Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω η Αγκυρα, διαφώνησαν σε όλα | tanea.grΠαρά τις εκτιμήσεις ότι η συνάντηση λόγω του τεταμένου κλίματος θα διαρκούσε μικρό χρονικό διάστημα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περίπου μιάμιση ώρα, με την ελληνική πλευρά να θέτει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ουσιαστικά πως συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν ότι… διαφωνούμε, ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά έβαλε επί τάπητος μεταξύ άλλων το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, όπου ξεκαθάρισε πως το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών είναι άκυρο και πως λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αθήνα περιμένει να δει αναλυτικά τη συμφωνία για να την αξιολογήσει.
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν την ελληνική αντιπροσωπεία να βάζει στο τραπέζι και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Αθήνας να περισυλλέξει πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια. Πάντως, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό.
Η Αθήνα υποστηρίζει πως αν υπάρχει καλή διάθεση από την Τουρκία θα επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα».
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε.

Καθυστέρηση μισής ώρας

Η συνάντηση πάντως ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω του δείπνου που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η πρώτη φράση που είπε ο κ. Μητσοτάκης στον τούρκο πρόεδρο, ήταν: «Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο.
«Ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω» απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση

Μετά την πρώτη χειραψία, η κάμερα ακολούθησε τους δυο ηγέτες και μέσα στην αίθουσα της συνάντησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε στη μια πλευρά του τραπεζιού, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξ δεξιών του τον στενό του σύμμαχο και τελευταίο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και εξ αριστερών του τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ανοιχτά χαρτιά από την Αθήνα και μικρά περιθώρια αισιοδοξίας
Η συνάντηση, η οποία θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήρθε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Αγκυρα επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στα ανοικτά μέτωπα που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Απέναντι σε αυτή την τακτική η Αθήνα αξιοποιεί κάθε διπλωματική οδό και προσπαθεί να εξασφαλίσει συμμαχίες και σαφείς δηλώσεις υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Πάντως, οι εντάσεις και το τεταμένο κλίμα που προκάλεσε η πλευρά της Αγκυρας τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε με τη Λιβύη, δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Turkish Presidency
@trpresidency
President @RTErdogan, who is in London for the NATO Leaders Meeting, met with Prime Minister of Greece, Kyriakos Mitsotakis.

View image on Twitter
40 people are talking about this
Λάδι στη φωτιά από την Αγκυρα
Στο μεταξύ, λίγη μόλις ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση των δύο ηγετών, με δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τονίζει πως η Αγκυρα σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της -όπως υποστηρίζει- πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».
Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε βέβαια ότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε -όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com- ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διεξάγει ήδη τέσσερις γεωτρήσεις και προχωρά και για πέμπτη εστιάζοντας τώρα περισσότερο προς τα νότια της Κύπρου.
Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων. «Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται» υπογράμμισε.
TA NEA