Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Απεβίωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Καλαματα Νίκος Ζαχαριάς

   Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024


Με βαριά καρδιά πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε ένας καλός άνθρωπος.

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς

Θλίψη και σοκ έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου του καθηγητή Αρχαιομετρίας και πρώην Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκου Ζαχαριά.

Ο Νίκος Ζαχαριάς με την προσωπικότητα, τις γνώσεις και την αφοσίωσή του, προσέφερε τα μέγιστα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και η είδηση της απώλειάς του έχει βυθίσει στο πένθος φοιτητές και συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο, αλλά και όσους τον είχαν γνωρίσει και είχαν συνεργαστεί μαζί του. 

Νίκος Ζαχαριάς με την κάπα του πρύτανη

Με την Πρόεδρο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα 2004 κ. Άννα Διαμαντοπούλου-Δασκαλάκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε ηγηθεί του επετειακού προγράμματος “Καλαμάτα 1821 Δρόμοι Ελευθερίας”, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε και η δραματοποιημένη ταινία-ντοκιμαντέρ “Άνεμος Ελευθερίας” και έγινε η ίδρυση του Ψηφιακού Μουσείου “Καλαμάτα 1821” στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, αλλά είχε συμβάλει και στην ανάδειξη των “γεύσεων του ’21”, μέσα από έρευνα  για τα φαγητά των αγωνιστών της Επανάστασης, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και σεφ της Μεσσηνίας.

Από την επίσημη παρουσίαση της αποστολής από το Lowell πίσω στην Καλαμάτα.
Από αριστερά: Σταύρος Τσούπας, Δημήτρης Πατριαρχέας, Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος, Κέλλυ Μακροπούλου, Νίκος Ζαχαριάς.

Η αποστολή στο Lowell.  Από αριστερά: Βασίλειος Καυκάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βοστώνης, Σταυρος Στούπας, Δημήτρης Πατριαρχέας, Δημήτρης Ματθαίος μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και μέλος της Επιτροπής Αδελφοποίησης, Νίκος Ζαχαριάς, Θανάσης Βασιλόπουλος και Βασιλική Μπάκα.

Είχε συνεργαστεί με τον Δήμο Καλαμάτας, απ’ όπου και είχε τιμηθεί για το έργο και την προσφορά του, ενώ ήταν και μέλος της Αποστολής του Δήμου Καλαμάτας τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Lowel της Μασσαχουσέτης, όπου και έγινε η αδελφοποίηση της αμερικανικής πόλης με την Καλαμάτα, μέσω της οποίας επετεύχθη και η συνεργασία των Πανεπιστημίων της Βοστόνης με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είχε συνεργαστεί όμως και με εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης, πάντα με στόχο τη διάδοση της γνώσης και της ιστορίας και πάντα με αφοσίωση στην επιστήμη του. Ο πνευματικός κόσμος της πόλης πενθεί από την αδόκητη απώλειά του.

Βασιλόπουλος: “Η συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα θα  μείνει ανεξίτηλη”

Από τις Βρυξέλες που βρίσκεται ο Δήμαρχος Καλαμάτας, πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Νίκου Ζαχαριά, και προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια ανακοίνωση:

“Η είδηση της εκδημίας του φίλου καθηγητή, Νίκου Ζαχαριά μας γεμίζει θλίψη. Η απώλειά του είναι μεγάλη για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικότερα, καθώς υπήρξε ένας εξαιρετικός καθηγητής, η δε συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα θα μείνει ανεξίτηλη. Δραστήριος και λάτρης της ιστορίας, ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε μεταξύ άλλων και ο συντονιστής του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Αιωνία η μνήμη του”, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δημάρχου Καλαμάτας.

Χαρίτσης: “Προσέφερε πολύ σημαντικό έργο-Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό το Πανεπιστήμιο”

“Η απώλεια του Καθηγητή Νίκου Ζαχαριά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να με ξεναγήσει στον χώρο του Πανεπιστημίου στην
K
αλαμάτα, όπου προσέφερε πολύ σημαντικό έργο. Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του προέδρου της Νέας Αριστεράς και βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση.

Ανθοστέφανο στην κηδεία του έστειλε η Επιτροπή της αδελφοποίσης από το Lowell

Πηγή: Νεα Μεσσηνία paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου