Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Δρομολογούνται νέες ανασκαφές στην Αμφίπολη

33738
Νέες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης ανακοίνωσαν σήμερα από το μνημείο του Τύμβου Καστά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε για την πορεία εξέλιξης των εργασιών στο μνημείο.
Ο Απ. Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκαν σήμερα το μνημείο και επιθεώρησαν τις εργασίες που εξελίσσονται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, ενώ πραγματοποίησαν σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
«Ζω για την ημέρα που θα μεταφερθεί στον Τύμβο Καστά το Λιοντάρι της Αμφίπολης», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και η κυρία Μενδώνη του απάντησε, «θα γίνει και αυτό».
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας – εκτός των αλλων - δήλωσε: «Πρέπει το συντομότερο, το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για όλους. Ζήτησα επίσης από την Υπουργό να αρχίσουν το επόμενο διάστημα οι απαραίτητες έρευνες, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική δραστηριότητα στην Αμφίπολη, που εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα νέες ανασκαφές. Όχι μόνο στον Τύμβο Καστά, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επειδή είναι ένας τόπος που είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλα και πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα».
Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι ο αρχαιολογικός χώρις να ανοίξει για το κοινό από τις αρχές του 2022, καθώς και η επανέναρξη της ανασκαφικής διαδικασίας.
 «Στις 17 Δεκεμβρίου το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου. Ο σκοπός της σημερινής επίσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση της μελέτης, τους χρόνους και πότε θα μπορούμε να έχουμε ελέγξιμα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου όχι το 2022, αλλά νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2021. Θεωρώ ότι με τη βοήθεια όλων θα το καταφέρουμε.
Η επανέναρξη της ανασκαφικής διαδικασίας, που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι και δική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο. Θα προηγηθεί μια γεωφυσική διασκόπηση της ευρύτερης περιοχής κι όχι μόνο του λόφου, που έχει γίνει από το 2014 και αφού μελετηθούν τα σημεία θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με το ΑΠΘ και θα δούμε πού ακριβώς πρέπει να ξεκινήσουν ανασκαφικές διερευνήσεις. Για τον Τύμβο προέχουν πάντως οι εργασίες αποκατάστασης. Κι όπου απαιτηθεί θα γίνουν διερευνήσεις εντός του μνημείου» δήλωσε η υπουργός πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου