Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στη Μάκιστο Ηλείας

Και ξαφνικά, τα πυκνά μαύρα σύννεφα που κάλυπταν χθες το πρωί τον ουρανό, πάνω από το μαρτυρικό χωριό, την Μάκιστο, παραμέρισαν για να περάσουν ολόλαμπρες οι ακτίνες του ήλιου. Σαν την «ακτίνα φωτός» που άγγιξε το χωριουδάκι πριν από τρία χρόνια. Γιατί, σαν ακτίνα ελπίδας αισθάνθηκαν τότε την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη οι κάτοικοι, όταν τους επισκέφθηκε και τους υποσχέθηκε ότι θα ήταν στο πλευρό τους για να μπορέσουν να αναγεννήσουν τον κατεστραμμένο τόπο τους. Για να μπορέσουν και πάλι να ονειρεύονται.
Χθες, το λαμπερό αυτό φως, το φως της αγάπης, άγγιξε και πάλι την Μάκιστο. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, συνοδευόμενη από τον Νίκο Βαρδινογιάννη, εκπροσωπώντας τον Όμιλο Βαρδινογιάννη που ανέλαβε την ανοικοδόμησή της, βρέθηκαν εκεί. Έχοντας ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά τα τρία χρόνια που πέρασαν μετά τον όλεθρο, ήρθαν να παραδώσουν και επίσημα στους κατοίκους το αναγεννημένο χωριό και να ανανεώσουν την μεγάλη υπόσχεση.
Μια υπόσχεση ουσιαστική και ειλικρινή, ότι θα είναι πάντα στο πλευρό των κατοίκων καθώς η Μάκιστος είναι πια και δικό τους χωριό…
Η κυρία Βαρδινογιάννη έφτασε λίγο μετά τις 11.30 στην «στροφή του θανάτου», εκεί που έχασαν άδικα, μαρτυρικά την ζωή τους τόσοι συνάνθρωποί μας, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες που τύλιγαν τα χωριά τους, την Μάκιστο και την Αρτέμιδα. Εκεί που ηρωικά έπεσαν στο καθήκον οι πυροσβέστες μας, σαν παλικάρια. Εκεί που την υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Ολυμπίας Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος και ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας. Φανερά συγκινημένη, άφησε λίγα λουλούδια, άγγιξε με στοργή τις φωτογραφίες τους και δάκρυσε…

«Είστε η ευεργέτης μας…»
Με χαμόγελα ευτυχία και χαράς, χαμόγελα που χάραξε στα πρόσωπά τους η αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση του Ομίλου Βαρδινογιάννη, οι κάτοικοι του χωριού υποδέχθηκαν την Μαριάννα και τον Νίκο Βαρδινογιάννη. «Είστε οι ευεργέτες μας…», «σας αγαπάμε…», «ο Θεός να σας έχει καλά…» τους φώναξαν. Η υποδοχή που τους επεφύλαξαν ήταν ανεπανάληπτη και δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Οι κάτοικοι του χωριού, γέροντες, γερόντισσες, μικρά παιδιά την πλησίαζαν με λατρεία και ευγνωμοσύνη. Και εκείνη, άνοιγε την αγκαλιά της και τους έσφιξε με αγάπη. «Είμαι δίπλα σας, θα είμαι πάντα κοντά σας…», τους έλεγε.
Λίγο αργότερα, στο χώρο της μικρής πλατείας που ο Όμιλος δημιούργησε στο κέντρο του χωριού, πραγματοποιήθηκε η τελετή. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νίκος Σηφουνάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Κοντογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καραστέργιος, ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι αντινομάρχες Παναγιώτης Πλατανιάς και Ευγένιος Μπαλκάμος, ο αντιδήμαρχος εκτελών χρέη δημάρχου Ζαχάρως Δημήτρης Χρονόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας Χάρης Λαμπρόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ζαχάρως –Φιγαλείας Κώστας Αγραπιδάς και Κώστας Αλεξανδρόπουλος, η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του STAR Λόλα Νταϊφά, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ζαχάρως κ.α.

Θερμές ευχαριστίες…
Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος απηύθυνε στην κυρία Βαρδινογιάννη «…ένα μεγάλο πηγαίο καρδιακό ευχαριστώ. Στη συμφορά μας, στην δοκιμασία μας, εσείς ήρθατε σαν αύρα, σαν δροσιά από τον ουρανό. Την ώρα που δεν βλέπαμε από πουθενά αλλού την βοήθεια, δεχθήκαμε και σφουγγίσατε τα δάκρυα του πόνου μας και σήμερα τα δάκρυα αυτά έγιναν δάκρυα χαράς».
Ακολούθησε, εκ μέρους των κατοίκων του χωριού, χαιρετισμός από τον Νίκο Λαμπρόπουλο, αντιδήμαρχο Ζαχάρως, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, στον σύζυγό σας τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, στην οικογένειά σας, που μας δώσατε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας που διαφορετικά οι περισσότεροι από εμάς θα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στην έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.
Θερμές ήταν οι ευχαριστίες και από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Χρονόπουλο ενώ ο πρώην δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος τόνισε ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη ήταν από την πρώτη στιγμή παρών, αναγέννησε στην κυριολεξία το χωριό και οι κάτοικοι, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης θέλησαν να δώσουν το όνομα του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην πλατεία και να φιλοτεχνηθεί η προτομής της κ. Βαρδινογιάννη.
Ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας εξέφρασε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις που υπάρχουν από την πλευρά της πολιτείας στο έργο της αποκατάστασης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η κατάθεση του σχεδίου ανασυγκρότησης θα σημάνει την επίλυση πολλών προβλημάτων που εκκρεμούν.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως Γιάννης Σχίζας ανέγνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ανακηρυχθεί η κυρία Βαρδινογιάννη επίτιμη δημότης ενώ της αφιέρωσε και ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος, με τίτλο «Τριαντάφυλλο». Ακολούθησε η απονομή του χρυσού κλειδιού του χωριού από τον πρόεδρο της Μακίστου Νίκο Πόθο. «Είμαι συγχωριανή σας. Θα είμαι πάντα κοντά σας, σαν αν είναι το δικό μου χωριό, η δική μου πατρίδα» είπε συγκινημένη παραλαμβάνοντας το χρυσό κλειδί της Μακίστου.
Στην συνέχεια, η κυρία Βαρδινογιάννη έκοψε την κορδέλα στην πλατεία που πήρε το όνομα της οικογένειας και δημιουργήθηκε στο κέντρο του χωριού από τον Όμιλο. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαριάννης Βαρδινογιάννη από μαθητές του σχολείου της Ζαχάρως.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως ενώ οι μαθητές προσέφεραν στην κυρία Βαρδινογιάννη ένα λεύκωμα.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φιλοξενία της Μαριάννας και του Νίκου Βαρδινογιάννη σε μερικά από τα σπίτια που ανοικοδομήθηκαν από τον Όμιλο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους κατοίκους, δίνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα θα επιστρέψουν στον τόπο, σε μια ανεπίσημη αυτή τη φορά επίσκεψη, για να περάσουν χρόνο μαζί τους καθώς όπως είπαν τους αισθάνονται πλέον σαν οικογένειά τους.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Πέλυ Μπεβούδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου