Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Κατάρρευση των τραπεζών η έξοδος από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα «οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές και την Οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, απάντησε:
«Οχι, ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Οπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και, μαζί με αυτές, και την Οικονομία».
Κληθείς δε να σχολιάσει πώς είναι δυνατόν οι αγορές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, αφού συζητά την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, είπε:
«Θέλω να είμαι ειλικρινής: το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και, για το λόγο αυτό, είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής».
«Οι αγορές δεν δίνουν τόση σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο κατά πόσον ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο», πρόσθεσε.
Επίσης, κατά τη συνέντευξή του, στην οποία δέχτηκε αρκετά «σκληρά» ερωτήματα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσφέρει πολλά οφέλη στην ευρωζώνη και όχι μόνο ελλείμματα. Τόνισε ότι η χώρα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ των δανείων διάσωσης και απέκλεισε πως αυτό θα γίνει με την πώληση ελληνικών νησιών.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου «ποιο είναι το όφελος της ευρωζώνης από την παραμονή σε αυτήν των Ελλήνων, εκτός από ελλείμματα και χρέη», απάντησε:
«Τα οφέλη για την Ευρώπη είναι πολλά. Ας αναφερθώ μόνο σε δύο: πρώτα- πρώτα, αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας. Και δεύτερον, αποτελούμε άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση στη Βαλκανική και οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες πέριξ της Μεσογείου. Είναι γείτονές μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές. Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές, θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη».
Ο Πρωθυπουργός, κλήθηκε να βάλει στοίχημα το μισθό του, αν θα εξοφλήσει η Ελλάδα θα χρέη.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια οικονομικά σας, στοιχηματίζουμε και με μικρά ποσά», είπε ο δημοσιογράφος.
«Σοβαρά τώρα», απάντησε ο κ. Παπανδρέου, «σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ. Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της. Και αυτό, χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες».
Απαντώντας σε ερώτημα για την «οργή» των Γερμανών φορολογουμένων, είπε: «Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω, είναι να τους ευχαριστήσω».
«Δεν είπατε όμως ευχαριστώ, όταν η ‘Bild’ σας πρότεινε να πουλήσετε ελληνικά νησιά, προκειμένου να μειώσετε τα χρέη σας», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.
«Οχι, δεν ευχαρίστησα γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Ελληνες και για την ελληνική ιστορία(...). Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο Δημόσιο, παραδεχόμενος ότι: «Παλαιότερα, κάθε Υπουργός μπορούσε να ‘τακτοποιεί’ τους ανθρώπους του στο δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίζει ψήφους. Επρόκειτο για ένα σύστημα οικογενειοκρατίας».
Σχετικά πάντως με το αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει ευθύνες για τα παραποιημένα στατιστικά, είπε: «Διεξάγονται σχετικές έρευνες και έχουν κινηθεί διαδικασίες».
Οσον αφορά στο αν θα αντέξει η ελληνική κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις, σχολίασε: «Εμείς, οι Ελληνες, έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε. Η κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις - και τις κερδίσαμε».
Στο μεταξύ, σημειώνεται πως χθες ολοκληρώθηκε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Φινλανδία, όπου μετέβη μετά το Βερολίνο. Προχθές ο κ. Παπανδρέου, είχε συνάντηση μεταξύ άλλων, με την Φινλανδή Πρωθυπουργό, ενώ επισκέφθηκε τις κεντρικές εγκαταστάσεις εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται, παγκοσμίως, στην αγορά αθλητικών ρολογιών υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ,  «Bild»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου