Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ο Κασσελάκης θέλει τώρα να… παρελάσει την 25η Μαρτίου

 Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2024

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμα καλά- καλά καταταγεί και ζήτησε να... παρελάσει στους δρόμους της Θήβας και βεβαίως μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ζήτησε να συμμετάσχει ο νεοσύλλεκτος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Όπως με πληροφορούν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στην Θήβα, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμα καλά- καλά καταταγεί και ζήτησε να… παρελάσει. Να παρελάσει μάλιστα στους δρόμους της Θήβας και βεβαίως μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Γιατί μην μου πείτε πως δεν θα στείλουν τα κανάλια κάμερες στη Θήβα; Έτσι, θα δει όλη η Ελλάδα (είτε δια ζώσης είτε από τηλεοράσεως) τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ντυμένο στο χακί να παρελαύνει. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση, ό,τι κάνουν, λέει και οι υπόλοιποι νεοσύλλεκτοι. Δείχνει απόλυτη πειθαρχία στις εντολές, κλείνει το κινητό του όταν οι άλλοι το κλείνουν, εγερτήριο στις 6 το πρωί όπως οι υπόλοιποι, τρώει πάντα μαζί με τους άλλους νεοσύλλεκτους και γενικά δεν θέλει τις διαφοροποιήσεις. Το δεύτερο αίτημα του κ. Κασσελάκη στη χθεσινή πρωινή αναφορά ήταν να κάνει και μερικά νούμερα (ακόμα και το λεγόμενο «γερμανικό») ως θαλαμοφύλακας. Οι νεοσύλλεκτοι δεν μπαίνουν, βλέπετε, σκοπιά, αλλά μόνον θαλαμοφύλακες και ο Κασσελάκης ήδη το ζήτησε. Το τρίτο αίτημα έχει να κάνει με την σκοποβολή. Θα κάνει, όπως και οι άλλοι νεοσύλλεκτοι (της… σειράς του) βολές με πολεμικό τυφέκιο G-3.

***

Ποια αεροσκάφη παρελαύνουν για πρώτη φορά

Πάμε όμως στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2024 (που από σήμερα στη Δεκέλεια και στον Αυλώνα θα γίνουν οι δοκιμαστικές παρελάσεις). Μαθαίνω λοιπόν πως θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις για πρώτη φορά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 Aermacchi. Είναι τα αεροσκάφη στα οποία εκπαιδεύονται οι Ίκαροί μας. Θα συμμετέχουν επίσης F-16 Viper, Rafale, Mirage, F-4E Phantom, T-6, πυροσβεστικά Canadair και μεταγωγικά Ηρακλής.

***

Παρέλαση με τον Τρυντώ στο Μοντρεάλ

Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρελαύνει δόξη τιμή στην Θήβα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Κυριακή στον Καναδά μαζί με τον 23ο πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ, ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος και θα παρακολουθεί την παρέλαση ομογενών. Στο Μόντρεαλ θα μιλήσει σε ομογενείς, θα αναλύσει το θέμα της επιστολικής ψήφου, θα επισκεφθεί ελληνικές επιχειρήσεις και θα έχει και συνομιλίες με τον Καναδό Πρωθυπουργό.

Την επόμενη ( ανήμερα 25η Μαρτίου) θα βρίσκεται στο Τορόντο. Έχει σημασία ποιοι τον συνοδεύουν. Πέραν των δυο υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Γιώργο Κώτσηρα, θα είναι εκεί (όπως θα διαβάσατε παρακάτω) και η Νίκη Κεραμέως, ο κ. Παπαστάθης (με καταγωγή από τον Καναδά) αλλά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στον Καναδά ήδη βρίσκεται ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προσκαλεσμένος των ομογενειακών οργανώσεων, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου και με την ευκαιρία κάνει και διαλέξεις για την επιστολική ψήφο.

*Αφού έγινε λόγος για τον Καναδά, σας ενημερώνω ότι η Ελλάδα αγοράζει 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Το πρώτο θα παραδοθεί το 2027. Τα τελευταία 10 CL-415 αποκτήθηκαν πριν από 25 χρόνια​

***

Τέλος εχθροπραξιών ή απλώς ανακωχή;

«Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πανηγυρική λήξη της περιόδου ψυχρότητας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας ή τουλάχιστον μια γενναία ανακωχή, αυτό που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, εορτή του Οσίου Αλεξίου, του και «ανθρώπου του Θεού», ονομαζόμενου, στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου (γυναικεία Μονή) στο Ακριτοχώρι Σερρών, πάνω από τη λίμνη Κερκίνη. Και εξηγούμαι:

Με την ευκαιρία της Ονομαστήριας Εορτής του Ηγουμένου της Ι. Μονής Ξενοφώντος του Αγ. Όρους, Αλεξίου, τελέσθηκε στον Ι. Ναό της Μονής Θεία Λειτουργία, χοροστατούντων τριών Μητροπολιτών: του Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του Σιδηροκάστρου και του Πολυανής και Κιλκισίου, με την συλλειτουργία του εορτάζοντος Ηγουμένου Αλεξίου και του Ηγουμένου της Ι. Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, Γαβριήλ.

Στη Θεία λειτουργία ήταν παρών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στον οποίο παραχωρήθηκε η θέση του τιμωμένου προσώπου και στον οποίο ανατέθηκε εξίσου τιμητικά να εκφωνήσει τον Σύμβολο της Πίστεως (το γνωστό ως «Πιστεύω») και στη συνέχεια το «Πάτερ ημών». Οι δε συλλειτουργούντες Μητροπολίτες και οι Ηγούμενοι αναφέρθηκαν προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, με θερμά λόγια για την παρουσία του Υπουργού. Για τη συνέχεια αναμένουμε…»

***

Το… διάλειμμα της Νίκης

Ολιγοήμερο διάλειμμα από στο «σκάνδαλο emails» θα κάνει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία αναχωχωρησε χθες για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σε εκδηλώσεις ενημέρωσης Ελλήνων του εξωτερικού για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Η κυρία Κεραμέως θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου, με την ελπίδα πως στο διάστημα που θα βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το πρωτοφανές σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων θα έχει κοπάσει. Κάτι που πάντως φαντάζει δύσκολο δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο γίνονται οι αγωγές από απόδημους σε βάρος του υπουργείου Εσωτερικών.

Την υπουργό Εσωτερικών θα συνοδεύσουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Δέσποινα Μαυρή, η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου της και η συνεργάτιδά της Σοφία Λάσκαρη. Πάντως, το ταξίδι της υπουργού Εσωτερικών και των συνεργατών της μόνο φθηνό δεν είναι, καθώς για αυτό δεσμεύθηκε πίστωση 24.530 ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Μιλάμε για έξοδα 2.725 ευρώ την ημέρα, κάτι που μάλλον θεωρείται υπερβολικό ακόμη και εάν διαιρεθεί διά του τρία…

***

Η ενόχληση των γαλάζιων για τα mails

Με την παραπάνω αναφορά στο σκάνδαλο με τα emails και στη Νίκη Κεραμέως, μαθαίνω ότι δεν είναι όλα ρόδινα ανάμεσα σε γαλάζιους βουλευτές για την υπουργό Εσωτερικών. Αυτό που έχει ενοχλήσει ακόμα και μέλη της κυβέρνησης είναι η επιμονή της κυρίας Κεραμέως να λέει ότι όταν έγινε η διαρροή αυτή δεν ήταν υπουργός, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ευθύνη έχουν προηγούμενοι, είτε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών (που διεξήγαγε άψογα τις εκλογές) Καλλιόπη Σπανού, είτε ακόμα ο προκάτοχός της στο υπουργείο Μάκη Βορίδη. Να ξέρετε επίσης ότι ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ενοχλημένος και αυτός προφανώς από την εικόνα των διαρροών, σημείωνε ότι το κράτος έχει συνέχεια και ο κάθε ένας υπουργός έχει ευθύνη του υπουργείου του.

***

Γιατί ο Ερντογάν ήθελε συγκεκριμένο τζαμί στην Αθήνα

Ο Ερντογάν ανέκαθεν δεν ήθελε να ανοίξει το Ισλαμικό Τέμενος στον Βοτανικό, το οποίο κτίστηκε με έξοδα της ελληνικής πολιτείας. Και ξέρετε γιατί; Ήθελε να ανοίξει το Φετιχέ Τζαμί, στη Ρωμαϊκή Αγορά που ο μύθος έλεγε ότι κτίστηκε για να εορτασθεί η άλωση των Αθηνών από τους Τούρκους. Αλλά δεν του έγινε το χατίρι. Σήμερα το Φετιχέ τζαμί έχει ανακαινιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί ως μουσείο.

***

Μόσχα καλεί Λαφαζάνη over

Ρώτησα ευθέως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ως ανεξάρτητος παρατηρητής για τις ρωσικές εκλογές (σ’ αυτές που Πούτιν πήρε ένα ποσοστό μεγαλύτερο και από τον Στάλιν) και ιδού τι απάντησε:«Η μαζική και με τάξη προσέλευση των ψηφοφόρων».

Όταν ο κ. Λαφαζάνης κλήθηκε στη Μόσχα για έναν ειδικό σκοπό, η ρωσική πρωτεύουσα ήταν από την μια άκρη έως την άλλη χιονισμένη. Όπως χιονισμένη ήταν και η άλλη πόλη, η Τερμ (3,5 ώρες από τη Μόσχα με αεροπλάνο) που είχε Έλληνα παρατηρητή τον Γιάννη Κοτσαηλίδη (πρόεδρο της Ελληνορωσικής Φιλίας). Μόνον όμως την νύκτα η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν. Και ξέρετε τι άλλο έκανε εντύπωση στον κ. Λαφαζάνη; Ό,τι ο επισκέπτης στη Μόσχα δεν αντιλαμβάνεται ότι διεξάγεται πόλεμος. Παρά μόνον κάποιες αφίσες στους δρόμους που απεικονίζουν ήρωες της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως οι Ρώσοι ονομάζουν την εισβολή στην Ουκρανία, μαρτυρούν πόλεμο.

***

Όταν η κυβέρνηση συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια για το θέμα της παραβατικότητας

Άμεσες, μαθαίνω πως ήταν οι αντιδράσεις των Διοικήσεων των πανεπιστημίων σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε φαινόμενα παραβατικότητας. Στο ΕΚΠΑ για παράδειγμα οι Πρυτανικές αρχές έστειλαν άμεσα υπενθύμιση προς τους επόπτες της πανεπιστημιούπολης και των φοιτητικών εστιών ότι παγίως απαγορεύονται τα πάρτι σε πανεπιστημιακούς χώρους. Επιπλέον, ζητήθηκε κατεπειγόντως από την Ελληνική Αστυνομία να ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης γύρω από την Πανεπιστημιούπολη καθώς τα επεισόδια προκαλούνται από άτομα που δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο και εισέρχονται σε χώρους του χωρίς να μπορούν να τους εμποδίσουν οι ελάχιστοι φύλακες του Πανεπιστημίου.

Βέβαια, το περιστατικό με τα καμένα λεωφορεία, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αφορούσε μεμονωμένα το συγκεκριμένο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η ομάδα των εμπρηστών βγήκε ή μπήκε στη Πανεπιστημιούπολη, παρότι παρελκυστικά κάποιοι αναφέρονται σε πάρτι φοιτητών, το οποίο δεν υπήρχε.

Αξίζει να αναφέρουμε το σχετικό νόμο 4957/2022: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Με αυτό το δεδομένο πολύ σωστά η ΕΛΑΣ εισέρχεται στους χώρους των Πανεπιστημίων να συλλάβει τους εγκληματίες, καθώς δεν απαιτείται βάσει του νόμου καμία άδεια για αυτό. Οπότε προκαλεί απορία πως κάποιοι επιτίθεται στις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων αφού ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αυτές ούτε έχουν κατασταλτικές αρμοδιότητες ούτε μηχανισμούς να επιτηρούν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των πανεπιστημιουπόλεων και να συλλαμβάνουν ομάδες κουκουλοφόρων όταν εισέρχονται σε αυτές. Αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας και όχι των πανεπιστημιακών! Όσο αφορά στους τρεις συλληφθέντες, δυο εκ των οποίων είναι αλλοδαποί (και ο ένας… ζογκλέρ εξ Αργεντινής), αυτοί σύμφωνα όπως μαθαίνω χωρίς άδεια σε αποθήκες της φοιτητικής εστίας και για το λόγο αυτό συνελήφθησαν. Ήδη οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, για αποτροπή παρόμοιων φαινομένων, έχουν ζητήσει αύξηση των μέτρων φύλαξης των εγκαταστάσεων τους αλλά και ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό σχέδιο φύλαξης από την ΕΛΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου