Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Η Πίνδος βγάζει Πρόεδρο… ΒΗΜΑτοδότης

Eυχόμαστε να μη μας απαγοητεύσει, ένας είναι ο ιδανικός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

O Πρωθυπουργός, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, μεταβαίνει στο Μέτσοβο για τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Κατά τα φαινόμενα, τηρεί την υπόσχεση που έδωσε στη Φώφη Γεννηματά ότι στο βουνό, εν προκειμένω στην Πίνδο, θα διαλογιστεί με τον εαυτό του και θα αποφασίσει για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εχει κορφές μπόλικες και γλυκιές κοιλάδες, όπως η Βάλια Κάλντα, που ευνοούν τόσο την απομόνωση όσο και τον διαλογισμό.
Γιατί όντως θέλει πρώτες, δεύτερες και τρίτες σκέψεις η επιλογή και η πρόταση που θα φέρει και θα καταθέσει στα τέλη του Γενάρη, όπως όλα δείχνουν.
…και το Χρηματιστήριο υπερκέρδη
Οπως και να έχει, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) ανεβαίνει εύχαρις στα ηπειρώτικα βουνά. Το 2019 τα πήγε μια χαρά, πέτυχε όλους τους πολιτικούς στόχους του, έγινε Πρωθυπουργός, απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία και κερδίζει ολοένα και ευμενέστερα σχόλια από την πλευρά του διεθνούς Τύπου. Διακεκριμένα διεθνή έντυπα και μέσα ενημέρωσης εκθειάζουν τις προσπάθειές του για γρήγορη ανάκαμψη, το Χρηματιστήριο Αθηνών απεδείχθη από τα πια κερδοφόρα στον κόσμο (+48%) τη χρονιά που φεύγει, τα ελληνικά ομόλογα προσέφεραν στους κατόχους τους που τα εμπιστεύτηκαν κέρδη 30% και όλοι υπολογίζουν ότι και το 2020 θα διατηρηθούν ισχυρά τα κέρδη των ελληνικών τίτλων. Αν την προσεχή χρονιά ελεγχθεί η ελληνοτουρκική ένταση, ξεκινήσει η επένδυση του Ελληνικού και «τρέξουν» η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα και η εξυγίανση των τραπεζών, η ελληνική κεφαλαιογορά θα προσφέρει μοναδικά κέρδη στους επενδυτές που την τιμούν και το 2020.
Στο Ζάππειο οι υπογραφές για τον East Med
Στο Ζάππειο, σε ειδική τελετή θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Οπως μαθαίνω, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη και Yuval Steinitz παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Θα ακολουθήσει και η υπογραφή της συμφωνίας από την Ιταλία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής
Την ευωχία των ημερών χαλάει μια δικαστική εκκρεμότητα, αυτή της δίκης για τη Χρυσή Αυγή. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως που δεν είδε τίποτε άλλο πέρα από το μαχαίρι του Ρουπακιά, τα πράγματα περιπλέκονται. Αν η έδρα του δικαστηρίου αποδεχθεί την εισαγγελική πρόταση και απαλλάξει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ο αρχηγός της θα εγείρει διεκδικήσεις και απαιτήσεις, με σημαντικότερη αυτή της απόδοσης των παρακρατηθέντων κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το κόμμα του.
Υπολογίζεται πως αν αθωωθούν οι ηγήτορες του εθνικο-ναζιστικού σχήματος θα διεκδικήσουν την επιστροφή 8-9 εκατ. ευρώ από το Κοινοβούλιο.
Ολοι μπορούν να φανταστούν τη συνέχεια. Με τόσα λεφτά στη διάθεσή τους, ο Μιχαλολιάκος και ο κύκλος του θα έχουν την ευκαιρία ανασύνταξης και
ανασυγκρότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Στο σπίτι του κρεμασμένου…
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις δεν πρέπει να είναι δημοφιλείς στον Νομό Αργολίδας. Διότι, αν ήταν, θα εξέφραζε με τόσο πόνο τα παράπονά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου για τον νόμο Σπίρτζη περί δημοσίων έργων (4412/16);
Τροχοπέδη για τα δημόσια έργα, λέει ο γενικός, που κάτι θα ξέρει ως πολιτικός μηχανικός με δύο μεταπτυχιακά. Εκείνο όμως που τον στενοχωρεί και τον προβληματίζει περισσότερο είναι που οι επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες για διάφορα θέματα κατά την εκτέλεση ενός έργου, προκύπτουν από την κλήρωση στελεχών αρμόδιων φορέων.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι να εμφανίζονται ως μέλη της επιτροπής για την αξιολόγηση των έργων στην Εθνική Πινακοθήκη, επί παραδείγματι, επιστήμονες με ειδίκευση στην οδοποιία ή στις γέφυρες, αλλά όχι σε ένα κτίριο που συνδέεται με τον πολιτισμό.
Πώς εξανίσταται όμως ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, ο οποίος – βάσει του βιογραφικού του όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου – μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, έχει ειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων, στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και έχει πλούσια εργασιακή εμπειρία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Πουθενά δεν αναφέρεται κάποια θέση σχετική με τον πολιτισμό που να δικαιολογεί το ότι ανέλαβε μια τόσο κομβική θέση όσο αυτή του γενικού γραμματέα στο ΥΠΠΟ. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να αποδειχτεί επαρκής και ικανός στα καθήκοντά του. Αλλά αν εκείνος προβληματίζεται για ορισμένα μέλη μιας επιτροπής ενός έργου, ο χώρος του πολιτισμού θα έπρεπε, με την ίδια λογική, να έχει πέσει σε βαθιά συλλογή που ένας πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στους υδάτινους πόρους ανέλαβε τη δεύτερη σημαντικότερη θέση στο ΥΠΠΟ. Και να εναποθέτει τις ελπίδες του ότι η μεταπτυχιακή του ειδίκευση θα τον βοηθήσει να «μην τα κάνει μούσκεμα».
Ε, όταν σας λέω ότι δεν ξέρουν από παροιμίες στο Ναύπλιο… Διότι στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί!
«Χρυσό» οι ΗΠΑ στα δώρα
Οι αμερικανοί καταναλωτές αναδεικνύονται εφέτος «πρωταθλητές» στις αγορές χριστουγεννιάτικων δώρων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα ξοδέψουν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια ή 942 δολάρια κατά μέσο όρο ο καθένας – 57 δολάρια περισσότερα από πέρυσι. Περίπου 150 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν σε online αγορές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 62% των Αμερικανών θα λάβει ένα ανεπιθύμητο δώρο. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε πέρυσι στο 15%, σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής ING. Για να ανταποκριθεί στις εορταστικές δαπάνες, ένας στους δέκα Ευρωπαίους δανείζεται ή χρεώνει την πιστωτική του κάρτα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου