Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για την περιουσία της Σερβικής Εκκλησίας


montenegro_church_65426jpg-eec98ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2019

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων αργά χθες το βράδυ για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διαμαρτύρονταν για έναν νέο νόμο περί θρησκευτικών κοινοτήτων.
Διαδηλωτές στη Ζέτα, έξω από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας τέσσερις εξ αυτών, και χρησιμοποίησαν τον κορμό ενός δένδρου για να κλείσουν για λίγο τον δρόμο που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου.
Στο κέντρο της πόλης, η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό. Σε τρεις άλλες πόλεις, οι διαδηλώσεις που έγιναν εκεί έληξαν χωρίς επεισόδια.
Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν αφού το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της εκκλησίας στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι από τους 620.000 κατοίκους του Μαυροβουνίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς να «συγκεντρωθούν σε ναούς για να προσευχηθούν ... και να δείξουν ότι δεν θα υποκύψουμε στο καθεστώς του Μαυροβουνίου».
Σε δήλωσή της, η αστυνομία του Μαυροβουνίου κατηγόρησε την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υποκινεί βιαιότητες. «Δηλώσεις εκκλησιαστικών αξιωματούχων οδηγούν σε διασάλευση της δημόσιας τάξης και τραυματισμούς αστυνομικών», αναφέρεται στη δήλωση.
Βάσει του νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε την Παρασκευή, οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να αποδείξουν πως κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, όταν το Βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του προκατόχου της μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας η οποία έχει πλέον διαλυθεί.
Αν δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, θα την παίρνει το κράτος. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει πως το κράτος του Μαυροβουνίου θέλει μ' αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.
Η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, το φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο, υποστηρίζει πως ο νόμος ευνοεί τη μικρή Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται από άλλες μείζονες εκκλησίες, σε βάρος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει περίπου 12 εκατομμύρια πιστούς, κυρίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει κατηγορήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πως προωθεί φιλοσερβικές πολιτικές για να υπονομεύσει το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μαυροβούνιο αποσπάσθηκε από τη Σερβία το 2006.
Η Σερβία θέλει επίσης να ενταχθεί στην ΕΕ,όμως αρνείται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και έχει επιδιώξει να αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι περισσότεροι Μαυροβούνιοι και οι Σέρβοι έχουν κοινή γλώσσα και εθνοτική προέλευση. Πολλοί Σέρβοι έχουν ρίζες στο Μαυροβούνιο και οικογένειες εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου