 o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και κατόπιν Πατριάρχης Αθηναγόρας τον έκανε Εξομολόγο. Τον Νοέμβριο του 1970 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος τον έκανε Οικονόμο και ο ίδιος του έδωσε τον τίτλο πρωτοπρεσβύτερος τον Μάϊο του 1976. Το 1983 για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Εκκλησία/Κοινότητα και γενικά στον συνάνθρωπο αναγνωρίστηκε σαν ο Άνθρωπος της Χρονιάς.
Ο πατήρ Μεταξάς εκτός από την κοινότητα του ήταν και ο ιερέας στα νοσοκομεία των Βετεράνων στο Bedford & Brockton MA.
Στα έργα του πατρός Μεταξά ήταν η βοήθεια που προσέφερε σε δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες ασθενείς με βαριά νοσήματα (όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά νοσήματα, όρασης, καρκίνο) να έρθουν από την Ελλάδα στην Αμερική και να βρουν την υγεία τους ενώ βοήθησε εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες να πάρουν μόνιμη διαμονή στην Αμερική.
Ήταν ένας ιερέας που έφευγε τα χαράματα από το σπίτι του και επέστρεφε κατακουρασμένος αργά το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της ιεροσύνης του έκανε 3000 βαπτίσεις, 1700 γάμους και 1400 κηδείες.
Σήμερα, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2011 στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Ελληνική Ηχώ της Βοστώνης ο Μητροπολίτης Βοστώνης είπε “σήμερα δεν βγαίνουν ιερείς σαν τον πατέρα Μεταξά”. Τα λόγια τα δικά μας περισσεύουν. Η αλήθεια είναι ότι ο πατήρ Μεταξάς ήταν πάντα κοντά στον άνθρωπο στη χαρά, στη λύπη, στην ανάγκη.
Ο πατήρ Μεταξάς ήταν ΑΞΙΟΣ
Το σκήνωμα του πατρός Μεταξά θα τοποθετηθεί για λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό Των Ταξιαρχών στο Watertown την Δευτέρα 4:00μ.μ. – 9:00μ.μ. και η κηδεία θα γίνει την Τρίτη στι1 11:00 το πρωί.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου