Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Υποχρεωτική η ψήφος στις εκλογές

ΠEMΠΤΗ, 30 Σεπτεμβρίου, 2010
Υποχρεωτική είναι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις επικείμενες εκλογές, ενώ η αδικαιολόγητη παράλειψη αυτού τιμωρείται από τη νομοθεσία. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη πρόσφατα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας στις Εισαγγελίες και τα νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας του Νομού. Με βάση την εγκύκλιο, η γενική αρχή που ισχύει, και πρέπει να έχουν κατά νου οι Ηλείοι πολίτες, είναι η εξής: Όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 7η Νοεμβρίου 2010 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, όπου αυτές διενεργηθούν.
Να σημειώσουμε ωστόσο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν θα ψηφίσουν, για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. Πρόκειται για:

Κατοίκους του εξωτερικού
Για όσους έχουν υπερβεί το 70έτος της ηλικίας τους και
Για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πάντως ότι όσοι εκλογείς άνω των 70 ετών δεν ψηφίσουν, δεν υποχρεούνται να προβούν σε κάποια ενέργεια. Αντιθέτως οι εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο Δήμο ή στην Κοινότητα του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Να αναφέρουμε τέλος ότι πάντοτε υπάρχει το έκτακτο ή και το απρόοπτο που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι συμπολίτες οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για σοβαρούς λόγους. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Στην κατηγορία αυτή εκτός από εκείνους που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, συμπεριλαμβάνονται δημόσιοι Υπάλληλοι και στρατιωτικοί που δεν θα μπορέσουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων κ.ά.

Πηγή: ΠΡΩΤH, Δημήτρης Ζιάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου