Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Καρκίνος του προστάτη


ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΑΛΛΙΟΥ
Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.
Η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από συμπτώματα, καθότι, ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν στον γιατρό και κυρίως από την ηλικία τον 50 ετών και άνω εκτός και αν υπάρχει κληρονομικότητα πρώτου βαθμού επομένως η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών και άνω.
Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Δυσκολία στην ούρηση.
  • Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων στην διακοπή της ροής των ούρων.
  • Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Ασθενής ροή των ούρων.
  • Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση.
  • Δυσκολία στύσης.
  • Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα.
Τα αίτια εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του προστάτη  είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες , όπως  η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα, οι διατροφικές συνήθειες και η ορμονική κατάσταση του άνδρα. Ο κληρονομούμενος προστατικός καρκίνος πιθανόν οφείλεται σε ένα σπάνιο επικρατούν γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το 43% των περιπτώσεων καρκίνου έως την ηλικία των 55ετών.
Από τους άνδρες  που φέρουν το γονίδιο το 88% θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη μέχρι τα 85 του χρόνια.
Η πλούσια διατροφή σε ζωικά λίπη ευνοεί την εμφάνιση του καρκίνου. Αντίθετα η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, η οποία περιέχει περισσότερα φυτο-οιστρογόνα  που ελαττώνουν τα επίπεδα  των ανδρογόνων δρα ευεργετικά και ελαττώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη δρα στην προαγωγική φάση της καρκινογένεσης.(δηλαδή προάγη τον καρκίνο). Η φυτική δίαιτα, από μόνη της ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, και προφυλάσσει από την καρκινογένεση.  
Η ελαττωμένη πρόσληψη του κόκκινου κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και βιταμινών E& D, και ιχνοστοιχείων, και ιχθυέλαιο. Ο καρκίνος του προστάτη δεν σχετίζεται με αφροδίσια νοσήματα, με σεξουαλικές συνήθειες, αλλά ούτε και με το κάπνισμα.
Η πρόληψη διακρίνεται σε πρωτογενή ( χημειοπροφύλαξη ) και δευτερογενή η οποία απευθύνεται στο μαζικό πληθυσμό για πρώιμη διάγνωση.
Είναι οι ασθενείς που προσέρχονται με συμπτώματα στο ιατρείο, ελέγχονται με δακτυλική και PSA.
Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου επιβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος.
Η θεραπεία του προστάτη σε ασθενείς με τοπικά εντοπισμένους όγκους, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ριζική θεραπεία δηλαδή με ριζική προστατεκτομή. Η επέμβαση περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση του προστάτη με την κάψα, την αφαίρεση των σπερματοδόχων κύστεων και την αναστόμωση ανάμεσα στον αυχένα της κύστης  και την ουρήθρα. Αυτό μπορεί να γίνει με μία μικρή υπομφάλια τομή ή με  λαπαροσκοπική  ή ρομποτική τεχνική.
Πολλές φορές της επέμβασης προηγείται η αφαίρεση των περιοχικών λεμφαδένων για να εκτιμηθεί τυχόν διήθηση τους. Οι τεχνικές έχουν πάρα πολύ βελτιωθεί και στα χέρια έμπειρων χειρουργών έχουν πολύ καλά αποτελέσματα για την εγκράτεια των ούρων και την στυτική λειτουργία.
Δυστυχώς όμως παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει υπάρχει μια κατηγορία ασθενών που δεν δέχονται ή αρνούνται την ιατρική βοήθεια και αυτό λόγο της άγνοιας, του φόβου, της αποστροφής για την δακτυλική εξέταση, της απροθυμίας μετάβασης στο νοσοκομείο ή της ελλιπής ενημέρωσης από τον ιατρό.
Για τον λόγο αυτό η πρόληψη είναι απαραίτητη ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος του προστάτη και να υπάρχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Μάλλιου Αγγελική
Γυμνάστρια Αποκατάστασης Παθήσεων & Τραυματισμών
Msc, Νοσηλεύτρια, φοιτήτρια Ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου