Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την επίταξη των ιδιοκτητών φορτηγών

ΠEMΠΤΗ, 30 Σεπτεμβρίου, 2010
Η τροπολογία προβλέπει την φυλάκιση και αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για όσους οδηγούς αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από την επίταξή τους.
Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία, όσοι αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επίταξή τους, τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στον υπουργό Μεταφορών, να αφαιρεί από τους μη συμμορφούμενους μεταφορείς, την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας, τόσο την διαδικασία εισαγωγής της με την διαδικασία του κατεπείγοντος, πλάι στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, όσο και την ουσία της - ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη εναντίωσής του στην ρύθμιση, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία. Έντονες επιφυλάξεις, εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, καλώντας την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με διάλογο.
Διευκρινίζοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως, «παρά τον έντονο διάλογο και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική και δεν σκέφτηκε ποινικές όψεις από τις συνέπειες της επίταξης, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εξακολουθούν να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κρατούν εν αχρησία τα επιταγμένα μέσα και οχήματα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς». Η τροπολογία, υπήρξε αναγκαία, καθώς «αν ενεργοποιήσουμε τις πεπαλαιωμένες διατάξεις που ισχύουν από την περίοδο της δικτατορίας, θα υπάρξει ένα εμπόδιο γραφειοκρατικών διαδικασιών και για μερικές εβδομάδες ακόμη, δεν θα υπάρχει ποινική ευθύνη, την ώρα που παραβιάζονται υποχρεώσεις που συνδέονται με την επίταξη» ανέφερε ο υπουργός.
«Ενόψει καταστάσεων κοινής ανάγκης, χρειάζεται να υπάρξει αποτελεσματική και ευέλικτη διαδικασία για αυτούς που αρνούνται να συμμορφωθούν, ή παραλείπουν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους από την απόφαση επιτάξεως» υπογράμμισε ο κος Καστανίδης.

Με την εισήγηση του υπουργού, συμφώνησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη «διαφύλαξης της εύρυθμης κοινωνικής ζωής της χώρας», αλλά και της αποστολής ενός θετικού μηνύματος, πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είναι πάνω απ’ το νόμο» διατράνωσε.
«Κάθετα αντίθετη» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία δια του εισηγητή της Θ. Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη τροπολογία»: «Οι αυτοκινητιστές δεν είναι αλήτες ή περιθωριακοί, αλλά απελπισμένοι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Με την κοινωνική έκρηξη που επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος...» υποστήριξε ο βουλευτής.
«Σήμερα νοιώθω ντροπή» παρατήρησε ο Γ. Τραγάκης (ΝΔ). «Λέτε με τιμή, ότι μία τροπολογία που δημεύει τις περιουσίες των ανθρώπων και τους οδηγεί στη φυλακή, κατατίθεται 24 ώρες πριν την ένταξή της στο νομοσχέδιο;».
«Πάμε σε καταστάσεις, όπου όποιος διαμαρτύρεται θα φυλακίζεται. Να αποσύρετε την τροπολογία, που είναι απαράδεκτη, τόσο επί της ουσίας, όσο και στην διαδικασία εισαγωγής της σε άσχετο νομοσχέδιο» αξίωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.
«Με την παρούσα τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά σε αντιδημοκρατικές, επικίνδυνες ατραπούς» παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Πρόκειται για επιχείρηση κλιμάκωσης που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό, όπως έγινε με τους ναυτεργάτες».
«Η κυβέρνηση δεν έχει μόνον στόχο τους φορτηγατζήδες. Στέλνει ένα μήνυμα πως ο λαός πρέπει να σκύψει το κεφάλι, για την σωτηρία της πατρίδας» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Πρόβα τζενεράλε για γενικευμένη εφαρμογή» διέκρινε στην τροπολογία ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έψεξε και τον υπουργό προσωπικά: «Σας άκουσα έκπληκτος να κατακρίνατε τις διατάξεις της δικτατορίας ως γραφειοκρατικές. Διεκδικείτε λιγότερη γραφειοκρατία στις ρυθμίσεις της δικτατορίας;»
Εντονότατες επιφυλάξεις εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, εκτιμώντας πως η τροπολογία «μόνο λάδι στη φωτιά θα ρίξει και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα». Και, απέναντι στις αναφορές του υφυπουργού Οικονομικών, Δ. Κουσελά, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγοράσει την άδεια των αυτοκινητιστών όπως εκείνοι ζητούν, παρά μονάχα ποσοστά από 38% μέχρι 58%, η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί, «πόσο ήταν το κόστος από την ρύθμιση που ζητούν οι αυτοκινητιστές και πόσα χάνει η ελληνική οικονομία κάθε μέρα».

«Το δημοκρατικό όριο έχει εξαντληθεί στη συνεννόηση» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο, φρόντισε όσο μπορούσε να εξετάσει πτυχές των αιτημάτων, πιθανότατα δεν ικανοποίησε τους αυτοκινητιστές, έφτασε στα όριά της, κι οι αυτοκινητιστές θέλουν και άλλα. Κάποια στιγμή, πρέπει κάποιος να πάρει μια τελική απόφαση» ανέφερε ο κος Καστανίδης. Εξάλλου, «στεναχωριέμαι πάρα πολύ, που στην Μαλακάσα μπορεί να αποδειχθεί πυροβολισμός και που στη Μάνδρα και στην Καβάλα, αυτοκινητιστές προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε συναδέλφους τους. Δεν απηχούν την άποψη της πλειοψηφίας, αλλά έστω και κατ’ εξαίρεση, έχουν προκαλέσει καθεστώς φοβίας…».

Συλλήψεις στα διόδια Ελευσίνας και στην Ηλεία
Ιδιοκτήτης φορτηγού συνελήφθη για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της Αρχής, ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν στην Ηλεία.
Το πρώτο περιστατικό έγινε γύρω στις 12 το μεσημέρι στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στα διόδια της Ελευσίνας όταν 35χρονος ιδιοκτήτης φορτηγού προσπάθησε να κλείσει με το όχημά του την εθνική οδό προκειμένου να μην περάσουν άλλα φορτηγά που κάνουν κανονικά μεταφορές. Επενέβησαν, όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις και ο 35χρονος επιτέθηκε στους αστυνομικούς, γι' αυτό συνελήφθη και θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο.
Το δεύτερο περιστατικό έγινε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στο 52ο χλμ. της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συλλόγων ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Πύργου και Αμαλιάδας.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν πεζή την εθνική οδό παρακωλύοντας την κυκλοφορία.
Για το λόγο αυτό συνελήφθησαν δύο μεταφορείς 57 και 41 ετών οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πύργου.

Αρχίζουν την τροφοδοσία οι διαμεταφορικές
Την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη από αύριο 30 του μηνός, των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους, κοινοποίησαν οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ.
Στην επιστολή τους οι Διαμεταφορικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή μέχρι και χθες, μέρα της Γενικής Συνέλευσης των μεταφορέων και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί και είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους για να τροφοδοτήσουν ομαλά την αγορά.
«Η συνέχιση των κινητοποιήσεών σας, με τη μορφή που μέχρι σήμερα τις πραγματοποιείτε, σας έχει πλέον θέσει απέναντι στην ελληνική κοινωνία και μαζί με σας και μας» αναφέρεται στην επιστολή και εκφράζεται η ελπίδα οι μεταφορείς να επανεξετάσουν ψύχραιμα και λογικά την συνολική κατάσταση και να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν ότι δηλαδή θα σεβαστούν το δικαίωμα της εργασίας όποιων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών το επιθυμούν.

ΠHΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου