Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Οχι» σε κατώτερες τιμές στις ελιές, «ναι» σε αποζημιώσεις για τον πυρηνοτρύτη

ΠEMΠΤΗ, 30 Σεπτεμβρίου, 2010
Άκαιρη χαρακτηρίζει οποιαδήποτε συζήτηση για καθορισμό εγγυημένων τιμών στις ελιές, εν μέσω κρίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Κουτσούκος. Σκοπός του ΥΠΑΑΤ είναι το νοικοκύρεμα της αγοράς και η ταυτότητα για το προϊόν, τονίζει, ενώ λέει "ναι" στις αποζημιώσεις για ζημιές από τον πυρηνοτρύτη.
«Το να βρισκόμαστε κάθε φορά και να μιλάμε για παρέμβαση στην κατώτερη τιμή στο μέσο μίας κρίσης είναι μία συζήτηση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς έχουμε στόχο να εργαστούμε συστηματικά για να οργανώσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε το προϊόν. Η ελιά της Χαλκιδικής πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. Οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν φορέα. Χρειάζεται συνέργια. Το υπουργείο είναι διατεθειμένο να δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα που θα βγάλουν από την αγορά τους αεριτζήδες με το μητρώο των εμπόρων. Προωθεί μέτρα που θα συμβάλλουν στον έλεγχο του κόστους παραγωγής με το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα. Η κατεύθυνση, λοιπόν, στην οποία θα δουλέψουμε συστηματικά, είναι να μην βρισκόμαστε κάθε φορά στην ίδια κατάσταση. Εμείς θέλουμε να καταγράψουμε τις ποικιλίες, να τις πιστοποιήσουμε και ανάλογα με κάθε ποικιλία πιστοποιημένη να εφαρμόσουμε μέτρα και πολιτικές υποστήριξής τους για να επιστρέψει η προστιθέμενη αξία στον παραγωγό. Γιατί είναι αλήθεια ότι στην ελιά υπάρχει προστιθέμενη αξία που δυστυχώς δεν την καρπούται ο παραγωγός» τόνισε ο Ηλείος υφυπουργός.

Για τα 2 ευρώ/δέντρο
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υφυπουργός είπε ότι με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, υπήρξε μία οψίμιση της καλλιέργειας στην ποικιλία της Αμφίσσης, η οποία οδήγησε σε καταγραφές ζημιών και στη σύνταξη ενός εθνικού φακέλου, που βρίσκεται στο Εθνικό Λογιστήριο για έγκριση και προώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε σε αυτούς τους νομούς που υπήρχε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία να υπάρξουν ορισμένες αποζημιώσεις. «Στη Χαλκιδική δεν έχουμε αυτήν την ποικιλία και δεν υπήρχε σχετικό αίτημα από τους παραγωγούς», κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Αννας Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου