Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Θα σταματήσουν οι Νεοελληνικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Κορνέλ

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2011
Το Πανεπιστήμιο Κορνέλλ "Cornell University" βρίσκεται στο upstate New York στην πόλη Ithaca (Ιθάκη) και σε αυτή την τοποθεσία έχει 20,000 φοιτητές και φοιτήτριες. Ανοίκει στον όμιλο των καλών πανεπιστημίων Ivy League.

Πληροφορίες μας λένε ότι θα σταματήσουν οι ελληνικές σπουδές και σε 8 άλλα πανεπιστήμια γιατί δεν υπάρχουν πόροι και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αδράνεια της Ελληνικής κοινότητας στην Αμερική να προωθήσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον με ένα είδος προπαγάνδας και διαφήμησης. Γεγονός είναι ότι πολλές έδρες ελληνικών σπουδών η ύπαρξη τους οφείλεται στην προσωπική προσπάθεια και την ελληνική φιλοτιμία μερικών ακαδημαϊκών καθηγητών και μαθητών. Χωρίς την ανάλογη συμπαράσταση και αναγνώριση από την οργανωμένη ομογένεια και των αρμοδίων της Γενέτειρας!!!  Είναι καιρός να γίνει συστηματική και ουσιαστική αναγνώριση με συμπαράσταση για τη διατήρηση αλλά και τη δημιουργία κέντρου Ελληνικών Σπουδών και σε άλλα πανεπιστήμια. 

Η Σύνταξη


Από το άρθρο του του Δημήτρη Τσάκα
«Λουκέτο» αποφάσισε να βάλει στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Κορνέλ στην πόλη Ιθακα της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αποφάσισε λόγω της οικονομικής κρίσης να αναστείλει προγράμματα μειωμένου ενδιαφέροντος και εμβέλειας, μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών. Βάσει της αποφάσεως αυτής, το εν λόγω πρόγραμμα θα διακοπεί με τη λήξη του σχολικού έτους 2010-2011.  Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση και την κινητοποίηση των ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών και των φοιτητών, οι οποίοι με τη συμπαράσταση της εφημερίδας του Πανεπιστημίου «Cornell Sun» έφεραν το θέμα στο προσκήνιο και εξέφρασαν την αγωνία τους.
Καθηγητές και φοιτητές με τους οποίους επικοινώνησε ο «Ε.Κ.» επεσήμαναν ότι θα εντείνουν τον αγώνα και κάλεσαν την Ομογένεια να προσφέρει τον οβολό της και να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ταμείο το οποίο θα διασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος.
Βάσει των κριτηρίων του Πανεπιστημίου Γέιλ για τη διατήρηση ενός προγράμματος όπως αυτό των Ελληνικών Σπουδών το Αποθεματικό Κεφάλαιο πρέπει να αγγίξει τις $400.000, ενώ για τη δημιουργία τμήματος το όριο ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια δολάρια.
Μια ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ορφανό ανάρτησαν στο διαδίκτυο την αίτηση «Save Modern Greek at Cornell» μέσω του οποίου καλούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να ανακαλέσει την απόφασή της και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του Προγράμματος.
Το αίτημα αυτό αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?smgac11 και μέχρι στιγμής το έχουν προσυπογράψει 180 φοιτητές.
Η ομογενής καθηγήτρια Ματούλα Χαλκιοπούλου, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση προθυμοποιήθηκε να προσφέρει άνευ αποδοχών τα μαθήματα των Νεοελληνικών Σπουδών για το έτος 2011-2012. Παρά ταύτα, η ηγεσία του Πανεπιστημίου παραμένει ανένδοτη.
Η διευθύντρια Επικοινωνιών του «College for Arts and Science» Σούζαν Ρόμπερτσον επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και επικαλέστηκε τον κανονισμό του Πανεπιστημίου, ο οποίος απαγορεύει τη διδασκαλία μαθημάτων με credit από εθελοντές καθηγητές.
Η αντιπρόεδρος Ανθρωπίνων Σχέσεων Μαρί Οπερμαν υποστήριξε ότι ακόμη και εάν ένας καθηγητής διδάξει αφιλοκερδώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονομική πραγματικότητα του Πανεπιστημίου.
Η ελληνίστρια Ηλέκτρα (Γκέιλ) Χοστ, διευθύντρια Μεσογειακών Μελετών, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον του προγράμματος. «Η καθηγήτρια Ματούλα Χαλκιοπούλου προσφέρθηκε να διδάξει δωρεάν. Οι φοιτητές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ορφανό κινητοποιήθηκαν και μέσω του διαδικτύου συγκεντρώνουν υπογραφές για την αίτηση προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και έτσι δημιουργείται μια δυναμική. Απαιτείται μια γενικότερη προσπάθεια και κυρίως η δημιουργία Αποθεματικού Ταμείου ικανού να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και τη διαιώνιση των ελληνικών σπουδών», υπογράμμισε η κ. Χοστ.
Ερωτηθείσα για τα ποσά, είπε ότι για τη λειτουργία προγράμματος απαιτείται προικοδότηση τετρακοσίων χιλιάδων δολαρίων, ενώ για τη λειτουργία Τμήματος δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Οσον αφορά τις Νεοελληνικές Σπουδές στο Κορνέλ, τόνισε ότι ξεκίνησαν προ τριάντα ετών και εντάσσονταν στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών. Προ δέκα περίπου ετών, το Ωνάσειο Ιδρυμα προσέφερε μια δωρεά και προσελήφθη ένας λέκτορας.
Τα χρήματα (επτά περίπου χιλιάδες δολάρια τον χρόνο) δεν επαρκούσαν και δεν μπορούσαν να συντηρήσουν μόνιμο καθηγητή.

Πέρυσι προσέλαβαν την Ματούλα Χαλκιοπούλου, αλλά ο αριθμός των μαθητών δεν ξεπερνούσε τους δέκα.
Οσον αφορά την δωρεά του Ωνασείου Ιδρύματος, η κ. Χοστ ανέφερε πως ήταν μικρή για τα δεδομένα του Κορνέλ, αλλά απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες για το ποσό.
Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών είπε ότι συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.
Παράλληλα, τόνισε ότι έχει ιδρύσει και ένα συγκρότημα με φοιτητές που λατρεύουν την ελληνική μουσική και τα ρεμπέτικα, ότι διοργανώνουν παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις και ότι πέρσι διοργάνωσαν τη συναυλία με την Λίνα Ορφανού.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι να διδάξουμε στα παιδιά που ενδιαφέρονται τη γλώσσα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, του Ρίτσου και των άλλων μεγάλων ποιητών. Επί πλέον, ένα από τα σλόγκαν του Κορνέλ είναι: ‘Ο,τι θέλει να μάθει ο φοιτητής του το προσφέρουμε’ και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα», συμπλήρωσε η κ. Χοστ, η οποία ομιλεί άπταιστα την ελληνική γλώσσα και λατρεύει την Ελλάδα.
Η κ. Ματούλα Χαλκιοπούλου δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός προθυμοποιήθηκε να προσφέρει δωρεάν τα μαθήματα.
«Ο,τι κάνω το κάνω διότι λατρεύω την Ελλάδα. Εξάλλου, τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα και δεν μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για μένα. Για να υπάρξει συνέχεια πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δεκαπέντε φοιτητές που να εγγραφούν για την επόμενη χρονιά, τόνισε η κ. Χαλκιοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γκοριτσά Σπάρτης Λακωνίας και σε ηλικία 18 ετών ήρθε για σπουδές στην Αμερική.
Μετά το γάμο της επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα όπου παρέμεινε για 14 ολόκληρα χρόνια. Οταν ήρθε η ώρα για να σπουδάσουν, η Αγγελική και ο Σπύρος υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν και πάλι στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στην Ιθακα της Νέας Υόρκης.
Ερωτηθείσα για τον αριθμό των φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα αυτού του τετραμήνου ανέφερε ότι είναι επτά και ότι η πλειοψηφία είναι ομογενείς.
«Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, καταβάλλουν προσπάθειες και οι αποδόσεις τους ήταν θεαματικές. Η Κατερίνα Σολέστικ, η οποία σπουδάζει Βιολογία μου έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο ανέφερε: «Αξιότιμη κ. Ματούλα, προ ολίγου επικοινώνησα με την γιαγιά μου και της ευχήθηκα για τα γενέθλιά της. Εξεπλάγην όταν με άκουσε που μιλούσα ελληνικά και νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που είχε πάρει ποτέ η γιαγιά μου για τα γενέθλια», επεσήμανε.
«Γι’ αυτά τα παιδιά αξίζει κάθε κόπος και θυσία», κατέληξε η κ. Χαλκιοπούλου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, και το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου