Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Τα ιλιγγιώδη κόστη οδηγούν τις τιμές των cheeseburger στα ύψη – Το παράδειγμα ενός ελληνικού εστιατορίου

Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες εστιατορίων, στριμωγμένοι μεταξύ των κλιμακούμενων δαπανών μισθοδοσίας και της διαρκώς μειούμενης ανοχής των θαμώνων για ολοένα και υψηλότερους λογαριασμούς, αναδεικνύει δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

«Απλώς επιβιώνουμε», δήλωσε η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Chef Zorba’s» στο Ντένβερ, Κάρεν Λουκάνικ (Karen LuKanic), η οποία εκτίμησε ότι περίπου οι μισές πωλήσεις του εστιατορίου της πηγαίνουν πλέον στη μισθοδοσία και σε άλλα έξοδα που σχετίζονται με τους εργαζόμενους. Το Ντένβερ αυξάνει τον κατώτατο μισθό ετησίως από το 2020, πιο πρόσφατα τον Ιανουάριο στα 18,29 δολάρια την ώρα, ενώ το Κολοράντο έχει επεκτείνει την άδεια ασθενείας επί πληρωμή και άλλες παροχές προς τους εργαζόμενους.

Το «Chef Zorba’s» χρεώνει 15,75 δολάρια για ένα cheeseburger με μπέικον, 5 δολάρια περισσότερα από ό,τι το 2018. Ακόμη και με αυτές τις τιμές το εστιατόριο των 78 θέσεων δεν μπορεί να βγάλει κέρδος.

Αφού αγωνίστηκαν να κρατηθούν όρθιοι κατά τη διάρκεια των λουκέτων, οι υπεύθυνοι εστιατορίων αντιμετώπισαν την εκτίναξη του κόστους των τροφίμων και τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι εστιάτορες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές του μενού.

Τον Ιανουάριο, το 59% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ανέφεραν ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας ήταν η μεγαλύτερη πηγή πληθωρισμού, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 425 επιχειρηματίες που διεξήχθη για λογαριασμό της «Wall Street Journal» από την Vistage Worldwide.

Οι συνήθειες των πελατών μετά την πανδημία προσθέτουν νέες προκλήσεις. Στο Johnny Roger’s BBQ & Burgers στο Κόνκορντ της Νότιας Καρολίνας η προσέλευση για δείπνο μπορεί να είναι ανομοιόμορφη, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές πρέπει να πληρώνονται υπάλληλοι που μπορεί να μην κάνουν τίποτα. Επιπλέον, οι παραγγελίες για φαγητό αποτελούν περίπου το 80% της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Johnny Roger’s, από 20% που ήταν πριν από την πανδημία. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Μπάρετ Νταμπς (Barrett Dabbs) υπολογίζει ότι του κοστίζει 1 δολάριο ανά πελάτη κάθε φορά που κάποιος κάνει μια παραγγελία για παραλαβή, λόγω του επιπλέον κόστους της συσκευασίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα McDonald’s, Chipotle και άλλες αλυσίδες που προσανατολίζονται στο takeaway φαγητό είναι οι μακροπρόθεσμοι νικητές, ενώ πολλά εστιατόρια που σερβίρουν φαγητό στους χώρους εστίασής τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οταν η Λουκάνικ αγόρασε για πρώτη φορά το «Chef Zorba’s» από τους Ελληνες ιδιοκτήτες δεύτερης γενιάς το 2018, η επιχείρηση είχε να ανταγωνιστεί 17 άλλα εστιατόρια της περιοχής του Ντένβερ. Μόνο οκτώ έχουν μείνει, είπε.

Το εστιατόριο λειτουργεί σε μια κατοικημένη περιοχή από το 1979, όπου οι θαμώνες παραγγέλνουν σάντουιτς με γύρο, σούπα με κοτόπουλο και ρύζι και σπιτικό μπακλαβά. Η περαιτέρω αύξηση των τιμών θα βοηθούσε την Λουκάνικ να ανταποκριθεί καλύτερα στα έξοδα (φόρους, κόστος ενέργειας, μισθοδοσία κ.ά.), αλλά ανησυχεί μήπως διώξει τους πελάτες που έχουν συνηθίσει κατά μέσο όρο να πληρώνουν 17,25 δολάρια.

Πηγή: «The Wall Street Journal»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου