Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Οι ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα δεν λύνουν το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης

 Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ και οι Αραβες και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις ρίψεις από αέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά οι προσπάθειες μετά βίας επιφέρουν κάποιο πλήγμα στην κρίση πείνας που έχει προκληθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ακόμη και οι μεγαλύτερες αεροπορικές ρίψεις σπάνια φτάνουν τους 16,5 τόνους βοήθειας που μεταφέρει μόνο ένα τυπικό φορτηγό στη Γάζα από την Αίγυπτο με λιγότερο από το ένα δέκατο του κόστους. Πριν από τον πόλεμο, η Γάζα βασιζόταν σε παραδόσεις φορτηγών κατά μέσο όρο 500 την ημέρα.

Με λίγα φορτηγά να κάνουν το επικίνδυνο χερσαίο ταξίδι στη Βόρεια Γάζα, όπου η στέρηση είναι πλέον πιο έντονη, οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις αεροπορικές ρίψεις, ενώ σχεδιάζουν επίσης να παραδίδουν τρόφιμα διά θαλάσσης και συνεχίζουν να πιέζουν το Ισραήλ να ανοίξει χερσαίες διόδους. Σχεδόν όλη η βοήθεια φτάνει στη Γάζα μέσω δύο σημείων εισόδου στο Νότο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις αεροπορικές ρίψεις ως απάντηση σε ένα περιστατικό της 29ης Φεβρουαρίου, όταν μια αποστολή παράδοσης τροφίμων στη Βόρεια Γάζα, την οποία επέβλεπε ο ισραηλινός στρατός, έγινε θανατηφόρα. Περίπου 110 άνθρωποι πυροβολήθηκαν ή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστινίων που Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι απειλούσαν τα στρατεύματα. Οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι οι άνθρωποι προσπαθούσαν μόνο να βρουν φαγητό.

«Πουθενά δεν είναι αρκετή η βοήθεια στη Γάζα» είπε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα – και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα».

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση του Προέδρου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η θανατηφόρα ανθρωπιστική επιχείρηση υπογράμμισε την ανάγκη «να βρεθούν πιο δημιουργικοί τρόποι για να λάβουμε βοήθεια ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Ο Ντέιβ Χάρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Ομάδας Στρατηγικής Τζορτζτάουν και πρώην διευθυντής της αποστολής της USAID στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, είπε ότι οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος είναι ακριβές, επικίνδυνες και αναποτελεσματικές για την άμβλυνση της κρίσης στη Γάζα. Είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν τις χρησιμοποιεί για να «αμβλύνει μια τεράστια αποτυχία πολιτικής» για να μην κάνει περισσότερα για να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι αεροπορικές ρίψεις δεν έχουν σκοπό να είναι η όλη λύση αλλά να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι καλωσορίζουν κάθε βοήθεια, αλλά προειδοποιούν ότι οι ρίψεις αεροσκαφών είναι απλώς ανεπαρκείς. Οι παλαιστινιακές υγειονομικές Αρχές αναφέρουν ότι 27 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν ήδη πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση. Χωρίς πιο συνεπή ανακούφιση, προειδοποιούν ότι πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να έχουν αυτή τη μοίρα.

Οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν περισσότερες χερσαίες διελεύσεις και ότι η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για την πλήρη αποκατάσταση των παραδόσεων. Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι περίμενε το Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο πέρασμα απευθείας προς τον Βορρά, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Το Ισραήλ λέει πως κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στη Γάζα. Λέει ότι δεν περιορίζει το ποσό της βοήθειας στη λωρίδα εντός των επιτρεπόμενων κατηγοριών και ότι εγκρίνει την είσοδο περισσότερων φορτηγών βοήθειας από αυτά που μπορούν να διανείμουν ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου