«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας, «αδειάζοντας», ουσιαστικά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε ζητήσει να συμμετάσχει η χώρα σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη
Την ίδια ώρα κατήγγειλε με σφοδρότητα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.
Η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας στην Τυνησία ανακοίνωσε, η χώρα δεν συμμετέχει στον άξονα Λιβύης-Τουρκίας και Αλγερίας, διότι αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της χώρας.
Η προεδρία ανακοίνωσε ότι η στάση του κράτους είναι ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, τόνισε επισταμένα ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό, ενώ κατήγγειλε με σφοδρότητα, τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη από Λίβυο αξιωματούχο.

View image on Twitter
BREAKING | Rachida , designated Media in-Charge at the Tunisian Presidency, denies the press conference statement by Fathi on Tunisia joining an alliance with , and . She said the statement does not reflect the position of .

Η υπηρεσία τύπου της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι, οι δηλώσεις Ερντογάν δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Qais Saeed.
«Εμείς επαγρυπνούμε για την αποτροπή προσπάθειας μετατροπής της Τυνησίας σε διάδρομο για το ISIS«, τόνισε η ίδια αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Ερντογάν να κάνει την Λιβύη “Συρία”, για να επιτύχει τα άνομα σχέδια του.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία
Μόλις 24 ώρες μετά την συνάντηση που είχε ο τούρκος πρόεδρος με τον Τυνήσιο ομόλογο του, η φιλοκυβερνητική εφημερίδας της Τουρκίας Γενί Σαφάκ ανέφερε ότι ζήτησε λιμάνι για τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ.
Παράλληλα, όπως εκτιμάται, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την επονομαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας  «Ασπίδα της Μεσογείου» στη θάλασσα νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.
TA NEA