Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Παπανδρέου-Ομπάμα: Δεκάλεπτο τετ-α-τετ λίγο πριν αναχωρήσει o Πρωθυπουργός από Νέα Υόρκη για Αθήνα


Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2010
Δεκάλεπτο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του αμερικανού ηγέτη προς τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ.Παπανδρέου: «Έχεις ένα δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά», προσθέτοντας: «Και εγώ έχω ένα δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο κ.Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον κ.Ομπάμα για την ομιλία του στην έναρξη της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ειδικότερα για την παρέμβασή του στο Μεσανατολικό, συμφωνώντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να βρεθεί λύση.
Ο πρωθυπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς της συζύγου του Άντας προς τη Μισέλ Ομπάμα και σε φιλικό κλίμα τον κάλεσε, όποτε θέλει, να επισκεφθεί την Ελλάδα με την οικογένειά του.





Σε θετικό κλίμα το ταξίδι





















Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα.





















Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου «ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας, την παραδοσιακή παρουσία των ηγετών που βρίσκονται εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν την χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα».





















Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αξιοποιώντας επίσης και τις θετικές επιδώσεις, με δυσκολία και πόνο βεβαίως, έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απ’ όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ.Μπάιντεν, μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή πορεία». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «θετικό μήνυμα» που δόθηκε, με την προσδοκία «να αποτυπωθεί στις αγορές».





















Στη συνέχεια, μίλησε για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, επισημαίνοντας ότι «αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων της Ελλάδας, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για την χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».





















Για την εξωτερική πολιτική, καταρχήν αναφέρθηκε στις επαφές του μέσα στα πλαίσια συνάντησης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τις οποίες συζήτησε και θέματα που αφορούν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.





















Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις συναντήσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, καθώς και ανθρωπιστικά θέματα.





















Ανέφερε ότι τόσο στις δικές του επαφές, όσο και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που απασχόλησε και τη συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.





















Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, λέμε πάντα την αλήθεια», επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να περάσει «σημαντικά μηνύματα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.





















Όσον αφορά στα Βαλκάνια, έδωσε το στίγμα των συζητήσεών του, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα», ενώ με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συναντήθηκε τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Ελπίζουμε να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά», όπως είπε.





















Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Για τη μεν πρώτη τόνισε ξανά ότι «υπάρχει πλήρης συνεργασία», ενώ για τη δεύτερη επισήμανε την προσπάθεια για «περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων».





















Αναφερόμενος στην απουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη Ν. Γκρούεφκσι, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αν ερχόταν θα ήταν η «πρώτη ευκαιρία», μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.





















Στην ερώτηση αν, με βάση την «αδιαλλαξία της τουρκικής και σκοπιανής πλευράς» σε Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ αντίστοιχα, διαφάνηκε από τις συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, κάποια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξουν παροτρύνσεις ή πιέσεις προς τις δυο αυτές χώρες για να αλλάξουν τακτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήταν θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ στα δικά μας θέματα», αναφέροντας στη συνέχεια ότι «οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν. Η ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς ήταν θετική, γιατί παίρνουμε πρωτοβουλίες, κάνουμε κινήσεις για να βρεθούν λύσεις, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας. Και αναγνωρίζεται από τους Αμερικανούς αυτό που κάνουμε».





















Τέλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Τούρκου πρόεδρου κ. Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αναφορά σε διεθνές δίκαιο είναι θετική εξέλιξη».





















Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου