Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Κωνσταντινούπολη – Γκανάς: Αν σπάσει το ρήγμα θα δώσει 7,5 Ρίχτερ

 Τετάρτη, 6 Μαρτίου, 2024

«Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό» λέει ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στα Δαρδανέλλια. Οπως είπε μιλώντας στο Action 24 o σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας για την Κωνσταντινούπολη έχουν γίνει διευρυμένες έρευνες και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και περνάει από τα Πριγκηπόννησα νοτίως και συνεχίζει μέχρι τον Μαρμαρά.

«Εκεί υπάρχει το κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει το 1999, αυτό αν σπάσει τώρα θα δώσει έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει και τσουνάμι» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα επηρεάσει την χώρα μας ο κ. Γκανάς ανέφερε: «Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος, αλλά βραχυπρόθεσμα, περιμένουμε δηλαδή μια αύξηση της σεισμικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, και στο Κεντρικό, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε για αυτό γιατί με βάση το ιστορικό και την στατιστική μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εκτιμήσεις, αλλά με τη φυσική δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος σεισμός».

«Από λάθος ήχησε συναγερμός τσουνάμι»

Ο κ. Γκάνας μίλησε και στην ΕΡΤ για τον σεισμό, που συνοδεύτηκε από λάθος συναγερμό για τσουνάμι και όπως είπε δεν μας ανησυχεί. Για το ρήγμα το οποίο περνάει νότια των Πριγκηποννήσων και είναι πολύ κοντά στην ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, είπε ο σεισμολόγος.

«Από εκεί που τελείωσε η διάρρηξη του 1999 των 7,4 στη Νικομήδεια είναι γνωστό αυτό το ρήγμα. Ξέρουμε πότε, επειδή έκανε σεισμό το 1766 εκεί και ο προηγούμενος πάνω στο ρήγμα αυτό είχε γίνει το 1509. Ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, κατά 10 χρόνια. Δεν μπορεί το ρήγμα να δουλέψει ως ρολόι με έναν αντίστροφο χρονομέτρησης, αλλά όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη και για την Αγία Σοφία φυσικά.

Το μέγιστο μέγεθος αναμένεται στα 7,5 Ρίχτερ. Αν γίνει αυτός σεισμός, σύντομα θα έχουμε πολλούς νεκρούς και πάρα πολλές ζημιές. Αν σπάσει το ρήγμα, θα ενεργοποιήσει με τη σειρά του ρήγματα που είναι μέσα στον Μαρμαρά, τα οποία έχουν και αυτά δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, γι αυτό βλέπετε και προειδοποιήσεις για τσουνάμι».

Για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα, ο σεισμολόγος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να περιμένουμε γενικά μεγάλους σεισμούς επειδή θα γίνει σεισμός Κωνσταντινούπολη».

Κεφαλονιά: 275 σεισμοί

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά μίλησε για έξαρση η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής 275 σεισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου και δεν έχει ηρεμήσει ακόμα.

«Πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών», τόνισε ο Αθανάσιος Γκάνας, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας. «Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα» επανέλαβε ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου