Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θύελλα αντιδράσεων κατά Χριστόφια

Για τη δήλωση περί «δύο εισβολών» στην Κύπρο το 1974, από την Τουρκία και την Ελλάδα

ΠEMΠΤΗ, 30 Σεπτεμβρίου, 2010
Θύελλα αντιδράσεων και ομοβροντία από όλα τα κόμματα - πλην του ΑΚΕΛ - εναντίον του, προκάλεσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με την «δήλωση βόμβα» στην οποία προέβη στην Ουάσιγκτον, εξισώνοντας ουσιαστικά το πραξικόπημα της χούντας με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Πρόεδρος μιλώντας ενώπιον ενός επιφανούς ακροατηρίου διπλωματών και άλλων επισήμων στη «δεξαμενή σκέψης» Brookings Institution, μία από τις γνωστότερες και εγκυρότερες της Ουάσιγκτον, και αναφερόμενος στο ιστορικό του Κυπριακού δήλωσε πως και οι «δύο μητέρες πατρίδες», δηλαδή η Τουρκία και η Ελλάδα, εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974. Με την τοποθέτησή του αυτή, ο Κύπριος Πρόεδρος μετατόπισε ασήκωτες ευθύνες για την ντε φάκτο διχοτόμηση της νήσου από τους ώμους της Αγκυρας στους ώμους της Αθήνας!
Η αναφορά του προέδρου Χριστόφια άφησε έκπληκτους τους παρευρισκομένους. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η επίμαχη αναφορά δεν συμπεριλήφθηκε σε τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε το κρατικό Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η σχετική δήλωση έγινε γνωστή μέσω ανταποκρίσεων στα τηλεοπτικά κανάλια «Mega» και «ΑΝΤ1», τα οποία πρόβαλαν στα βραδινά δελτία ειδήσεών τους την προεδρική αναφορά, με υποτίτλους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε επί λέξει: «Οι δύο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό αυτή η εγκληματική πράξη της Χούντας οδήγησε στην ανατροπή της και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία».
Πυρ ομαδόν κατά Χριστόφια
Στην Κύπρο όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ αντέδρασαν έντονα καταδικάζοντας με σκληρή κριτική το ολίσθημα και ατόπημα του προέδρου Χριστόφια.
Την τοποθέτηση Χριστόφια προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό διά δηλώσεων του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, υπέδειξε πως «αυτό που ακούσαμε μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για δύο δήθεν μητέρες πατρίδες που φέρουν την ίδια ευθύνη».

«Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε, «να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ».
Είναι ένα πράγμα, συνέχισε, να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια «ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη».
Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να απολογηθεί και να αποσύρει την «ατυχή» δήλωσή του.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για σοβαρό ατόπημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι εξίσωσε την τουρκική εισβολή με το τι έγινε στην Κύπρο λόγω του πραξικοπήματος. Με τη διαγραφή της Ιστορίας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και με το να γινόμαστε περίπου απολογητές της Τουρκίας, δεν θα πετύχουμε το στόχο μας. Ο ρόλος του Προέδρου, είπε, είναι να πολεμά για να δικαιώσει τους αγώνες μας και για να πείσει ότι πρέπει να τερματιστεί η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, η οποία εισέβαλε στο νησί το 1974.
«Τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τις τοποθετήσεις του προέδρου Χριστόφια.
Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος Χριστόφιας και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία».
Για νέο ολίσθημα και προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ, καλώντας τον πρόεδρο Χριστόφια να απολογηθεί δημοσίως, αλλά και να σταματήσει να ενισχύει, όπως αναφέρει, την επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Υποστηρίζει επίσης, ότι η δήλωση αποτελεί ύβρη για τους εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων εισβολέων, αλλά και περιφρόνηση στη διαχρονική υποστήριξη που η Ελλάδα προσφέρει στον κυπριακό λαό.
Ατοπες, άστοχες και εμπρηστικές χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι τις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια. Σε ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι ο ίσος διαμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, οδηγεί σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης και πυροδοτεί αχρείαστες εντάσεις στο εσωτερικό.

Η απάντηση κυβέρνησης - ΑΚΕΛ
Στις επικρίσεις κατά του προέδρου Χριστόφια επιχείρησε να απαντήσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι απομονώνουν μια πρόταση για να δημιουργήσουν πρόβλημα». Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε «προσβλητική και απαράδεκτη» την προσέγγιση αυτή.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε στο πλαίσιο ιστορικής αναδρομής και για να υπογραμμισθεί η συμπαιγνία της ελληνικής χούντας με την τότε τουρκική κυβέρνηση, σε βάρος του κυπριακού λαού.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, υποστήριξε ο κ. Χριστοφίδης, αναφερόταν στο δίδυμο έγκλημα και τη συνεννόηση που υπήρξε, στο πλαίσιο του σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου. Εκτός, πρόσθεσε, και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε το δίδυμο έγκλημα για να παραγράψουν ευθύνες.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ στις επικρίσεις των άλλων κομμάτων. Ο ΓΓ του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, παρέπεμψε στην ξεκάθαρη και διαχρονική -όπως είπε- θέση του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια. «Η ελλαδική χούντα δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια ‘δικαιολογία’ για την Τουρκία να εισβάλλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
«Σε καμιά περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο», συμπλήρωσε.


Πηγή: Εθνικός Κήρυξ Νέα Υόρκης, Του Νεόφυτου Κυριάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου