Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η απάντηση των Ελλήνων πολιτών στο «όλοι μαζί τα φάγαμε»

ΠEMΠΤΗ, 30 Σεπτεμβρίου, 2010

Θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει η περίφημη πλέον φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» από το Βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στους διορισμούς ρουσφετολογικού χαρακτήρα, έχρισε ουσιαστικά συνυπεύθυνους τους πάντες για τη διολίσθηση της χώρας, αγγίζοντας παράλληλα μία ευαίσθητη χορδή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Εδωσε έτσι άλλη διάσταση σε ένα πρόβλημα που έως τώρα είχε συνδεθεί πολύ περισσότερο με τους πολιτικούς που δημιούργησαν έναν υπερτροφικό και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα, παρά με όσους τύγχαναν εύνοιας με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Ο απόηχος των δηλώσεων Πάγκαλου είναι ακόμη τόσο ισχυρός, που «ανάγκασε» τον «Ε.Κ.» να συγκεντρώσει απόψεις Ελλήνων πολιτών για το θέμα. Γενικότερα, πολλές από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων ευθυγραμμίζονται με την άποψη του «Ε.Κ.», όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του κύριου άρθρου του στο φύλλο του περασμένου Σαββατοκύριακου, πως η ευθύνη ανήκει πρώτα στους πολιτικούς και μετά στους πολίτες.
«Eχω την εντύπωση πως ο κ. Πάγκαλος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», είπε ο Θεμιστοκλής Παπαγιάννης, ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Μου προκάλεσε θυμό αυτή η δήλωση γιατί μας βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι, τη στιγμή που εγώ και η οικογένειά μου δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας στο Δημόσιο. Ξέρω κάποιους άλλους που έχουν όντως ‘βολευτεί’ όμως ξέρω και περιπτώσεις που δεν είχαν ποτέ τέτοια εύνοια. Είναι εύκολο να εξισώνουμε τους πάντες, γιατί μέσα στην αναμπουμπούλα κρύβονται όσοι φταίνε πραγματικά», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι πολιτικοί δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και ειδικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σε αυτό τον δύσκολο καιρό που ζούμε, αν δεν κάνουν αυτοκριτική αυτοί που έχουν τα ηνία της χώρας, χαθήκαμε».
Παρόμοια άποψη έχει και η Μαρία Ακριβάκη, αυτοαπασχολούμενη, η οποία ανέφερε πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», σημειώνοντας πως «πρώτα φταίνε οι πολιτικοί και μετά όσοι ευεργετήθηκαν από όλο αυτό το σύστημα. Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Πάγκαλος έχει υπάρξει υπουργός κυβερνήσεων για πολλά χρόνια, οπότε θα έπρεπε να είχε προσπαθήσει να το σταματήσει αυτό, όταν έβλεπε ότι η χώρα βάδιζε στην καταστροφή. Τώρα είναι πλέον αργά και το ‘τσουβάλιασμα’ όλων των Ελλήνων έχει σκοπό να απαλλάξει τον ίδιο και τους φίλους του από τις μεγάλες ευθύνες τους».
Η ίδια επεσήμανε ακόμη πως τέτοιες δηλώσεις κάνουν κακό και στην εικόνα των Ελλήνων προς τα έξω: «O κ. Πάγκαλος υπερασπιζόταν τη χώρα όταν δεχόταν επιθέσεις από γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όμως τώρα, λέγοντας ότι όλοι οι Ελληνες είναι απατεώνες και όχι μόνο οι πολιτικοί, δίνει επιχειρήματα στους ξένους για να μας διαβάλλουν».
Ο κ. Γιάννης Γιατζιτζόγλου, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στάθηκε κυρίως στην πολιτική σκοπιμότητα της δήλωσης: «Είναι γνωστό ότι ο κ. Πάγκαλος με το χειμαρρώδη λόγο του και την άγνοια κινδύνου που τον διακρίνει αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης, όταν πρέπει να περάσει επώδυνα μέτρα. Τώρα προλειαίνει το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα αποφέρουν την απόλυση μόνιμων δημοσίων υπάλλήλων και τη νέα περικοπή μισθών. Κάνοντάς μας όλους συνένοχους ενός εγκλήματος, μας προετοιμάζει να αποδεχτούμε τη μοίρα μας χωρίς αντιδράσεις».
Οσον αφορά την άποψή του για το «όλοι μαζί τα φάγαμε», ο κ. Γιατζιτζόγλου τόνισε στον «Ε.Κ.» πως «πολλοί είναι αυτοί που ευνοήθηκαν από τα ρουσφέτια, ειδικά κάποιοι που πήραν θέσεις αναξιοκρατικά επειδή είχαν ‘μπάρμπα στην Κορώνη’. Ομως, τι να πουν και αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο χωρίς να φταίνε; Δεν είναι δίκαιο λοιπόν να κατηγορούμε τους πάντες».
Η σύζυγος του κ. Γιατζιτζόγλου, Αννα Μαρία Λιαπάκη, εκπαιδευτικός και αυτή, επεσήμανε πως «οι πολιτικοί δεν έκαναν μόνο ρουσφέτια. Πολλοί από αυτούς έκλεψαν τον δημόσιο πλούτο και αυτό δεν το ανέφερε ο κ. Πάγκαλος. Το ότι βγαίνουν όλοι ‘λάδι’ στις εξεταστικές δεν τους αθωώνει στη συνείδηση των πολιτών» υπογράμμισε και κατέληξε: «Oντως, πολλοί από όσους ‘βολεύτηκαν’ δεν βγαίνουν να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους, όμως πώς να το κάνουν όταν οι κυρίως υπεύθυνοι, οι πολιτικοί, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και γλιτώνουν τη φυλακή όταν έχει αποδειχθεί ότι καταχράστηκαν την περιουσία του ελληνικού λαού;».
«Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Πάγκαλος έχει δίκιο, αφού οι περισσότεροι είχαν λίγο - πολύ χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα της ευνοιοκρατίας. Είναι ένα ζήτημα που δύσκολα θα το παραδεχθεί ο Ελληνας», είπε η Σίλβια Αθανασίου, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, τονίζοντας μάλιστα πως «το ρουσφέτι είναι εθνικό σπορ των Ελλήνων. Μπορεί να δει κανείς ολόκληρα γραφεία πολιτικών να λειτουργούν με μόνο σκοπό την τοποθέτηση ψηφοφόρων στο Δημόσιο, λες και το κράτος είναι μαγαζάκι τους».
Οσο για το εάν οι ευθύνες είναι ίδιες για πολιτικούς και πολίτες, η ίδια σημείωσε πως «δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης. Οι πολιτικοί έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, όμως την κρίση την πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι. Εκείνοι το πολύ - πολύ να αφήσουν τη ‘Mercedes’ και να πάρουν ‘Lexus’».
Αντίθετα, ο Ιγνάτιος Σωτηρέλλης, άνεργος, ήταν πιο καυστικός στα λόγια του: «O κ. Πάγκαλος είναι διανοούμενος. Πηγαίνει στο Παρίσι, αναπτύσσει τις φιλοσοφικές θεωρίες του, έχει μία καταξίωση γενικότερα στην κοινωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να μας βάζει έτσι φασιστικά στο ίδιο καζάνι. Δεν κατέβηκε ποτέ να ρωτήσει τους ανθρώπους που περιμένουν ένα μεροκάματο από την οικοδομή ή τους ανέργους πώς τα βγάζουν πέρα. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι όλοι είμαστε το ίδιο και πρέπει να πληρώσουμε το ίδιο. Οχι, αυτό δεν είναι δίκαιο, είναι καθαρός γκεμπελισμός».
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους πολιτικούς και δικαίως ο κόσμος τα έχει βάλει μαζί τους: «Yπάρχει στη χώρα μία πολιτική ελίτ που νομίζει ότι είναι ικανή να μας κοροϊδεύει. Ομως δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο και έχουν αρχίσει να το νιώθουν αυτό στις αντιδράσεις του κόσμου όταν τους συναντά. Μάλλον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν το έχει νιώσει ακόμη αυτό».
«Απ’ όσο ξέρω στην Αμερική δεν υπάρχουν ρουσφέτια, όμως στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο και συμφωνώ με τον κ. Πάγκαλο ότι επιβάλλεται να κοιτάξουμε όλοι στον καθρέφτη και να δούμε πώς θα τα αλλάξουμε όλα αυτά», είπε ο Σωτήρης Μοναχός, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου και γυμναστής ο οποίος θεωρεί μονόδρομο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
«Επρεπε να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να ξεπεράσουμε την παλιά νοοτροπία και το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτούμε όλοι τα λάθη μας», είπε, ωστόσο επεσήμανε ότι «οι πoλιτικοί είναι οι μεγαλύτεροι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή και πρέπει να πληρώσουν πρώτοι το μάρμαρο και μετά εμείς οι απλοί πολίτες. Θα ήθελα πολύ αυτή η χώρα να ξεπεράσει τις παιδικές της ασθένειες, αλλά αυτό δεν θα το πετύχουμε ποτέ εάν εκείνοι που έχουν τις τύχες της στα χέρια τους δεν κοιτάξουν μπροστά».


Αντώνη Κράτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου