Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

«Ναι» από τη Γερουσία στην πώληση F-16 στην Τουρκία – «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ (Rand Paul), με το οποίο ζητούσε να μην εγκριθεί η συμφωνία για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία», δήλωσε ο γερουσιαστής του Αϊντάχο, Τζιμ Ρις (Jim Risch), επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Πείτε το quid pro quo», είπε στους γερουσιαστές ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, ο οποίος εισήγαγε το ψήφισμα προσπαθώντας να μπλοκάρει την πώληση. Στην ψηφοφορία, που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα, 79 γερουσιαστές τάχθηκαν εναντίον της ψηφίσματος, ενώ 13 το υπερψήφισαν.

Μαζί με τον Δημοκρατικό πρόεδρο της Επιτροπής, τον γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν (Ben Cardin), από το Μέριλαντ, ο Ρις ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας πριν από την ψηφοφορία για να αναγνωρίσει ορισμένες από τις πολλές αντιρρήσεις των ΗΠΑ για την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: το ιστορικό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις επιθέσεις της κατά των συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, την υποστήριξή της στις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν σε έναν αρμενικό θύλακα και τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστήριξαν οι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί υψηλόβαθμοι ηγέτες της εξωτερικής πολιτικής, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν πολύ σημαντική για τα συνολικά στρατηγικά συμφέροντα της Δυτικής Στρατιωτικής Συμμαχίας και των ΗΠΑ, ώστε να επιτρέψουν στη συμμαχική Τουρκία να τη χαλάσει.

Οι αντιρρήσεις του Ερντογάν για τη Σουηδία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την προσφορά καταφυγίου σε εξόριστους Τούρκους επικριτές. Αλλά ο Ερντογάν συνέδεσε επίσης δημοσίως τις αντιρρήσεις του με την ελπίδα να υπερκεράσει την απροθυμία των ΗΠΑ να του πουλήσουν νέα μοντέλα του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους.

«Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την Τουρκία ή τα άλλα πράγματα που κάνει», δήλωσε ο Ρις. «Αυτό που είμαι εδώ για να κάνω είναι να υπερασπιστώ τη σημασία του ΝΑΤΟ».

Ο Πολ υποστήριξε πριν από την ψηφοφορία ότι η συνέχιση της παρακράτησης των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών ήταν ο καλύτερος μοχλός πίεσης που είχαν οι ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως συμμάχου.

«Τι θα κάνει η Τουρκία την επόμενη φορά που θα θελήσει κάτι;» ρώτησε.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο Πολ σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει την εχθρική ρητορική του απειλώντας να πλήξει την Αθήνα με πυραυλικά πλήγματα και ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να έρθουν μια νύχτα ξαφνικά στην Ελλάδα. Αυτό ακούγεται σαν μια ασταθή και ασυνάρτητη ρητορική ενός ηγέτη που δεν αξίζει να έχει τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη μας. Τον περασμένο Αύγουστο, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής ισχυρίστηκε ότι ‘η Μεσόγειος Θάλασσα μας ανήκει. Και κανείς δεν πρέπει καν να σκεφτεί να σηκώσει ένα ξίφος εναντίον μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους. Καλύτερα να μην το ξεχνάτε αυτό’. Αυτοί είναι άνθρωποι που χτυπούν τα τύμπανα του πόλεμου εναντίον ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στους οποίους στέλνουμε αυτά τα όπλα χωρίς καμία ένδειξη τύψεων από την πλευρά τους».

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε στο Κογκρέσο την έγκρισή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία για 23 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, παράλληλα με την πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα για 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου