Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, 2011

  • Το υπουργείο Εξωτερικών θα επισκεφτεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Σταύρο Δήμα για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.
  • Σε «μόνο τρεις-τέσσερις» βουλευτές περιορίζεται η περαιτέρω έρευνα της Βουλής για τις μειωμένες καταθέσεις που εμφανίστηκαν στα τελευταία «πόθεν έσχες», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιος Επιτροπής Ευάγγελος Αργύρης, απορρίπτοντας τις αρχικές πληροφορίες για 11 βουλευτές -αριθμό που απέδωσε στους δημοσιογράφους. Ο Ευ.Αργύρης ανέφερε ότι οι υπόλοιποι βουλευτές που κλήθηκαν για εξηγήσεις παρουσίασαν επαρκή δικαιολογητικά για τη μείωση των καταθέσεών τους.
  • Το θέμα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ περί πυρκαγιών στα ελληνικά δάση όσο παραμένει αδιερεύνητο «δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
  • Οι εφέτες που έκριναν τον Εφραίμ προφυλακιστέο, καταλογίζουν στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου επιτηδευμένο σχεδιασμό και εκτέλεση εγκλημάτων, χαρακτηρίζοντάς τον ως άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση. Οι Εφέτες θεωρούν επίσης πως ο κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι υπαρκτός. Ο Εφραίμ, που το πρωί μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, θα παραμείνει στο κελί 2 της έκτης πτέρυγας του σωφρονιστικού καταστήματος.
  • Προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα από το γραφείο 38χρονου δικηγόρου, ο οποίος αρνείται να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο δικηγόρος προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να «παγώσει» η διακοπή ρεύματος για μη καταβολή του τέλους.

Κόσμος

  • Καθώς συνεχίζονται οι τριγμοί στις σχέσεις Παρισιού-Άγκυρας μετά την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Σαρκοζί προειδοποιεί ότι ενδεχόμενα τουρκικά αντίποινα εναντίον γαλλικών εταιρειών θα ήταν παράνομα, καθώς αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εντωμεταξύ η βουλευτίνα που κατέθεσε το νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε τελικά η γαλλική Εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής της.
  • Τα 320 κιλά φτάνει η ποσότητα κοκαΐνης που εντοπίστηκε σε «φορτίο με κερί» που παραδόθηκε στο Βέλγιο με προέλευση τη Βραζιλία. Η αξία του φορτίου, το οποίο η αστυνομία κατέσχεσε και θα παραδώσει προς καταστροφή, υπολογίζεται μεταξύ 10 και 12 εκατ. ευρώ.
  • Σε δημοψήφισμα σκοπεύουν να προχωρήσουν οι ηγεσίες σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο με ερώτημα το εάν οι πολίτες «δέχονται ή όχι την κυβέρνηση της Πρίστινα». Το δημοψήφισμα αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου και ήδη η Σερβία -που δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο- εκφράζει την αντίθεσή της με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ενίσχυσης των εντάσεων στην περιοχή.
  • Η βρετανική εφημερίδα The Times ονόμασε Πρόσωπο της Χρονιάς τον Μοχάμεντ Μπουαζίζι, τον Τυνήσιο πλανόδιο οπωροπώλη του οποίου η αυτοπυρπόληση τον Δεκέμβριο του 2010 και ο θάνατος στις αρχές του 2011 πυροδότησε τις λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στη χώρα του και αργότερα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
  • Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14 ετών συνεχίζουν να εργάζονται στη Βραζιλία, παρά τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά της παιδικής εργασίας. Το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων της Βραζιλίας που εργάζονται για να βγάλουν το ψωμί τους έχει μειωθεί από 6,6% το 2000, σε 6,2% το 2010.

Οικονομία

  • Στο κόκκινο σταμάτησαν την πορεία τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές και τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη -με τον S&P500 να χάνει τα κέρδη του έτους. Σε χαμηλό 15 μηνών η ισοτιμία του ευρώ, πτώση περίπου 2% και στην τιμή του χρυσού.
  • Η κρίση στην ευρωζώνη και τα μέτρα λιτότητας θα τσακίσουν τα κοινωνικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία για να επιβιώσουν θα πρέπει να αλλάξουν, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι. «Το κράτος πρόνοιας που οικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο, στο οποίο καλύπτονταν πάρα πολλές ανάγκες θα εξαφανιστεί» προειδοποιούν και τονίζουν ότι ήδη στις αδύναμες χώρες (όπως η Ελλάδα) «τα συστήματα πρόνοιας έχουν σχεδόν χρεοκοπήσει και οι χώρες προσανατολίζονται σε πιο φιλελεύθερα συστήματα» με τις ευπαθείς ομάδες να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη.
  • Στα 5 με 8 τρισ. κυβικά πόδια (με μέσο όρο τα 7) υπολογίζονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως είπε την Τετάρτη ο Κύπριος πρόεδρος Δ.Χριστόφιας.Οι έρευνες της Noble ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες και στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 9 τρισ. κυβικών ποδών, ενώ οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών συνέκλιναν προς εκτιμήσεις για ένα κοίτασμα ανάλογο ή και μεγαλύτερο του γειτονικού «Λεβιάθαν» (14-20 τρισ. κυβικά πόδια). Πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία γεώτρηση τελικής αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου