Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2011

  • Έμφαση στα θεσμικά, διαρθρωτικά και αναπτυξιακά στοιχεία, που θα πρέπει να απαντηθούν, ώστε να αποτελέσουν το βασικό όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού και αναπτυξιακού περιβάλλοντος με ανταγωνιστικό χαρακτήρα, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.
  • Να κλείσει τη συζήτηση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου επιχείρησε -με τον πλέον κατηγορηματικό μέχρι σήμερα τρόπο- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Δεν υπάρχει πιο ευθεία υπονόμευση από το να μιλάμε σήμερα για ‘παράταση της θητείας της’ κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Δεν θα αφήσω κανένα να την υπονομεύσει».
  • Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση στην πρώτη ημέρα του μπαζάρ βιβλίου που πραγματοποιεί ο ΒΗΜΑ FM 99,5 στο Golden Hall: Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, δεκάδες φίλοι και ακροατές του σταθμού βρέθηκαν στο δεύτερο όροφο του πολυκαταστήματος για να αγοράσουν τουλάχιστον ένα από τα 20.000 βιβλία, προσφέροντας ένα ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Αλληλεγγύης του Δήμου Καλλιθέας.
  • Επτακομματική Βουλή προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 6%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, Οικολόγοι Πράσινοι 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,1%, η Χρυσή Αυγή 1,5% το Άρμα Πολιτών 1,1%. Αρνητικά αξιολογείται η κυβέρνηση Παπαδήμου· προβάδισμα για τον Ευ.Βενιζέλο στην εσωκομματική διαδικασία.
  • Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αριθμός των αποχωρούντων υπαλλήλων με το μέτρο της εφεδρείας θα διαμορφωθεί στις 10.000, ή λίγο παραπάνω, και υπολείπονται άλλες 20.000 για να συμπληρωθεί ο αριθμός που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.Οι επιθεωρητές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα αναχωρήσουν την Παρασκευή και θα επανέλθουν στη χώρα μας στις 15-20 Ιανουαρίου.

Κόσμος

  • Η Ρωσία αιφνιδίασε τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τους ΟΗΕ με την πρόταση για ψήφισμα σχετικά με τον περιορισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία. Η πρόταση έγινε καταρχήν δεκτή θετικά αλλά εκφράστηκαν αντιρρήσεις γιατί δεν περιλαμβάνει πρόταση για εμπάργκο όπλων ή άλλα δραστικά μέτρα όπως στρατιωτική επέμβαση που απορρίπτει ρητά.
  • Την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας απέναντι στο Παρίσι προκαλεί ξανά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Η Τουρκία αντιδρά σε γαλλικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας, όπως ισχύει και με την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Για «νοοτροπία Μεσαίωνα, με απαγόρευση εναλλακτικών αναγνώσεων της ιστορίας» κατηγορεί τη Γαλλία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί πως ίσως ανακαλέσει τον πρέσβη της εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
  • Χιλιάδες στρατιώτες πρόκειται να διαθέσουν οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας με απόφαση της κυβέρνησης για παροχή ασφάλειας και υποστήριξη στη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι θα διατεθούν 13.500 στρατιώτες επικουρικά και μόνο στην ισχυρή αστυνομική δύναμη που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιχείρηση τήρησης της ασφάλειας. Δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ενώ και η RAF θα διαθέσει ελικόπτερα και μαχητικά για την φύλαξη από αέρος.
  • Με την υποστολή της αμερικανικής σημαίας σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη, έπεσαν και επισήμως οι τίτλοι του τέλους στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Στην ειδική τελετή παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, ο οποίος μιλώντας σε στρατιώτες είπε ότι η επιχείρηση «άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια». Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τους δικούς του τίτλους τέλους στον πόλεμο, καλωσορίζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα.
  • Η αμερικανική εταιρεία γεωσκόπησης Digital Globe, από την οποία προέρχονται πολλές δορυφορικές εικόνες του Google Earth, ανακοίνωσε ότι ένας από τους δορυφόρους της φωτογράφισε το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο στην Κίτρινη Θάλασσα.

Οικονομία

  • Στο πράσινο έκλεισαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο εβδομάδων που είχαν κλείσει την προηγούμενη συνεδρίαση. Άνοδος και στη Γουόλ Στριτ μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας.
  • Τις καλυμμένες ομολογίες Κύπρου, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας κρατά σε αρνητικό outlook ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Οι αντίστοιχες αξιολογήσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες, παραμένουν στο «σταθερό».
  • Πάνω από 20 μεγάλα δημόσια έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να προκηρυχτούν άμεσα και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2012 όπως αποφασίστηκε σε συσκέψεις υπό τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου