Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Από τα έδρανα στα... θρανία

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2019


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Oι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες στους βουλευτές, καθώς η Βουλή, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς εκπροσώπησής της, έχει συνεργασία με τα κοινοβούλια άλλων χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. INTIME NEWS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενας στους τρεις Ελληνες βουλευτές κάθεται κάθε χρόνο στα «θρανία» για να φρεσκάρει (ή μήπως να μάθει;) τις γνώσεις του σε μία ή και περισσότερες ξένες γλώσσες. Η πλειονότητα προτιμά αγγλικά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάποιοι επιλέγουν και ρωσικά.
Ειδικότερα, στη Βουλή για πάνω από μία εικοσαετία πραγματοποιούνται μαθήματα ξένων γλωσσών σε βουλευτές και υπαλλήλους. Οι βασικές γλώσσες είναι τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ιταλικά, ισπανικά, ενώ από το 2004 ξεκίνησε το πρόγραμμα για ρωσικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, στα προγράμματα ξένων γλωσσών συμμετέχει ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των βουλευτών κάθε χρόνο, δηλαδή πάνω από 90 βουλευτές. Για την τρέχουσα σύνοδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 120 βουλευτές, με ορισμένους να έχουν επιλέξει περισσότερες από μία γλώσσες. Η συμμετοχή των βουλευτών παρουσιάζει αυξομειώσεις από έτος σε έτος, ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική και κοινοβουλευτική επικαιρότητα, τα ιδιαίτερα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια των συνόδων, αλλά και τις εθνικές εκλογές. Από τις γλώσσες του προγράμματος, τα αγγλικά συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία (το 55% των βουλευτών), με τα γαλλικά και τα γερμανικά να ακολουθούν. Οι τρεις «γλώσσες εργασίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, συγκεντρώνουν λοιπόν το 80% των βουλευτών, ενώ το υπόλοιπο 20% επιλέγει ισπανικά, ιταλικά και τα ρώσικα΄
Οσον αφορά τους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς λειτουργίας του προγράμματος, συμμετέχουν πάνω από 130 υπάλληλοι ανά έτος. Για την τρέχουσα σύνοδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 140 υπάλληλοι. Η προτιμώμενη γλώσσα από τους υπαλλήλους είναι τα αγγλικά (30%), ενώ ακολουθούν τα ιταλικά και τα ισπανικά. Βεβαίως και ως προς τους υπαλλήλους υπάρχει αυξομείωση των ποσοστών ανά έτος.
Το πρόγραμμα των ξένων γλωσσών ανταποκρίνεται πρωτίστως στην ανάγκη της διαρκούς ανάπτυξης και υποστήριξης των διεθνών σχέσεων και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας της Βουλής, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και υποβοηθώντας το έργο των βουλευτών και των υπαλλήλων της.
Ουσιαστικά, οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες στους βουλευτές και στους υπαλλήλους, καθώς η Βουλή, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς εκπροσώπησής της, έχει διαρκή συνεργασία με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμη, συμμετέχει σε πλήθος ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΗΕ, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει και διοργανώνει σειρά διασκέψεων, επιτροπών, ολομελειών και επισήμων συναντήσεων-επισκέψεων. Το Κοινοβούλιο έχει εκτελέσει εξειδικευμένα έργα κατά τα τελευταία έτη, όπως τα προγράμματα συνεργασίας με τα Κοινοβούλια Σερβίας και Αλβανίας, στα οποία η γλώσσα εργασίας ήταν η αγγλική.
Η γνώση και, πολύ πιο συχνά, η επικαιροποίηση των ξένων γλωσσών που ήδη κατέχουν οι βουλευτές, τους δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα, τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία όσο και τα διεθνή ΜΜΕ, σε τομείς όπου απαιτείται η κατανόηση και χρήση εξειδικευμένης ορολογίας, όπως η οικονομία, η τεχνολογία, το περιβάλλον, ο τουρισμός κ.ά. Η οργάνωση των προγραμμάτων των ξένων γλωσσών γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου