Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, 2011

Ελλάδα

*   Με αεροσκάφος C-160 της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη οκτώ Έλληνες και έντεκα Κύπριοι που είχαν αποκλειστεί σε απομακρυσμένη περιοχή της Σαχάρας, στα νότια της Βεγγάζης. Το αεροσκάφος με προορισμό τη Σούδα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ναφοόρα.
*   Διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις για λογαριασμού κυριακάτικων εφημερίδων, στις οποίες η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 20%. Δημοσκόπηση της MARC δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 4,6%, ενώ δημοσκόπηση της MRB τοποθετεί τη διαφορά στο 1,9%.
*   Το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο που φτάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο. Τα επόμενα 24ωρα τα χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν στις ορεινές περιοχές της χώρας.
*   Με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών αναμένεται να διακομιστούν την Κυριακή οι σοροί των τεσσάρων Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους όταν σε τροχαίο δυστύχημα στα Μάλγαρα της Ραιδεστού. Οι τέσσερις Έλληνες έχασαν τη ζωή τους όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό τη Κωνσταντινούπολη έπεσε σε χαράδρα τα ξημερώματα της Παρασκευής.
*   Αφήνοντας πίσω του την ταυτότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος επιμένει ότι «όταν καταλύεται το κοινωνικό κράτος» αποκτά νόημα το κάλεσμα για «λαϊκή εξέγερση». Πιστεύει πως αν ο λαός γίνει πρωταγωνιστής «θα δείτε τη Μέρκελ να προσκυνάει την Παναγιά της Τήνου για να μην αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και ξεκινήσει η αρχή του τέλους». Δεν διστάζει μάλιστα να παραδεχτεί ότι του αρέσει να συζητούνται οι απόψεις, θεωρώντας ότι δεν είναι «φλούδες», αλλά «έχουν ουσία».

Κόσμος
*   Με ομόφωνο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε την Κυριακή κυρώσεις κατά της Λιβύης -εμπάργκο όπλων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- και κατά του ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι με αφορμή τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων· ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης βίας για την επιβολή των κυρώσεων. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης παραπέμπεται η διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη. Άμεση παραίτηση του Καντάφι ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα.
*   Για το χαρακτηρισμό ή μη της βίαιης καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» συγκρούστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τις διαβουλεύσεις για το ψήφισμα-απάντηση των Ηνωμένων Εθνών στον Μ.Καντάφι. Τα 15 μέλη συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι αλλά παραμένει ασαφές εάν η αναφορά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα παραμείνει στην τελική μορφή του ψηφίσματος.
*   Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ το Σάββατο σε περιοχή της δυτικής Λιβύης. Με τον Μουαμάρ Καντάφι να έχει χάσει τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης, ο έλεγχος της δυτικής Λιβύης και της πρωτεύουσας θα κρίνει το μέλλον του καθεστώτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σχημάτισε εσωτερική κυβέρνηση με έδρα την Βεγγάζη. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις.
*   Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομίας στην Τύνιδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν με δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
*   Σε πορεία για σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται ήδη τα ιρλανδικά κόμματα της, μέχρι πρότινος, αντιπολίτευσης, καθώς αν και δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί πλήρως τα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών, η συντριβή του κυβερνώντος κόμματος -λόγω της ιρλανδικής «διάσωσης»- είναι βέβαιη βάσει των exit poll. Σχεδόν σίγουρος επόμενος πρωθυπουργός είναι ο Έντνα Κέλι, ηγέτης του Φίνε Γκάιλ, που πλησιάζει το δεύτερο κόμμα των Εργατικών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε περίπτωση που το κόμμα του δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία.

Οικονομία
*   Εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και «θετικά σοκ» χρειάζεται η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με το Βήμα της Κυριακής, αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της στη μάχη για το χρέος: Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ, τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αναδιάρθρωση του κράτους. Επιμήκυνση του δανείου στην Ελλάδα και μείωση των επιτοκίων του διεκδικεί η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
*   Κάθετα αντίθετος σε έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, ακόμη και προσωρινά, τίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για το ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα, η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, όπως λέει, αλλά θα ήταν «καταστροφική για τη Γερμανία και την ΕΕ», καθώς θα εκτίνασε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα.
*   Υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας θα τελούν στο εξής οι ελληνικές τράπεζες, καθώς καλούνται άμεσα να χαράξουν μια αξιόπιστη στρατηγική για την επανασύνδεσή τους με τη διατραπεζική αγορά. Υπό τον έλεγχο της τρόικας όμως τίθεται και η ΤτΕ, οποία σε εβδομαδιαία βάση θα πρέπει να παρέχει στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου