Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ένας γάμος αλλιώτικος, στη φύση

Το περασμένο Σάββατο είμαστε καλεσμένοι σε ένα γάμο όπου το ζευγάρι που έχει σειρά κέντρων γυμναστικής στην περιοχή του Merrimack Valley προτίμησε να κάνει το γάμο του 'όπως τα παλιά χρόνια στο Far West.
Σε ένα ranch (φάρμα) με άλογα και άλλα ζώα όπως γαϊδουράκια, πρόβατα, μοσχάρια, λάμα... αλλά και πτηνά, κότες, χήνες, γαλοπούλες...
Φτάσαμε εκεί στις 4:00 το απόγευμα και αφού σταθμεύσαμε σε ένα χωμάτινο χώρο στάθμευσής και ακολουθήσαμε το χωματόδρομο και αφού περάσαμε από πολλά κτίρια και υπαίθριους χώρους που ήσαν περιφραγμένοι με κάθε λογής ζώα φτάσαμε στο χώρο που θα γινόταν ο γάμος. Περιττό να σας πω ότι η περιοχή μύριζε γκάβαλα.
Εκεί στην ύπαιθρο κάτω από βελανιδιές και πλατάνια σε ημικύκλιο ήταν τοποθετημένες μπάλες σανού που τις κάλυπταν με ένα άσπρο ύφασμα.
Μπροστά ήταν αυτοσχέδιο καλυβάκι φτιαγμένο με κλαδιά δέντρων. Εκεί ο πάστορας θα έκανε το μυστήριο!
Οι καλεσμένοι ερχόντουσαν με απλά ρούχα, πολλοί με μπλου τζιν καουμπόϊκες μπότες και καουμπόϊκα καπέλα. Φορούσα ένα τέτοιο καουμπόϊκο καπέλο που είχα φέρει από την Καλιφόρνια.
Στα αριστερά μας ήταν μία μεγάλη τέντα 50 χ 40 μέτρων όπου εκεί θα γινόταν το τραπέζι. Δεκάδες δάδες ήταν στημένες γύρο από την τέντα ενώ κάτω από την τέντα ήταν τοποθετημένα 25 τραπέζια με 10 καρέκλες το καθένα, η μουσική και παρκέ όπου θα γινόταν ο χορός και τραπέζια όπου οι καλεσμένοι θα παίρναμε το φαγητό το οποίο έψηναν οι μάγειροι πίσω από την τέντα και ένα μεγάλο μπαρ με όλα τα ποτά τα οποία ήσαν όλα χωρίς χρέωση!
Στο βάθος και κάπου 250 μέτρα από την τέντα ήταν ένα χωράφι με καλαμπόκι ενώ πάνω από τα κεφάλια μας ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι (drone) έπαιρνε φωτογραφίες και βίντεο.
Δεκάδες γερανοί και αετοί πετούσαν πολύ κοντά και παρακολουθούσαν το drone θαρρείς και λέγανε “τι δουλειά έχεις εσύ στα χωράφια μας”! Ενώ τα γα¨γαϊδουράκια συχνά πυκνά γκάριζαν και σκορπούσαν το γέλιο.
Οι καλεσμένοι καθίσαμε στις μπάλες σανού και περιμέναμε το γαμπρό με τους παράγαμπρους και τη νύφη με τις παράνυφες. Τα πιτσιρίκια με καουμπόϊκες ενδυμασίες περίμεναν και αυτά υπομονετικά.
Έφτασε ο Τζο (Joe) ο γαμπρός με τους παράγαμπρους και λίγη ώρα μετά είδαμε να έρχεται η Έϊμη (Amy) με τις παράνυφες πάνω σε ένα μακρύ κάρο που το έσερναν δύο μεγάλα άλογα.
Κατέβασαν μία σκάλα και κατέβηκε η νύφη (κόκκινο νυφικό φόρεμα και καουμπόϊκες μπότες με τη μητέρα της και τις παράνυφες.
Ο πάστορας διάβασε κάποιες ευχές, ρώτησε το Joe εάν θέλει να πάρει για γυναίκα του την Amy αυτός είπε “yes, I do” και μετά ρώτησε την Amy εάν θέλει να πάρει το Joe γιά σύζυγο. Και η Amy είπε “yes, I do” ο κουμπάρος τους φόρεσε τις βέρες και τους ένωσε σε “σάρκα μία”. Αυτό ήταν, ούτε “γάμος εν Κανά της Γαλιλαίας” ούτε γάμος Α', Β' ή Γ' κατηγορίας!
Μετά το ανδρόγυνο αποχώρησε με μία άμαξα γιά δύο που και αυτή την έσερναν δύο άλογα.
Εμείς πήγαμε στην τέντα όπου είχαν ανάψει τους πυρσούς γύρω από την τέντα ενώ από κάτω ήταν φωταγωγημένη με ηλεκτρικά φώτα και αφού βρήκαμε το τραπέζι μας πήραμε ορεκτικά και αναψυκτικά/ποτά ώσπου επέστρεψε η νύφη με το γαμπρό και χόρεψαν τον πρώτο χορό.
Ακολούθησε το φαγοπότι όπου οι Ιρλανδοί και από τις δύο οικογένειες του γαμπρού και της νύφης άρχισαν να χορεύουν Ιρλανδέζικους χορούς αλλά και Αμερικάνικούς.
Αργότερα έξω από την τέντα άναψαν μία μεγάλη φωτιά και μουσική ήταν κιθάρες και βιολί όπου στήθηκε ένας μεγάλος χορός.
Η ώρα ήταν κοντά στις 10:00 το βράδυ όταν χαιρετήσαμε το ζευγάρι και μερικούς φίλους που τους κάναμε εκεί και αποχωρήσαμε.
Καθ' οδόν προς τη Βοστώνη, μία απόσταση 70 χιλιομέτρων αναρωτηθήκαμε εάν μας άρεσε η εκδήλωση. Ομολογουμένως ήταν κάτι το διαφορετικό και για εμάς ήταν μία εμπειρία. Σκέψεις πολλές πέρασαν από το μυαλό μας. Είναι μιά στροφή προς την ιστορία και τα έθιμα ή μία στροφή απομάκρυνσης από εκεί που μας πάνε οι σημερινές συνθήκες με τους ακριβούς γάμους, τα ακριβά λουλούδια, τα ξενοδοχεία, τους φωτογράφους και τόσα άλλα που στοιχίζουν περιουσίες ολόκληρες; Ο Joe και η Amy είναι στο θρήσκευμα είναι Καθολικοί αλλά προτίμησαν να κάνουν το γάμο τους έτσι όπως τον περιέγραψα.
Έτσι συζητώντας με φίλους τις τελευταίες ημέρες έμαθα ότι στο ίδιο μέρος τέλεσαν τους γάμους τους και Ελληνόπουλα! Τι γίνετε; Επιστροφή στη φύση ή άλλοι λόγοι; Ίσως και τα δύο.

Φώτος:  1η Η νύφη, Amy με την μητέρα της, 2η Η Δήμητρα-Λίντα και το λάμα που μπήκε στη φωτογραφία, 3η Οι μπάλες σανού που χρησιμοποιήθηκαν για καθίσματα την ώρα της τελετής, 4η Η νύφη με τις παράνυφες έρχοντε πάνω στο κάρο για την τελετή, 5η Ένα από τα γαϊδουράκια. 


Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου