Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η απάντηση Καραμανλή για Βατοπέδι

Δεν προέκυψε ζημιά για το Δημόσιο

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2010
Υπόθεση Βατοπεδίου: Η απάντηση Καραμανλή
Στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι έφτασε η δισέλιδη απαντητική επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας είχε οριστικοποιηθεί από τις κυβερνήσεις πριν τη ΝΔ και καλύπτει πλήρως τους υπουργούς της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «ο καθένας -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του- υιοθέτησε την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών που είχε εφαρμοστεί συχνά και στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, παρότι δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να τις αξιολογήσει, αναφέρει πως είναι αξιοσημείωτο ότι τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν (δύο από το ΣΔΟΕ και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους) δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του δημοσίου. Μάλιστα, χαρακτηρίζει περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη εξεταστική, καθώς και ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.
Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρεται στην πολιτική ευθύνη που ανέλαβε στην ομιλία του, το Δεκέμβριο του 2008 στην ΚΟ της ΝΔ, τονίζοντας ότι «είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και εάν πιστεύει ότι ούτε κατ΄ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.»



Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα η προανακριτική «να αναζητήσει την αλήθεια, να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων».



Η επιστολή αναλυτικά

Κύριε Πρόεδρε,
Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.
2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε είχε εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.
3. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.
4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.
5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.
6. Την πολιτική ευθύνη της ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτι8κή ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Κύριε Πρόεδρε,
Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας.

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Καραμανλής

Απάντηση Πεταλωτή
Για "άρνηση της πραγματικότητας" και "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολή του τέως πρωθυπουργού προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.
"Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του", ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.
Υπογράμμισε δε ότι "το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών".
Δε θα παραστούν Εφραίμ, Αρσένιος
Να μην εμφανιστούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, επέλεξαν ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.
Όπως διευκρίνισαν οι δικηγόροι τους, «επειδή οι εντολείς μας είναι κατηγορούμενοι στην τακτική Δικαιοσύνη, δεν επιθυμούν να προσέλθουν και να καταθέσουν ή να ερωτηθούν για οτιδήποτε».

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου