Η Ελλάδα ανέλαβε επισήμως τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας | tanea.grΤον έλεγχο του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας ανέλαβε από την Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, επισήμως η χώρα μας.
Ενα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 που απογειώθηκε από την 337 Μοίρα στη Λάρισα, πέταξε πάνω σχεδόν σ΄όλη τη Βόρεια Μακεδονία και έκανε προσέγγιση μάλιστα σ’ ένα αεροδρόμιο κοντά στο Μοναστήρι.
Τα δύο ελληνικά F-16 συνεργάστηκαν άψογα με τα συστήματα επικοινωνίας του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου των Σκοπίων τη στιγμή που η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος χώρας γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα και από ελληνικά ραντάρ.
Ελληνικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν (προ εξαμήνου)  δοκιμαστική πτήση στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά με την επισημοποίηση της Συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η επίσημη έναρξη της επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας άρχισε από τη Δευτέρα.
Πάντως οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς και δεν σέβονται ούτε θρησκευτικές εορτές, ούτε αργίες.
Τη Δευτέρα 10 τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν δέκα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ προκάλεσαν και μια εικονική αερομαχία (dog fight). Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.