Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Η παγίδα για όσους είχαν αδήλωτα τετραγωνικά και τώρα θα τα δηλώσουν


Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2019

Μέχρι τις 31 Μαρτίου του νέου έτους θα μπορούν όσοι επιθυμούν να αποκαλύψουν τετραγωνικά κατοικιών που δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν, αποφεύγοντας τις αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικά τέλη.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν πρόσφατα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019:
1. Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
2. Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο μέχρι τις 31-12-2019 – σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4604/2019 – ώστε η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη να ισχύει καταρχήν αναδρομικά και μέχρι τις 31-12-2019 και εν συνεχεία και για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 και μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Όσοι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης-12-2019 για την υποβολή υπευθύνων δηλώσεων μη χρησιμοποίησης των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, εάν δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία χωρίς καμία απαλλαγή. Η απαλλαγή θα ξεκινήσει από την ημέρα δήλωσης και μετά.
3. Ρυθμίζονται όλες οι κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.
4. Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
5. Παρέχεται προθεσμία έως την 31η Μαρτίου 2020 για την υποβολή των δηλώσεων στους ΟΤΑ.
6. Προβλέπεται ότι η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η-1-2020. Δηλαδή οι επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα «τρέχουν» από την 1η Ιανουαρίου 2020 κι όχι αναδρομικά από την προηγούμενη δεκαετία.
7. Δεν ρυθμίζονται περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι, την 16η Δεκεμβρίου 2019, είχαν ήδη προσέλθει στους δήμους, είχαν ήδη δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και είχαν ήδη επιβαρυνθεί αναδρομικά για τη δεκαετία 2010-2019 με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη επί των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δήλωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου