Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Στο ορυχείο της Χιλής η κάψουλα της σωτηρίας


Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2010
Ζυγίζει 420 κιλά, είναι κατασκευασμένη από ατσάλι και το συνολικό της μήκος φτάνει τα τρία μέτρα. Αυτή είναι η κάψουλα «Φοίνιξ» που πήρε το όνομά της συμβολικά από το πουλί της ελληνικής μυθολογίας, γιατί αναγεννάται από τις στάχτες του, και οι Χιλιανοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στη δική τους προσπάθεια να μεταφέρουν στην επιφάνεια τους 33 μεταλλωρύχους που παραμένουν παγιδευμένοι 53 μέρες στα έγκατα της γης.
Η κάψουλα μεταφέρθηκε στο χώρο του ορυχείου και παρουσιάστηκε στους συγγενείς και τους δημοσιογράφους. Μάλιστα, ορισμένοι συγγενείς, είχαν τη δυνατότητα να περάσουν στο εσωτερικό της και να δουν και οι ίδιοι πως, αν κατά την μεταφορά των ανδρών, κάτι πάει στραβά και κολλήσει η κάψουλα στη σήραγγα, τότε ο μεταλλωρύχος θα έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από το κάτω μέρος της και να καταλήξει ξανά στο καταφύγιο, σε βάθος 700 μέτρων.
Το μήκος του ωφέλιμο χώρου φτάνει το 1.90 μέτρα. Η κάψουλα είναι εξοπλισμένη με οξυγόνο αρκετό για ένα άτομο για 1 1/2 ώρα, αν και ο χρόνος που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για την μεταφορά κάθε ατόμου στην επιφάνεια δεν θα ξεπερνά τα 15-20 λεπτά. Επίσης, διαθέτει μικρόφωνο, για να είναι οι μεταλλωρύχοι σε επικοινωνία με τους διασώστες και τους συναδέλφους τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χιλής, οι προσπάθειες απεγκλωβισμού με τη χρήση της κάψουλας, αναμένεται ν'αρχίσουν- αν όλα πάνε καλά- ως τις αρχές Νοεμβρίου ή και νωρίτερα.

Προειδοποιούν οι γιατροί
Πάντως οι γιατροί που παρακολουθούν τους 33 μεταλλωρύχους προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν προβλήματα στην υγεία των ανδρών, μόλις βγουν στο φως της μέρας. «Είναι πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στο φως του ήλιου. Ενδέχεται να μολυνθεί πολύ σοβαρά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των ματιών τους», τόνισε ο Χάιμε Μανάλις, υπουργός Υγείας της Χιλής. Επίσης, δεν αποκλείουν οι ειδικοί την πιθανότητα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα ή προβλήματα πίεσης στους άνδρες καθώς και ψυχολογικά, ύστερα από την μακρά παραμονή τους σε τόσο μεγάλο βάθος.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου