Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΣ Πύργου: αντιπαραθέσεις και εκρήξεις!

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 
Εκρήξεις, λογομαχίες και αντιπαραθέσεις, σε έντονο κλίμα, υπήρξαν κατά την διάρκεια τουπροχθεσινού συμβουλίου, όπου έγινε η ενημέρωση των προέδρων των Νομικών Προσώπων του δήμου Πύργου, ένα θέμα που είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, για τα πεπαγμένα της διοικήσεώς τους, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, μέχρι σήμερα. Πάνω στο θέμα, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ, Χάρης Αντύπας, ο πρόεδρος της ΔΕΠ Α.Ε.-ΟΤΑ, Νίκος Δουφεξής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Γιώργος Ανδριόλας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Λεωνίδας Βαρουξής.
Η ενημέρωση της ΔΗΚΕΠ
Πρωτος την «κούρσα» της ενημέρωσης, ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ, Χάρης Αντύπας, ο οποίος στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, όπως είναι η περιστολή εξόδων και δαπανών, η κατάργηση της θέσης του Διευθυντή στον έναν και μοναδικό υπάλληλο της επιχείρησης, η μη αποδοχή της είσπραξης του μισθού του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, η εξασφάλιση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας της ΔΗΚΕΠ κ.α.
Παράλληλα ο κ. Αντύπας, όσον αφορά κάποιες δομές που έχουν παραχωρηθεί για τη χρήση τους, στην επιχείρηση, όπως είναι το Επαρχείο, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο χώρος στη Σκαφιδιά και το Αέναον αποκάλυψε ότι ειδικά για το Επαρχείο, δεν είχαν απαιτηθεί προσαυξήσεις νόμιμες που έφταναν τις 56 χιλ. ευρώ και παρά την δικαστική οδό που ακολουθήθηκε, το δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε, απέρριψε την αγωγή που είχε κάνει η ΔΗΚΕΠ γιατί, «η πρόεδρος έκρινε ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε προβεί σε άφεση χρέους». Για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο κ. Αντύπας, επεσήμανε πως η νέα διοίκηση της ΔΗΚΕΠ, το παρέλαβε κλειστό και στο προσεχές διάστημα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι με επισκέψεις σχολείων, όλης της Πελοποννήσου. Στην περιοχή της Σκαφιδιάς, ανακοίνωσε ο κ. Αντύπας, πως υπάρχει μελέτη για την αναβάθμιση του χώρου ενώ για το Αέναον τόνισε, πως αναμένεται το επόμενο διάστημα ο εκθεσιακός χώρος του κ. Κοτσανά, να λειτουργεί σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠ, οπότε κι από εκεί θα υπάρξουν έσοδα για την επιχείρηση.
Τέλος ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ, αναφέρθηκε, στην συνεργασία με το Κράτος της Ρουμανίας για την παρουσίαση των κοινωνικών δομών του δήμου Πύργου και στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας.
Αντιπαράθεση
Έντονη ήταν στη συνέχεια η αντιπαράθεση του κ. Αντύπα με τον κ. Αργυρόπουλο, όταν ο τελευταίος, τον κατηγόρησε ότι έχει αποδομήσει όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου. Κατήγγειλε δε ότι παραπλάνησε το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας ότι η μεταφορά των εργαζομένων του ΚΔΑΠ από τη ΔΗΚΕΠ στο δήμο δε θα επιφέρει καμία αλλαγή στην εργασιακή τους σχέση και κατέληξε, ότι δεν μπορεί να είναι πλέον σε αυτή την θέση. «Αίρει η παράταξή μας την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο του πρόεδρου της ΔΗΚΕΠ. Αποδείχθηκε λάθος η επιλογή του δημάρχου και αν δε ζητήσει ο δήμαρχος την παραίτηση του θα είναι συνυπεύθυνος», σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος. Επίσης είπε, ότι θα πρέπει ο κ. Αντύπας να απαντήσει εάν υπάρχουν τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη συνεργασία με τους Ρουμάνους, με τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠ να ανταπαντά σε έντονο ύφος, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν καταλαβαίνει γιατί το τελευταίο δίμηνο κ. Αργυρόπουλος τον έχει στοχοποιήσει. «Δεν δέχομαι καμιά λάσπη προς το πρόσωπό μου», τόνισε ο κ. Αντύπας και επεσήμανε ότι η συνεργασία με τους Ρουμάνους είναι ξεκάθαρη.

Η ενημέρωση της ΔΕΠ Α.Ε. – ΟΤΑ
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΠ Α.Ε. – ΟΤΑ, Νίκος Δουφεξής, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της επιχείρησης τονίζοντας πως δεν χρωστά στο ΙΚΑ ή την Εφορία ακόμα και σε τρίτους. Και μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Δουφεξής, όταν η ΔΕΠ καλείται να παρέχει στήριξη στον δήμο του Πύργου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, το κάνει. Επίσης, ανέφερε ότι η διοίκηση της ΔΕΠ έχει επιτύχει να είναι απόλυτα αξιόπιστη στις σχέσεις της με τους συναλλασσόμενους και το δημόσιο και το ίδιο με τις επιχειρήσεις της πόλης.
Τέλος ο κ. Δουφεξής πρότεινε να ρυθμισθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση της αστυνόμευσης των λαϊκών αγορών – όπου εκεί υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους που γίνονται – ο κανονισμός για την διενέργεια ελέγχων από την Δημοτική Αστυνομία, ώστε να μην απασχολείται προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και δη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, που αντιμετωπίζει, όπως επεσήμανε ο κ. Δουφεξής, ζητήματα έλλειψης προσωπικού.

Η ενημέρωση του προέδρου της ΔΕΥΑ
Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης του δήμου Πύργου, εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης των εσόδων μιας και αυτή λειτουργεί ανταποδοτικά, παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του προέδρου της ΔΕΥΑ, Γιώργου Ανδριόλα. Ο κ. Ανδριόλας αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από την μεριά της επιχείρησης ώστε να εισπραχθούν έσοδα τονίζοντας την έλλειψη και υπαλληλικού προσωπικού, ο αριθμός του οποίου έχει παραμείνει ο ίδιος από τότε που ο δήμος λειτουργούσε υπό την μορφή του Καποδίστρια.
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία ο κ. Ανδριόλας, επεσήμανε πως ο ετήσιος προϋπολογισμός της Επιχείρησης ανέρχεται στο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ και από αυτά τα χρήματα το 1,2 εκατ. ευρώ αφορούν έξοδα σε ασφαλιστικά ταμεία και μισθοδοσία προσωπικού ενώ σημείωσε πως τα υπόλοιπα χρήματα δαπανώνται για την γενικότερη συντήρηση του δικτύου.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, ενημέρωσε πως οι οφειλές στην επιχείρηση ανέρχονται σε 3 περίπου εκατ. ευρώ με τους επισφαλείς λογαριασμούς να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Επίσης ο κ. Ανδριόλας, στην συνέχεια ευχαρίστησε την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, για την έγκριση χρηματοδότησης του μεγάλου έργου αναβάθμισης του δικτύου της ΔΕΥΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ανδριόλας, αναφέρθηκε και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τονίζοντας πως δεν υπήρχε παλιότερα καμία επικοινωνία δήμου και ΔΕΥΑΠ με αποτέλεσμα κάποια έργα να έχουν δημιουργηθεί με λάθος τρόπο προκαλώντας προβλήματα, όπως π.χ. το αντιπλημμυρικό έργο στο Λάπατο.
Σε αυτό το σημείο, άμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου, Βασίλη Παναγόπουλου, που τόνισε πως την μελέτη την έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου όταν ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος και το έργο μέχρι σήμερα από τότε που φτιάχθηκε λειτουργεί σωστά σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Η ενημέρωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου
Από την πλευρά του στην ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Λεωνίδας Βαρουξής, τόνισε τις προσπάθειες που έκανε η νέα διοίκηση να ενημερώσει για τα προβλήματα και τις προοπτικές του λιμανιού όλες τις παρατάξεις και τους τεχνικούς φορείς της Ηλείας καθώς τους βουλευτές, τους επιστημονικούς και εμπορικούς συλλόγους.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βαρουξής, την αρχή του 2016 διορίστηκε στο Δημόσιο ο μοναδικός συμβασιούχος συνεργάτης με ειδίκευση στα Ναυτιλιακά και η υπηρεσία έμεινε να λειτουργεί για ένα χρονικό διάστημα με το διοικητικό της συμβούλιο και μόνο.
«Το ότι δεν έβαλε λουκέτο οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος έστειλε δύο υπαλλήλους του δημαρχείου και μ’ αυτούς προσπαθούμε και προχωράμε», σημείωσε.
Παράλληλα, έκανε αναφορά στα έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί στο Κατάκολο αλλά και σε εκείνα που έχει προγραμματισθεί να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα με σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας του λιμανιού αλλά και της τοπικής κοινότητας.
Ο κ. Βαρουξής, σημείωσε δε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Διονύση Μπέλτσο, για μια σειρά παρεμβάσεων που θα γίνουν πάνω σε θέματα καθαριότητας της ευρύτερης περιοχής.

Εκρήξεις…
Ωστόσο, αρκετά έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν μεταξύ του κ. Βαρουξή και του επικεφαλής της παράταξης, «Ανάσα», Τάκη Αντωνακόπουλου, όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε για διάφορα ζητήματα που αφορούν την γενικότερη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου μεταξύ των οποίων αποστολή e-mail, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αλλά και την σύνδεση που έκανε ο κ. Αντωνακόπουλος, στο ζήτημα της κρουαζιέρας με τα σκουπίδια. Κάπου εκεί, την έκρηξή του, δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, προκάλεσε η αναφορά του κ. Αντωνακόπουλου, για το ζήτημα των σκουπιδιών, που είχε μαζί του μια έντονη πολύωρη αντιπαράθεση με τους δύο αιρετούς να ανταλλάσουν μεταξύ τους βαριές κουβέντες και τον κ. Λιατσή να αποχωρεί από την αίθουσα.
Η αντιπαράθεση συνεχίσθηκε, για τα υπόλοιπα ζητήματα του Λιμενικού Ταμείου με τον κ. Βαρουξή, να κατηγορεί τον κ. Αντωνακόπουλο, για λαϊκισμό, αποκαλώντας τον ψεύτη, συκοφάντη και λασπολόγο. Μάλιστα παρουσίασε το πόρισμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε κάνει ο κ Αντωνακόπουλος, που ουσιαστικά θέτει προ των ευθυνών τους όσα από τα μέλη του Δ.Σ δεν υπογράφουν, χωρίς να εξηγούν το λόγο, τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Ο κ. Βαρουξής ενημέρωσε ακόμη τους συμβούλους ότι πριν λίγες μέρες ακυρώθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας τα προστίμα που είχαν επιβληθεί στο Λιμενικό Ταμείο και θα επανεξεταστούν από το Λιμεναρχείο. Τέλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Αντωνακόπουλο για πλαστογραφία εγγράφου, όταν ο τελευταίος μετά από μεγάλη πίεση κατέθεσε στο προεδρείο του Δ.Σ ένα mail που, σύμφωνα με τον κ. Βαρουξή, είχε παραποιηθεί!
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου