Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
*   Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Λαυρίου στη περιοχή Οβριόκαστρο Κερατέας ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφή Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και αστυνομικούς των ΜΑΤ.
*   Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στην πρωτεύουσα η απεργιακή συγκέντρωση συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας αντιεξουσιαστών κυρίως γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και κατά μήκος της πορείας στην οδό Σταδίου και τα Προπύλαια. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε απάντηση των βόμβων μολότοφ που έριχναν από την πλευρά των διαδηλωτών.
*   Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Χωριστή συγκέντρωση την ίδια στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
*   Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. H Επιτροπή κοινοποίησε στον πρωθυπουργό τις απόψεις της, έπειτα από συνεδρίασή της στην οποία κλήθηκαν και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΜΚΟ και του εθελοντισμο.
*   Στη Δημοκρατική Συμμαχία προσχώρησαν ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην Βουλευτής Α' Πειραιά Γιώργος Καλός, καθώς και η πρώην αντινομάρχης Μαγνησίας Έλενα Αντωνοπούλου.

Κόσμος
*   Τραγικός είναι ο απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,3 βαθμών, που σημειώθηκε την Τρίτη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 65, ενώ σε 100 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι. Η πληγείσα περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχός της την παρομοίασε με «εμπόλεμη ζώνη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
*   «Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωμένη» εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό. «Δεν είμαι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθώ, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» δήλωσε στο πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές, ενώ είπε ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε «νέο Αφγανιστάν». Προειδοποίησε με «εκκαθάριση πόρτα-πόρτα» εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους την Τετάρτη, ενώ είπε ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εμφυλίου εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Στα χέρια διαδηλωτών η ανατολική Λιβύη (ανάμεσά τους η Βεγγάζη και το Τομπρούκ).
*   Σε ευρύ ανασχηματισμό προχώρησε το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στην Αίγυπτο, σε μία προσπάθεια να απομακρύνει ακόμα περισσότερους υπουργούς από τις κυβερνήσεις Μουμπάρακ. Έντεκα υπουργοί αντικαταστάθηκαν την Τρίτη, αν και παρέμειναν ο πρωθυπουργός και δύο βασικοί υπουργοί.
*   Τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας πλαίσιο ανάμεσα σε Λιβύη και ΕΕ «παγώνουν» οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, καταδικάζοντας τις βιαιότητες. «Θα τηρήσουμε πολύ σκληρή στάση» προειδοποιούν οι 27 χώρες-μέλη της Ένωσης. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι εξετάζουν πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Κέρι για επιβολή κυρώσεων στην Τρίπολη, καταγγέλλοντας την «θλιβερή βία».
*   Την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης -η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 19 χρόνια- ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Αλγερίας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ, όταν σχετικό διάταγμα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οικονομία
*   Αιφνιδιαστικό έλεγχο πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος σε εφορία της Λαμίας για να διαπιστώσει γιατί καθυστερεί η είσπραξη των εσόδων.
*   Τη θέση τους υπέρ των συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά την αποτυχία της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας στην Alpha Bank, επανέλαβε η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος υποστήριξε ότι οι συγχωνεύσεις θα διευκολύνουν τη θέση των ελληνικών τραπεζών εν όψει και της υποχώρησης της ΕΚΤ από τα προσωρινά μέτρα ρευστότητας. Αντίθετα το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για δημιουργία καρτέλ και μονοπωλίων υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και εγκατάλειψη της ιδέας ισχυρού δημόσιου πυλώνα.
*   Η «αντίδραση του ΔΕΝ στην εποχή του ΔΝΤ» συζητήθηκε μεταξύ πανεπιστημιακών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ηθοποιών. Στις ενδιαφέρουσες απόψεις που εκφράστηκαν ήταν ότι το κίνημα αυτό «δεν είναι αποτέλεσμα κομματικού δακτύλου ούτε έργο κάποιων τζαμπατζήδων». Στην ουσία «αρνούνται τη νομιμοποίηση αυτών που νομοθετούν» ειπώθηκε, ενώ διαμηνύθηκε προς κάθε κατεύθυνση ότι «το κράτος δεν χρωστά μόνο στους πιστωτές, αλλά και στα τμήματα της κοινωνίας που, ενώ δεν ωφελήθηκαν από την οικονομική άνοδο, σήμερα πρώτα αυτά πλήττονται από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου