Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κυβερνητικά «σκάγια» για το... κυνήγι της πέρδικας

Τρεις υφυπουργοί και 35 βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αντιδρούν στο σχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη να δημιουργήσει ζώνες προστασίας θηραμάτων

ΠEMΠΤΗ, 30 Σεπτεμβρίου, 2010
«Πόλεμος της πέρδικας» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε τρεις υφυπουργούς, με τους οποίους συμμάχησαν τουλάχιστον 35 βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά και της ΝΔ, και στην υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η πρόθεση της υπουργού να δημιουργήσει ζώνες προστασίας των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα στο νομοσχέδιο περί βιοποικιλότητας και κάποιες παλαιές δηλώσεις της ότι εναντιώνεται στο κυνήγι αποτέλεσαν ένα είδος casus belli για τους τρεις υφυπουργούς, οι οποίοι συντάσσονται με τους κυνηγούς που διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός του κυνηγιού στερεί από έσοδα το Δημόσιο και μειώνει τον τζίρο που δημιουργεί η κυνηγετική δραστηριότητα.
Πρώτος σήκωσε την παντιέρα της «εξέγερσης» ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης , ο οποίος διαμήνυσε στην υπουργό ότι, αν καθιερώσει απαγορευτικές ζώνες, στην πραγματικότητα βάζει περιορισμούς στο κυνήγι, κάτι το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στον... τουρισμό. Η υπουργός μάλλον δεν πείστηκε από το επιχείρημά του και συνέχισε τις διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο.
Ο κ. Νικητιάδης επανήλθε και την προσκάλεσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νίσυρο, για να της κάνει το τραπέζι, μαζί με τη γυναίκα του Γιούλα, με... φασιανούς και με πέρδικες! Φασιανούς βεβαίως δεν έχει η Νίσυρος, έχει όμως πέρδικες (και κυνηγούς που φέρνουν ψήφους), πλην όμως η κυρία Μπιρμπίλη δεν απάντησε στην πρόσκληση. Ή μάλλον του απάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών, λέγοντάς του ότι «βρίσκουμε λύση στο πρόβλημα του κυνηγιού, κύριε Νικητιάδη, και δεν χρειάζεται ο φασιανός». Ο κ. Νικητιάδης ωστόσο μιλώντας χθες στο «Βήμα» δήλωσε ότι δεν τον ικανοποίησε η απάντηση, περιμένει το νομοσχέδιο και αν απαιτηθεί θα επανέλθει στο ζήτημα. «Οι πέρδικες της Νισύρου φέρνουν τουρίστες» έλεγε.
Την αντίρρησή τους στην πρόθεση της υπουργού να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας των θηραμάτων εξέφρασαν εν συνεχεία με διάφορους τρόπους και άλλοι δύο υφυπουργοί, οι κκ. Ι. Κουτσούκος (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Δ. Κουσελάς (Οικονομικών), αν και υπάρχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης που εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις κατά των κυνηγών, πλην όμως δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως. Ο κ. Κουτσούκος μάλιστα το τελευταίο διάστημα, μαζί με άλλους βουλευτές (και δύο ευρωβουλευτές) του ΠαΣοΚ, παρέστη επιδεικτικά σε κυνηγετικούς συλλόγους και άκουσε τα αιτήματά τους.
Η κυρία Μπιρμπίλη πάντως βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη , πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος στηρίζει τα σχέδια της υπουργού. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές στήριξε την υπουργό σε νομοσχέδια και αποφάσεις της την ώρα που ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ εναντιώνονταν.
Το θέμα κρίθηκε σοβαρό αφού, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο ετήσιος τζίρος για το κυνήγι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ποσό καθόλου μικρό στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι την ώρα όπου η τρόικα βρισκόταν στην Αθήνα και επισκεπτόταν υπουργεία, στο γραφείο του υφυπουργού κ. Μωραΐτη συνωστίζονταν βουλευτές όλων των κομμάτων και κάθε λογής σύλλογοι που ζητούσαν να μην αλλάξει τίποτε όσον αφορά το κυνήγι.

Πηγή: TO BHMA, ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου